Πράσινο Κίνημα: Όχι στην κατασκευή του γιγαντιαίου ραντάρ στο Λόφο Παπούρα στο Καστέλλι
Το Πράσινο Κίνημα εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση ραντάρ στον λόφο Παπούρα Καστελλίου στο Ηράκλειο Κρήτης, για τις ανάγκες του νέου αεροδρομίου.
Αξίζει να τονιστεί, ότι στην κορυφή του λόφου Παπούρα αποκαλύφθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ένα μοναδικό μνημείο της Μινωικής εποχής. Ένα κυκλικό οικοδόμημα με πολλαπλούς περιφερικούς δακτυλίους, που προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τις λατρευτικές και κοινωνικές δομές της προϊστορικής Κρήτης.
Η κατασκευή του ραντάρ περιμετρικά του μνημείου προβλέπεται να είναι τεραστίων διαστάσεων, με εκσκαφές και ταπείνωση μεγάλων εκτάσεων, γεγονός που θα καταδικάσει το ίδιο το μνημείο σε αφάνεια, ερήμωση και ενδεχόμενη μερική καταστροφή.
Το Πράσινο Κίνημα συντάσσεται με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο έκτακτου προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού στην οποία σημειώνει: “Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά, με το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου, επιλέγει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών και μονοπωλιακών ομίλων. Πρόκειται για ένα ακόμα «αναπτυξιακό» έργο που δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς, σύγχρονες και φθηνές μεταφορές. Αντιθέτως, σχεδιάζεται να αποφέρει εγγυημένα κέρδη σε μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικούς ομίλους αερογραμμών και τουρισμού.
Το αεροδρόμιο αυτό δεν αποτελεί έργο υποδομής για την κοινωνία. Είναι εργαλείο κερδοφορίας, παράγοντας περιβαλλοντικής υποβάθμισης και πολιτιστικής καταστροφής.
Η κατασκευή του πλησίον του στρατιωτικού αεροδρομίου εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία για την διασύνδεσή του με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εμπλέκοντας ακόμη βαθύτερα την περιοχή στις γεωστρατιωτικές αντιθέσεις.
Καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής φανερώνουν τις σοβαρές επιβαρυντικές επιπτώσεις του έργου: ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης, που επιδεινώθηκαν λόγω των κατασκευαστικών παρεμβάσεων, ανεπαρκής προστασία του υδροφορέα, με σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης από λύματα και απόβλητα, όπως προκύπτει από τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη μεταφορά καυσίμων με βυτιοφόρα που δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων, ηχορύπανση, τσιμεντοποίηση και μεταβολή του μικροκλίματος, με αποτέλεσμα την αισθητή υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και της φυσιογνωμίας του τόπου.
Πολιτιστική κληρονομιά: από την ανάδειξη στην αφάνεια
Η καταστροφή όμως δεν σταματά στο περιβάλλον. Πολύ κοντά στο εργοτάξιο, στην κορυφή του λόφου Παπούρα, αποκαλύφθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ένα μοναδικό μνημείο: κυκλικό οικοδόμημα στον πυρήνα του με πολλαπλούς περιφερικούς δακτυλίους, Μινωικής εποχής που προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τις λατρευτικές και κοινωνικές δομές της προϊστορικής Κρήτης. Το μνημείο, όπως και τα άλλα αρχαιολογικά λείψανα στα πρανή του λόφου (αρχαίο μονοπάτι, κτηριακό συγκρότημα και λατρευτικό σπήλαιο), εντοπίστηκε στο πλαίσιο της κατασκευής ενός ραντάρ που θα εξυπηρετεί τον νέο, υπό κατασκευή διεθνή αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι. Η κατασκευή του ραντάρ,
περιμετρικά του μνημείου, προβλέπεται να είναι τεραστίων διαστάσεων με εκσκαφές και ταπείνωση μεγάλων εκτάσεων, γεγονός που θα καταδικάσει το ίδιο το μνημείο σε αφάνεια, ερήμωση και ενδεχόμενη μερική καταστροφή.
Προκλητική και χυδαία είναι η απάντηση της Κυβέρνησης δια της Υπουργού Πολιτισμού, η οποία αντί να μεριμνήσει για την προστασία και την ανάδειξη, αυτού του – σπάνιας μορφής και τεράστιας επιστημονικής σημασίας – μνημείου, υπερασπίζεται το σχέδιο δηλώνοντας πως “μόνο η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σύγχρονο ραντάρ στη θέση όπου πριν χιλιετίες υπήρχε ένα αντίστοιχο οικοδόμημα”….!!
Το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ καταγγέλλει τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, που «βεβηλώνουν» την πολιτιστική μας κληρονομιά και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους της περιοχής και απαιτεί:
Να αποσυρθεί η μελέτη ως απαράδεκτη.
Να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές. Να μελετηθεί διεξοδικά όλο το αρχαιολογικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί και θα συνεχίσει να συγκεντρώνεται μέχρι το πέρας των ανασκαφών.
Ακύρωση της κατασκευής οποιασδήποτε σύγχρονης κατασκευής σε γειτνίαση με το Μινωικό μνημείο στον λόφο Παπούρα και κήρυξή του σε αρχαιολογικό χώρο, ασφαλή και προσβάσιμο για κατοίκους, επισκέπτες, μελετητές.
Να μην αποσπαστεί το μνημείο από το λόφο της Παπούρας, να σταματήσει κάθε ενέργεια της κατασκευάστριας εταιρείας στους γύρω λόφους και την ευρύτερη περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η ανασκαφική έρευνα.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΠΑΠΟΥΡΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ
Μελέτη για την ενοποιημένη ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών θέσεων, μνημείων και χώρων της ευρύτερης περιοχής της Πεδιάδας.
Επαρκής στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου καθώς και του συνόλου των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, προκειμένου το αρχαιολογικό έργο να μπορεί να εκτελείται από προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Ασφάλεια για τους κατοίκους και τα μνημεία της περιοχής τους.”
Έλενα Χορέβα: “Να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος”
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Έλενα Χορέβα δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα ζητά να ακυρωθεί κάθε σύγχρονη κατασκευή που βρίσκεται κοντά στο Μινωικό μνημείο στον λόφο Παπούρα και να κηρυχθεί σε αρχαιολογικό χώρο, ασφαλή και προσβάσιμο για κατοίκους, επισκέπτες, μελετητές. Να μην αποσπαστεί το μνημείο από το λόφο της Παπούρας, να σταματήσει κάθε ενέργεια της κατασκευάστριας εταιρείας στους γύρω λόφους και την ευρύτερη περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η ανασκαφική έρευνα. Ενώ πραγματικά αποτελεί πρόκληση η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, η οποία δήλωσε πως “μόνο η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σύγχρονο ραντάρ στη θέση όπου πριν χιλιετίες υπήρχε ένα αντίστοιχο οικοδόμημα”. Το Πράσινο Κίνημα καλεί την Υπουργό να υπηρετεί τον Πολιτισμό και μόνο.»