ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι μέγιστες ποινές στη χώρα πρέπει να είναι για τους παιδεραστές

Η απάνθρωπη υπόθεση του Κολωνού, όπου σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα ένα 12χρονο κορίτσι ζούσε έναν γολγοθά στα χέρια του 53χρονου ο οποίος αφού την βίαζε επί μήνες, μέσα στο κατάστημα του, την εξέδιδε και σε άλλους παιδόφιλους, επαναφέρει στην επικαιρότητα την κατατεθειμένη πρότασή του Πράσινου Κινήματος για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τη σεξουαλική κακοποίηση και για τα ζητήματα παραγραφής.
Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο κιόλας Συνέδριο του κόμματος είχε εγκριθεί η πρόταση για την εξάντληση της αυστηρότητας των ποινών σε όσους καταδικάζονται για παιδεραστία. Ήταν μία ξεκάθαρη πρόταση του Πράσινου Κινήματος στο πλαίσιο των αγώνων υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών.
Στην περίπτωση αυτή, όπου οι Αρχές εντόπισαν περισσότερους από 200 παιδόφιλους και παιδεραστές οι οποίοι είχαν επικοινωνήσει με τον 53χρονο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνευρεθούν με την ανήλικη, το Πράσινο Κίνημα απαιτεί να βγουν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα και τα πρόσωπα αυτών των κατ΄ όνομα μόνο αντρών.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά ενημέρωσαν πως έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 200 και πλέον παιδόφιλοι – παιδεραστές που φαίνεται πως προσέγγισαν μέσω Διαδικτύου τον 53χρονο ώστε να κλείσουν ραντεβού με την ανήλικη.
Θα πρέπει οι φωτογραφίες των εμπλεκομένων της υπόθεσης να δουν το φως της δημοσιότητας μετά από εισαγγελική παραγγελία ώστε να εξακριβωθεί αν και αν άλλοι ανήλικοι έχουν πέσει στα δίχτυα τόσο του 53χρονου, όσο και των υπόλοιπων αντρών.
Το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει ότι πλέον, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν οι απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες για πιο αυστηρές ποινές για τους θύτες σεξουαλικών εγκλημάτων, με αποκορύφωμα όσους εγκληματούν εις βάρος ανηλίκων.
Παράλληλα, εκτός από την θέσπιση Κωδίκων Δεοντολογίας, θα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες, μεταξύ άλλων θα προβλέπουν τουλάχιστον την αύξηση της παραγραφής στα 20 έτη και η οποία να ξεκινά μετά την ενηλικίωση του θύματος.

Προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών:
Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το Πράσινο Κίνημα παρουσιάζει τις προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών:
– στη θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση,
– στην πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς που έρχονται σε επαφή με παιδιά μόνο έπειτα από την προσκόμιση πιστοποιητικών ποινικού μητρώου και μη άσκησης δίωξης, καθώς και έπειτα από πλήρη ψυχιατρική αξιολόγηση,
– στην εκπαίδευση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες), ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό,
– στη νομική προστασία των εκπαιδευτικών και των γιατρών που καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού,
– στη θέσπιση της υποχρέωσης του εκπαιδευτικού να καταγγέλλει περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού ή προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς του στις αρμόδιες αρχές,
– στη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων πλαισίωσης των παιδιών-θυμάτων, όπου θα καταθέτουν όλα όσα έχουν υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον,
– στην τήρηση πρωτοκόλλου διερεύνησης, διάγνωσης και διαχείρισης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες,
– στη δημιουργία εξειδικευμένων θεραπευτικών κέντρων και δομών προστατευμένης φιλοξενίας για τα παιδιά- θύματα σεξουαλικής κακοποίησης,
– στην επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών,
– στην αυστηροποίηση των ποινών για όσους καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά,
– στη σύσταση ενιαίου φορέα για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και
– στη διασύνδεση των εισαγγελιών πανελλαδικά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι εισαγγελείς στους φακέλους που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα δυστυχώς δικαιώθηκε και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Η πρόταση που είχε εγκρίνει στο πρώτο Συνέδριό του, για τη μέγιστη ποινή που θα πρέπει να επιβάλλεται στους παιδεραστές, σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πλέον όλοι καταλαβαίνουν τον λόγο. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας. Και συνεχίζουμε με το ίδιο σθένος…”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη