Δήλωση της Ρίας Ακρίβου, Συμπροέδρου του κόμματος, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο και είναι αφορμή για όλους να αναλογιστούμε τα δεινά όσων νόσησαν ή νοσούν και να απαιτήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με την ασθένεια καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι μια διαφορετική απ’ ότι οι προηγούμενες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά όμως ιδιαίτερα σημαντική για να αναλογιστούμε για το ποιοι είμαστε και πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στη μάχη κατά του καρκίνου.
Το Πράσινο Κίνημα στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους ασθενείς και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν τη σοβαρή αυτή νόσο και τονίζει την αναγκαιότητα της εφαρμογής πολιτικών πρόληψης από την Πολιτεία αλλά και τη διασφάλιση φροντίδας για τους ανθρώπους που ζουν με την ασθένεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «ο καρκίνος δεν χρειάζεται πλέον να θεωρείται θανατική ποινή, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η βαρύτητά του και να βελτιωθεί η επιβίωση και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με την ασθένεια».
Το Πράσινο Κίνημα είδε θετικά την χθεσινή παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Σχεδίου για την καταπολέμηση του και βασικό πυλώνα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία.
Το σχέδιο για τον καρκίνο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς δράσης με 10 εμβληματικές πρωτοβουλίες και πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις. Θα εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των χρηματοδοτικών μέσων της Επιτροπής, με συνολικό ποσό 4 δισ. ευρώ που προορίζεται για δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων EU4Health, Horizon Europe και Digital Europe.

Ρία Ακρίβου: “Το 30% – 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές”
Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής: «Όπως γνωρίζουμε, το 30% με 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές από πλευράς της Πολιτείας.
Γνωστός είναι, επίσης, ο ρόλος του περιβάλλοντος για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου που επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες, (εκτός τους ατομικούς) όπως οι χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, πλαστικοποιητές, υπεριώδη ακτινοβολία, ιονίζουσα ακτινοβολία ή ακτίνες Χ, η περιβαλλοντική ρύπανση-μόλυνση, το βεβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον κ.ά.
Έτσι αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το Πράσινο Κίνημα έχει διατυπώσει επανειλημμένα τις προτάσεις του για το περιβάλλον που με την εφαρμογή τους και τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα επιλυθούν και η ποιότητα ζωής των πολιτών θα βελτιωθεί».