ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μεγάλη ΝΙΚΗ, ο νόμος του ευρωκοινοβουλίου για την αποκατάσταση της φύσης

 

· Θλιβερή η πολιτική συμπεριφορά των ευρωβουλευτών της Ν.Δ.

 

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ικανοποιημένο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον τόσο απαραίτητο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης μετά από εβδομάδες επιθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι Ευρωβουλευτές καλούνταν να ψηφίσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, της ευρωομάδας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ που στοχεύει στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης έως το 2030.

Μετά από ισχυρή δημόσια κινητοποίηση υπέρ της φύσης, μέσα από δημόσια έκκληση που στηρίχθηκε από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες, τοποθετήσεις από περισσότερους από 6.000 επιστήμονες, σύμπλευση 100 και πλέον επιχειρήσεων, και έντονη κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών και πολλών φορέων, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στον προτεινόμενο κανονισμό για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. Στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, είμαστε περήφανοι, που συμβάλαμε, στο μέτρο των δυνάμεων μας, προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο, ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης πέρασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μικρή σχετικά πλειοψηφία. Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας ήταν εναντίον του.

Αλλά ευτυχώς, οι περισσότερες χώρες ήταν υπέρ. Συγχαρητήρια αξίζουν όσοι Έλληνες ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του κανονισμού, και με υπευθυνότητα προς τη φύση, το κλίμα και τους πολίτες, ψήφισαν θετικά, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στις κρίσιμες σημερινές ψηφοφορίες. Δυστυχώς, η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (Μαρία Σπυράκη, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου) δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αγνόησε τα ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση στήριξε τον κανονισμό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες. Η στάση τους προκαλεί πολιτικά ερωτηματικά…

Οι Συμπρόεδροι του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν: “Τώρα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να αποκαταστήσουμε τη φύση για να προστατευτούμε από τις πλημμύρες και τις ξηρασίες που έρχονται με την κλιματική αλλαγή. Τα φυτά και τα δέντρα είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί το νερό στη γη. Τα υγιή δέντρα στο κέντρο των πόλεων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ανθρώπων που υποφέρουν από ζέστη. Η ψήφιση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης είναι νίκη. Ωστόσο, το πολιτικό θρίλερ -με το αδιέξοδο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος- των τελευταίων εβδομάδων είναι επίσης προειδοποιητικό σημάδι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, που δεν καταλαβαίνουν ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν είναι fake news. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει «πράσινη» εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πολιτική συμπεριφορά των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. ήταν θλιβερή. Ελπίζουμε ο κόσμος να το θυμηθεί στις ευρωεκλογές του 2024».

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Go Green …για τη ζωή μας