ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να θεσμοθετηθεί τώρα η παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

– Ντροπή κυβερνητικοί βουλευτές να βοηθάνε για να παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων

– Το Πράσινο Κίνημα είχε τοποθετηθεί έγκαιρα με δέσμη μέτρων που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα

Το Πράσινο Κίνημα απαιτεί να θεσμοθετηθεί τώρα η παύση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Δεν νοείται να παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων και να είναι συμπαραστάτες σε αυτό κυβερνητικοί βουλευτές, όπως είδαμε στην υπόθεση Πάτση και τώρα στην Κεφαλονιά με τον Βουλευτή Καππάτο της ΝΔ, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα παραστάθηκε ως δικηγόρος της DOVALUE στο δικαστήριο για υπερχρεωμένα σπίτια στο Ειρηνοδικείο Αργοστολίου Κεφαλλονιάς.
Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η χώρα παρακολούθησε τη βίαιη έξωση της συνταξιούχου και άρρωστης δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για οφειλές 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες.

Το Πράσινο Κίνημα είχε έγκαιρα τοποθετηθεί
Βέβαια, το Πράσινο Κίνημα δεν θυμάται το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όταν βλέπει το φως της δημοσιότητας κάποια περίπτωση, όπως της και Κολοβού αλλά τα έλεγε εγκαίρως στην Παλαιά Βουλή, αλλά τότε τα τηλεοπτικά δίκτυα , οι δημοσιογράφοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφύριζαν αδιάφορα.
Εκεί, ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος είχε τονίσει ότι ο κράτος οφείλει ως εγγυητής να αποπληρώσει τα δάνεια, κάνοντας μεγάλο «κούρεμα» του ποσού στις Τράπεζες και να το δοσοποιήσει άτοκα στους δανειολήπτες με μεγάλη περίοδο χάριτος.
Το Δικαίωμα στη Στέγαση για το Πράσινο Κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτο. Με τις προτάσεις του το κόμμα συμμετέχει στον ευρωπαϊκό στόχο να μην υπάρχει κανένας άστεγος το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προτείνει έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας,
σεβόμενοι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.
Αλλά πριν τον Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας, για να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε σοβαρά δεδομένα, και να γίνουν αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες, οφείλουμε να επουλώσουμε τα βαθιά κοινωνικά τραύματα που έχουν προκύψει μετά από 10 χρόνια μνημονίων και σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας και τώρα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
Για να συμβεί αυτό το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει τον εξής οδικό χάρτη:
– Άμεσα, την πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτου τιμής και για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2023.
– Άμεσα την τροποποίηση του Νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έτσι ώστε η προστασία της κύριας κατοικίας τους να επεκταθεί μέχρι την λήξη της σχετικής δικαστικής διαδικασίας.
– Την θεσμοθέτηση ότι σε περίπτωση πώλησης δανείων σε funds (πράξη που πρέπει να γίνει έπειτα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες), να έχει προτεραιότητα εξαγοράς δανείου ο δανειολήπτης στην τιμή που αγοράζει το fund.
– Την θεσμοθέτηση του Δικαιοστάσιου, δηλαδή την προσωρινή γενική αναστολή δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων, για τις υποθέσεις των στεγαστικών δανείων. Μετά από βαθύτατες κρίσεις , υποχρεούται το κράτος στη θέσπιση δικαιοστασίου προκειμένου να διασφαλιστούν οι πολίτες από αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Επίσης ως έκτακτο μέτρο στήριξης αλλά και ρύθμισης της παραγωγής, της διάθεσης και κατανάλωσης αγαθών και της προσφοράς υπηρεσιών.

Ντροπή για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που νομοθέτησαν το πλιάτσικο των κατοικιών
Επίσης, είχαμε καταγγείλει σε δελτίο τύπου του κόμματος ότι με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παύει να υπάρχει το «άσυλο κατοικίας» για όσους χρωστάνε στο δημόσιο. Είναι απαράδεκτο και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, το γεγονός ότι οι φοροεισπράκτορες της εφορίας θα μπορούν να κάνουν εφόδους ακόμα και μέσα στα σπίτια των οφειλετών. Και όχι μόνον αυτό, αλλά θα μπορούν να κατάσχουν ότι αντικείμενα θέλουν, από τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα, μέχρι κειμήλια και χρυσαφικά. Το Πράσινο Κίνημα, καταγγέλλει αυτή την διάταξη που ψήφισαν στη Βουλή, σε ένα νομοσχέδιο που δήθεν συζητούσαν για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού κώδικα.
Την απαράδεκτη, αυτή διάταξη, προβλέπει ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που ψήφισε η Βουλή, με τον οποίο αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο η διαδικασία των κατασχέσεων, σε βάρος των οφειλετών που χρωστάνε στην Εφορία.
Προβλέπει επίσης, πώς οι φοροεισπράκτορες, θα έχουν δυνατότητα να κάνουν φύλλο και φτερό τις κατοικίες ανοίγοντας πόρτες, ντουλάπες, διάφορα έπιπλα, βάζα, σκεύη και δοχεία, σε αναζήτηση χρημάτων ή αντικειμένων αξίας που μπορούν να κατασχεθούν έναντι της οφειλής.
Επίσης, στις περιπτώσεις αντικειμένων που είναι ασφαλισμένα, θα κατάσχεται και η αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, που παραπέμπουν σε άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα και γυρίζουν την Ελλάδα χρόνια πίσω.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωνε τα εξής: «Αυτοί που έχουν την ευθύνη για την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τις πληγές που τις άνοιξαν όλα αυτά τα χρόνια, τώρα θέλουν να αφαιρέσουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας, από τους πολίτες. Αφού τους εξάντλησαν οικονομικά και ψυχολογικά, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, 3 χρόνια πανδημίας και 1 χρόνο και πλέον ακρίβειας, νομοθετούν και επιτρέπουν το πλιάτσικο των κατοικιών. Το πράσινο Κίνημα αγωνίζεται διαχρονικά για την προστασία των δανειοληπτών και με την είσοδό του στην επόμενη Βουλή, θα αγωνιστεί να καταργηθούν αυτές οι αλγεινές διατάξεις γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία συνολική, οικονομική, αξιακή και πολιτική επανεκκίνηση.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη