Πράσινο Κίνημα: Προτείνουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία

 

Για εμάς η Υγεία, έχει αναχθεί σε Κοινό Αγαθό. Έτσι θεσμοθετούμε τη Δωρεάν Πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Προτείνουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία με τις εξής παραμέτρους:

  1. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να αποτελούν το 7% του ΑΕΠ του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα:

– 5 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα).

– 3,5 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.

– 3,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

– 2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται.

Επενδύουμε στο Ανθρώπινο Δυναμικό των Ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων με τις εξής πολιτικές:

– Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις.

– Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων).

– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.

– Με διαδικασίες fast-truck οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, σε μόνιμες και αξιόμισθες θέσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα ΥΠΟ στελεχωμένα νοσοκομεία της Χώρας.

– Διατήρηση των 6.500 υγειονομικών που αρνούνται τον εμβολιασμό και αξιοποίηση τους σε άλλες υπηρεσίες, που δεν έχουν σχέση με εξυπηρέτηση πολιτών. Η τιμωρία, με τον αποκλεισμό από την εργασία τους, δεν προσθέτει στην εθνική ομοψυχία που είναι απαραίτητη ως προμετωπίδα σε αυτό τον αγώνα.

– Κίνητρα για τον επαναπατρισμό, των επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης.

Επαναλειτουργούμε όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.

Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία, στελεχώνοντας άρτια της Δομές της Περιφέρειας.

Μία από τις πολιτικές μας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι το «Εθνικό Πρόγραμμα Φυσικής Αποκατάστασης» που αφορά όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα, προερχόμενα είτε εκ γενετής, είτε από αυτοάνοσα νοσήματα, είτε από τροχαία, είτε από εγκεφαλικά, κ.τ.λ. Αναβαθμίζουμε την Φυσική Αποκατάσταση στη χώρα, με αποκεντρωμένες δομές , σωστά εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Αποδίδουμε στους φυσικοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές το ρόλο που τους αξίζει Χαράζουμε συγκεκριμένες πολιτικές και χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, περισσότερο στην αποκατάσταση.

Υποστηρίζουμε την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους καρκινοπαθείς που είναι στο τελευταίο στάδιο. Επίσης τη λειτουργία δομών στέγασης για τους άστεγους καρκινοπαθείς.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Go Green… για τη ζωή μας…