Στην καλλιτεχνική έκθεση για τα δικαιώματα της γυναίκας παραβρέθηκε το κόμμα στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η κάθε γυναίκα επιλέγει μόνη της, για το σώμα της

Το ΣΩΜΑ ΜΟΥ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ, είναι μία σημαντική καλλιτεχνική έκθεση για τα δικαιώματα της γυναίκας. Στην επίσημη συνεδρία, όπου παρουσιάστηκε αυτή η έκθεση το Πράσινο Κίνημα, εκπροσώπησαν, η συμπρόεδρος Ρία Ακρίβου, η πρώην βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, του Πράσινου Κινήματος, Βαλέρια Τελικωστόγλου.
Η καλλιτεχνική έκθεση, διερευνά επιθέσεις κατά της σωματικής αυτονομίας και του δικαιώματος επιλογής εν μέσω της σημερινής ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων, του συνεχιζόμενου αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στις γυναίκες και τα νοικοκυριά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα δικαιώματα των αμβλώσεων απειλούνται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Στην Πολωνία, τα δικαιώματα αμβλώσεων είναι περιορισμένα και ένα μητρώο εγκυμοσύνης επηρεάζει πολίτες και Ουκρανούς πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη σεξουαλική βία. Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν εξέδωσε διάταγμα που υποχρεώνει τους Ούγγρους που ζητούν αμβλώσεις να «ακούνε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου» προτού μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία. Η Μάλτα σημείωσε μικρή πρόοδο από την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων έως τώρα που επιτρέπει στους γιατρούς να διακόψουν μια εγκυμοσύνη εάν η ζωή ή η υγεία της μητέρας κινδυνεύει. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαστίζονται επίσης από άνιση ή περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις ανάλογα με τις περιοχές.
Με την επιμέλεια των Ευρωπαίων Πρασίνων και της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή η έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα από καλλιτέχνες και ακτιβιστές που εργάζονται με διάφορα μέσα, φωτογραφία, ζωγραφική, εικονογράφηση και βίντεο. Υποστηρίζουν κινήματα υπέρ της επιλογής από όλη και πέρα από την Ευρώπη – στην Πολωνία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Ιράν. Η εμπλοκή των κομμάτων των Πρασίνων στον αγώνα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων απεικονίζεται από υλικό εκστρατείας και φωτογραφίες.
Οι Πράσινοι έχουν αγωνιστεί ιστορικά για το δικαίωμα της επιλογής και εργάζονται για την προστασία του δικαιώματος σε μια ασφαλή άμβλωση σε όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν ζητήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη, ασφαλή και νόμιμη άμβλωση, καθώς και να συμπεριλάβει το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η Mélanie Vogel, Συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων και Γάλλος γερουσιαστής, εργάζεται για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό σύνταγμα για να διασφαλίσει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση προστατεύεται.
Αυτή η μόνιμη έκθεση θα εκτίθεται στην αίθουσα ολομέλειας σε όλο το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Τον συντονισμό είχε η Mélanie Vogel, Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων, η Annika Ojala, υπεύθυνη Εκστρατείας για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, μέλος Ομάδα Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Kasia Strek, Πολωνή φωτορεπόρτερ
Μετά τη συνεδρία, η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου, δήλωσε τα εξής: «Κάθε γυναίκα, έχει δικαίωμα να πάρει όποια απόφαση θέλει για το σώμα της. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο το 2022. Ενώνουμε τις φωνές μας, με τα άλλα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη»

Η πρώην βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου δήλωσε: «Μέσα, από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχουμε δώσει αγώνες για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών. Συνεχίζουμε με το ίδιο ζήλο στην ευρωπαϊκή πράσινη οικογένεια»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη