ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η ακρίβεια και η φτώχεια μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν αλλάξει το μείγμα της πολιτικής

  • 17 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας το Πράσινο Κίνημα τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, υποχωρούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το τρομακτικό κόστος ζωής επηρεάζει συνεχώς περισσότερους πολίτες και νοικοκυριά. Η τεράστια αύξηση όλων των τιμών, οφείλεται κυρίως στην αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων που οδήγησαν στην αδυναμία της προσφοράς να ανταποκριθεί άμεσα στην αύξηση της ζήτησης. Ο πληθωρισμός και προσθετικά τα κερδοσκοπικά ποσοστά ήδη μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές, από την ενεργειακή κρίση.

Είναι πλέον πασιφανές, ότι και οι επιστημονικά τεκμηριωμένες εκθέσεις, επιβεβαιώνουν την θέση του Πράσινου Κινήματος για αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εμπεριέχει έναν Επιδοματικό Εθισμό της κοινωνίας, με ταυτόχρονη ισχυροποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρομεσαίων. Αυτό, όμως έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση της οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών. Η ακρίβεια και η φτώχεια μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν αλλάξει το μείγμα της πολιτικής.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η αφετηρία του εορτασμού, ήταν μια διαδήλωση 100.000 ατόμων στην πλατεία Τροκαντερού στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1987. Σε μια αναμνηστική πλάκα, χαράχτηκε η επιγραφή: «Οπουδήποτε οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά». Η διαδήλωση υποστήριζε μία οργάνωση, που είχε ιδρυθεί από τον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι, με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας». Σκοπός της η επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους με καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, δήλωσε τα εξής: «Η επιμονή της ακραίας φτώχειας στην κοινωνία αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αποτελεί ιερό καθήκον μας ως κοινωνία να συνεργαστούμε ώστε να εξαλείψουμε τα συστήματα διακρίσεων που διαιωνίζουν τους κύκλους της φτώχειας. Η επιτάχυνση της παγκόσμιας δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας είναι μονόδρομος. Στα “δικά μας”, η κυβέρνηση των δήθεν αρίστων, έχει μείνει μετεξεταστέα στην κοινωνική πολιτική, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην ενίσχυση των φτωχών οικογενειών και των μικρομεσαίων. Την αποτυχία της περιγράφουν οι τεκμηριωμένες εκθέσεις, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από την Ελλάδα.»

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green… για τη ζωή μας