ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Νέα καταδίκη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα από το Ευρωκοινοβούλιο

Νέα καταδίκη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο τοποθετεί την χώρα μας μαζί με την Ουγγαρία, την Μάλτα, την Ισπανία, την Γαλλία και την Σλοβακία στη μαύρη λίστα όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας σε πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, και επέκρινε την αδράνεια της Επιτροπής στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι «απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα, ενώ πρέπει ακόμη να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές».

Επιπλέον, αποδοκιμάζεται η χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, αναφέροντας συγκεκριμένα τις μαζικές κρατήσεις στη Γαλλία και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις μειονότητες, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή LIBE είχε επισκεφτεί τη χώρα μας από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου 2023 και διαπίστωσε σειρά προβλημάτων σχετικά με τις συνθήκες του κράτους δικαίου και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε τότε να συναντηθεί με το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών, εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση στα μέλη της.

Πράσινο Κίνημα: Το κράτος δικαίου στην κορυφή της ατζέντας μας για τις Ευρωεκλογές

Την ίδια στιγμή, το Πράσινο Κίνημα μόλις πριν από λίγες ημέρες εξέδιδε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι αφορά στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας και το κράτος Δικαίου για τα οποία το Πράσινο Κίνημα θα αγωνιστεί στο πλαίσιο των προσεχών Ευρωεκλογών. Μάλιστα, στο πρόσφατο συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων στη Λυών της Γαλλίας, όπου παραβρέθηκε το Πράσινο Κίνημα, τονίστηκε η προτεραιότητα που δίνεται στα ζητήματα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και αποτυπώθηκε στο Πράσινο Μανιφέστο των Ευρωεκλογών που εγκρίθηκε.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, πρόκειται για μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου, αφού το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) για την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αξίζει να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί, στις 7 Φεβρουαρίου 2024, ο ευρωπαϊκός διασυρμός της κυβέρνησης με το ψήφισμα-κόλαφος και την καταδίκη της χώρας για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Καλώ τους πολίτες στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου να στείλουν το μήνυμά τους και να στηρίξουν το Πράσινο Κίνημα.»