ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δυναμώνουν συνεχώς οι φωνές κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ενώνει τη φωνή του με την Greenpeace που βρίσκεται στο Ιόνιο, ανοιχτά της Κέρκυρας, με το πλοίο της Rainbow Warrior, σε ειρηνική διαμαρτυρία για τις σεισμικές έρευνες από το SW Cook για να βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Οι ακτιβιστές πάνω στο Rainbow Warrior, αλλά και χιλιάδες πολίτες που ήδη έχουν υπογράψει, απαιτούν τον άμεσο τερματισμό των ερευνών αυτών και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις!
Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν εκβρασμοί ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας, οι οποίοι είναι μεν ακόμα ζωντανοί, αλλά η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση.
Η επιστημονική κοινότητα έχει τεκμηριωμένα συνδέσει τον θόρυβο από τις σεισμικές έρευνες με αρνητικότατες επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά: ο θόρυβος αυτός μπορεί να βλάψει την ακοή τους, την ικανότητα επικοινωνίας τους, την καταδυτική τους συμπεριφορά, τη σίτισή τους, και να οδηγήσει σε εκβρασμούς, οι οποίοι έχουν τεκμηριωμένα συνδεθεί με τον ανθρωπογενή θόρυβο σε μια σειρά ειδών.
Το Πράσινο Κίνημα έχει τονίσει ότι σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη – οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος γύρω από τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις ήρθε να επιβεβαιώσει ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων.
Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμφωνεί με όσα έχει επισημάνει το Πράσινο Κίνημα, πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσελέντης σε περιφερειακό μέσο ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς «ασεισμική», στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο. Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες”, κατέληξε ο καθηγητής.

Σε δηλώσεις της η Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε σχετικά: «Το κόμμα μας νιώθει την μεγάλη ευθύνη να ενημερώσει για το τι μας περιμένει στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με κάποιον μεγάλο σεισμό. Παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως «εθνικού στόχου» από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις, στις οποίες στέκεται δίπλα το Πράσινο Κίνημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από τις τεράστιες “πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, όπως τα δελφίνια και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών.»