Πράσινο Κίνημα: Στις σεισμικές έρευνες δεν τηρούνται ούτε καν οι περιβαλλοντικοί όροι

Το Πράσινο Κίνημα ενώνει τη φωνή του με την πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου η οποία καταγγέλλει ότι στις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται τώρα, δεν τηρούνται ούτε καν οι περιβαλλοντικοί όροι που τέθηκαν με την έγκριση των μελετών (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια και δυτικά της Κρήτης.
Το Πράσινο Κίνημα έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ότι είναι “εγκληματικό” να πραγματοποιηθούν εξορύξεις στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη και σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη – οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες.
Επιπλέον, σε όλα αυτά που έχει καταγγείλει το Πράσινο Κίνημα, σύμφωνα με την πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου φαίνεται ότι δεν έχει ιδρυθεί και δεν λειτουργεί η προβλεπόμενη «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος» που θα είχε την «ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής». Υποτίθεται ότι αυτή η μονάδα θα αποτελούσε και τον «σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης». Και βέβαια ούτε «Περιφερειακά Παρατηρητήρια για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων» έχουν σχηματιστεί ακόμα! Γνωρίζουμε βέβαια πως ακόμη κι αυτό το εργαλείο, η “Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος” είναι εντελώς αναξιόπιστο αφού ελεγκτής είναι, ο ελεγχόμενος.
Όσον αφορά τα μέτρα του περίφημου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης που υποτίθεται ότι διασφαλίζει την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, είναι μάλλον έκθεση ιδεών. Καταρχήν ο ισχυρισμός ότι ο πληθυσμός των κητωδών στην Ελληνική Τάφρο κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μικρός είναι αβάσιμος, καθώς η έρευνα πεδίου που έγινε τον περσινό χειμώνα από την Greenpeace έδειξε ότι η παρουσία τους ήταν σημαντική. Έπειτα, όταν όπως τώρα γίνονται μαζικά σεισμικές εκρήξεις σε ένα τεράστιο και ευαίσθητο τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο για τα κητώδη. Δεν έχει ληφθεί επίσης πουθενά υπόψη η καταστροφή που γίνεται στους πληθυσμούς των μεσοπελαγικών καλαμαριών που αποτελούν την κύρια τροφή για αρκετά από τα κητώδη. Οι ελάχιστοι στον αριθμό (3-4) ειδικοί παρατηρητές πάνω στα πλοία, μάθαμε ότι μισθώνονται από την ίδια την εταιρεία και ότι δεν υπάρχει κανένας ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός για το αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Ενδεικτική του κλίματος αυθαιρεσίας και περιφρόνησης των περιβαλλοντικών όρων, είναι η αποκάλυψη των οργανώσεων των πολιτών ότι οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν κρυφά αρκετές μέρες πριν την έκδοση των σχετικών Navtex και πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την έναρξή τους. Η ίδια η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΥΕΥΕΠ) απαξίωσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας επ’ αυτού.
Εξάλλου, η εταιρεία PGS που διεξάγει τις ηχοβολιστικές διασκοπήσεις δεν αποκαλύπτει το όνομα των πελατών που της έχουν αναθέσει τις έρευνες στο Ιόνιο, ενώ για τις έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις οποίες ο πρωθυπουργός μας διαβεβαιώνει ότι τις έχει αναθέσει η ExxonMobil, από δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορούμαστε ότι μάλλον τις έχει αναθέσει η ΕΔΕΥΕΠ! Δηλαδή το τεράστιο κόστος των σεισμικών ερευνών στο οποίο μέχρι σήμερα καμία πρόσβαση δεν έχουμε ώστε να γνωρίζουμε τι χρήμα δαπανάται, που διώχνουν και εξοντώνουν τη ζωή στις θάλασσές μας και από το οποίο θα επωφεληθούν οι εξορυκτικές εταιρείες στις οποίες θα ανήκουν τα προϊόντα των εξορύξεων, το πληρώνει το δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς!
Να σταματήσουν τώρα οι έρευνες και τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Η Ελληνική Τάφρος να προστατευτεί!

Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου
Fossil Free Corfu | Bio7νησα | NodrillZante – Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | Sea Shepherd Greece | SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία | Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς- Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Δίκτυο ενημέρωσης πολιτών ενάντια στις εξορύξεις – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων | Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει την διάθεση να προστατέψει ούτε στο ελάχιστο το περιβάλλον, καθώς στις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται τώρα, δεν τηρούνται ούτε καν οι περιβαλλοντικοί όροι που τέθηκαν με την έγκριση των μελετών (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια και δυτικά της Κρήτης. Βέβαια, δεν αντιλαμβάνονται πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός αλλά και ευθέως οικονομικός, όπως έχουμε εξηγήσει. Εν τω μεταξύ να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει υπογράψει το Σύμφωνο της Μασσαλίας και ενώ θα έπρεπε να αποδείξει ότι πράγματι υπάρχει η πολιτική βούληση, για ακόμα μία φορά οι εξαγγελίες έγιναν για τις Διεθνείς Δημόσιες Σχέσεις.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη