ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Νέο οικονομικό χτύπημα της κυβέρνησης στους Δήμους

* Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποκάλυψε ότι μεταφέρεται το κόστος συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στους Δήμους. Νέα χαράτσια για τους πολίτες

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ με ανησυχία παρακολουθεί το νέο μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ., στις πλάτες των Δήμων, των δημοτικών υπαλλήλων και των πολιτών, από την πλευρά του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε, με στόχο να φορτώσει στις δημοτικές αρχές την συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Τα σχέδια αυτά αποκάλυψε με καταγγελία που έκανε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή της. Πρόκειται για ακόμα μία ενέργεια κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία είναι συνέπεια της δουλικής στάσης των δημάρχων απέναντι στους Υπουργούς της Ν.Δ. Για ακόμα μια φορά τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης είναι κατώτερα των περιστάσεων και οι δήμαρχοι προτιμούν το κομματικό τους κοστούμι, από το αυτοδιοικητικό. Εάν συμβεί αυτό που καταγγέλλει η ΠΟΕ ΟΤΑ οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και να βάλουν νέα χαράτσια στους πολίτες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ενώνει τη φωνή του με την κραυγή αγωνίας της ΠΟΕ ΟΤΑ και καλεί τους Δημάρχους επιτέλους να αντιδράσουν και να προστατέψουν τους δημότες τους από τη νέα οικονομική λαίλαπα της κυβέρνησης που είναι προ των πυλών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έγιναν Ιδιωτικές Επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το ρεύμα εκτοξεύτηκε και το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά, για τις Επιχειρήσεις και τους Δήμους. Tην ίδια ώρα τα κέρδη των παρόχων ιδιωτικής ενεργείας έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί.

Η συντήρηση του δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας έγινε ασύμφορη και τα προβλήματα συνεχίζονται, πράγμα που είναι ολοφάνερο σε κάθε κακοκαιρία με τις βλάβες που προκύπτουν.

Το δίκτυο παραμένει απαρχαιωμένο, ασυντήρητο και οι βλάβες δεν μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στον Ηλεκτροφωτισμό των Δήμων έχουν ευθύνη για τα φωτιστικά σώματα και όχι για το δίκτυο παροχής.

Κι όμως, επιδιώκουν από το Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. συμφωνίες πλαίσιο με αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να πετάξουν από πάνω τους τις ευθύνες για την συντήρηση και την άμεση αποκατάσταση βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Στις Τεχνικές Υπηρεσίες οι εργαζόμενοι και οι Ηλεκτρολόγοι στους Δήμους είναι είδος προς εξαφάνιση.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει ορισμένους αιρετούς να κάνουν συμφωνίες με το Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. για το φωτισμό Οδών, Πλατειών και λοιπών υπαίθριων χώρων των Δήμων με χρήση του Εναέριου Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Γιατί άραγε;

Όταν είναι προφανές ότι, δεν μπορούν από το Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. να συντηρήσουν το δίκτυο, πράγμα που προκύπτει από την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για αδιάλειπτες λειτουργίες και αποκατάσταση βλαβών, χρειάζονται το «εξιλαστήριο θύμα» που είναι οι Δήμοι για να επιρρίψουν την ευθύνη και του Δικτύου.

Πιέζουν δηλαδή τους Αιρετούς να συνάψουν συμφωνίες και οι Αιρετοί στο επόμενο στάδιο θα απευθύνονται σε εργολάβους, όπως είναι οι Ιδιωτικές Εταιρείες που βάζουν τα LED… για να τα συντηρούν. Απολύτως μεθοδευμένο σχέδιο στις πλάτες των Δήμων, των εργαζομένων σε αυτούς και των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε πρέπει και οφείλει να μην πετάει το μπαλάκι και τις ευθύνες του στους Δήμους, σε ότι αφορά το δίκτυο του και ειδικά του 5ου αγωγού ηλεκτροφωτισμού.

Τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι, δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμων το δίκτυο και οι Ηλεκτρολόγοι στους Δήμους δεν πρέπει να κάνουν καμία παρέμβαση στους Μετρητές και στους Δέκτες Ακουστικής Συχνότητας ή Τηλεδιαχείρισης όπως έχουμε τονίσει και παλιότερα.

Καμία παρέμβαση δεν πρέπει να γίνεται από το προσωπικό του Δήμου σε αποκατάσταση βλαβών δικτύου Φ.Ο.Π. 5ου αγωγού Ηλεκτροφωτισμού που είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.

Εφιστούμε την προσοχή στους Δημάρχους που προχωράνε σε υπογραφή τέτοιων συμφωνιών με τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε να αναλογιστούν τις ευθύνες τους από τα προβλήματα που θα προκύψουν από ασάφειες, καθώς επίσης και σε τι περιπέτεια θα βάλουν Δημότες και Εργαζόμενους.

Εκτός από τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια συμφωνία το κόστος είναι τεράστιο και ο Δημότης θα πληρώσει πάλι το «μάρμαρο» μέσα από αυξήσεις σε Δημοτικά Τέλη.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κ.Ε.Δ.Ε. και το Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και δεν αφορούν μόνο την συντήρηση δικτύων κοινής ωφέλειας, αλλά και το δυσβάσταχτο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί στους Δήμους για την κερδοφορία και μόνο των ιδιωτών παρόχων ενέργειας.

Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας ώστε να γίνουν προσλήψεις σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες, σε Μηχανικούς, σε Ηλεκτρολόγους, σε χειριστές μηχανημάτων κ.λπ. και να χρηματοδοτήσει τους Δήμους για αγορά γερανών, μηχανημάτων έργου και του απαραίτητου εξοπλισμού για να μπορέσει απρόσκοπτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και να προσφέρει τις υπηρεσίες που τις αναλογούν στους Δημότες.