Πράσινο Κίνημα: Στηρίζουμε τα δημόσια ΙΕΚ που οδηγεί σε διάλυση η κυβέρνηση

– Πάνω από 20.000 παιδιά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους

– Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Μάρτιο του 2022 και αγοράζουν με δικά τους χρήματα υλικά εκπαίδευσης αλλά και γραφική ύλη, αντισηπτικά, καθαριστικά κλπ.

Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης την στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάνει την ξεκάθαρη ταξική επιλογή να δώσει τα πάντα στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τους ιδιοκτήτες τους.
Αν και προσχηματικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωναν πως τα Δημόσια ΙΕΚ βρίσκονται στην προτεραιότητα της κυβέρνησης φτάσαμε στα τέλη Νοεμβρίου και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Μάρτιο του 2022 και αγοράζουν με δικά τους χρήματα υλικά εκπαίδευσης αλλά και γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ.
Φέτος στα δημόσια ΙΕΚ εισήχθησαν πάνω από 20.000 παιδιά αλλά όπως καταγγέλλουν οι διευθυντές των ΙΕΚ έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Σχεδόν δύο χρόνια μετά την νομοθετική «αναβάθμιση» τους τα Δημόσια ΙΕΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με πολλά προβλήματα άλυτα με προεξάρχοντα τα ακόλουθα:
“Έλλειψη χρηματοδότησης: Τα Δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Μάρτιο του 2022. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ «φρόντισε» να καταργήσει την πάγια προκαταβολή που είχε καταφέρει ο Γ. Γραμματέας να εξασφαλίσει για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους.
Αναγκάσθηκαν οι διευθυντές οργανωμένων Δ. ΙΕΚ να ανακοινώνουν την υπαγόρευση θεμάτων της προόδου για τους ανωτέρω λόγους. Προσανατολιζόμαστε δε, αν δεν λυθεί «χθες» το πρόβλημα να αποστείλουμε στους εκπαιδευτές τις συμβάσεις τους να τις εκτυπώσουν… και τέλος να δηλώσουμε αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων κλπ. Ποιος θα καλύψει τα παραπάνω έξοδα και πότε; Πως δουλεύουν τα ΔΙΕΚ χωρίς χρήματα από αρχές Οκτωβρίου;
Υποστελέχωση: Μετά τις περιορισμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ενέκρινε όλες τις εκπρόθεσμες ανακλήσεις, ενώ δεν δέχθηκε να γίνουν συμπληρωματικές αποστάσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν πολλά ΙΕΚ να λειτουργούν υποστελεχωμένα, ενώ σε μεγάλα ΙΕΚ με 7 θέσεις προσωπικού και με πάνω από 500 καταρτιζόμενους, να απασχολούνται μόνο 2 άτομα.
Οι συνθήκες εργασίας στα Δ. ΙΕΚ είναι δύσκολες γι’ αυτό και όλοι τα αποφεύγουν. Σαράντα οκτώ μέρες στα ΙΕΚ δεν είχαν τοποθετηθεί νέοι υποδιευθυντές ή είχαν ελάχιστους καθώς υπήρχε μια συγκεχυμένη κατάσταση. Οι καθυστερήσεις της επεξεργασίας της προκήρυξης υποδιευθυντών, της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων μοριοδότησης επέφεραν την τοποθέτησή τους μετά την έναρξη του εξαμήνου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ελλείψεις υποδιευθυντών σε πολλά ΙΕΚ.
Καμία νέα προκήρυξη για την πλήρωση των κατά προσέγγιση 50 κενών θέσεων υποδιευθυντών που δε γνωρίζουμε πότε θα καλυφθούν.”

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης που έχει διατελέσει Καθηγητής σε Δημόσιο ΙΕΚ δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τα Δημόσια ΙΕΚ για χάρη της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Είμαι μία ακόμα απόφαση με ταξικό προσανατολισμό σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία. Έχοντας προσωπική εμπειρία ως Καθηγητής σε δημόσιο ΙΕΚ γνωρίζω από πρώτο χέρι τόσο το σημαντικό έργο που επιτελείται αλλά και την ουσιαστική επαγγελματική διέξοδο που προσφέρει στα νέα παιδιά, χωρίς να ξοδεύουν είτε τα ίδια, είτε οι οικογένειές τους, υπέρογκα ποσά για να σπουδάσουν. Επιτέλους, η Εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, για αυτό η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το ταχύτερο τα αιτήματα των Δημοσίων ΙΕΚ και να σταματήσει να κάνει τα “γλυκά μάτια” αποκλειστικά στα Ιδιωτικά ΙΕΚ”.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη