Πράσινο Κίνημα: Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς

Τρομακτικά τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς που γίνονται στη χώρα μας και τα χειρότερα έρχονται

Κρυφή” νομοθετική ρύθμιση αφαιρεί τη νομική προστασία των Δανειοληπτών προς όφελος των funds

 

Το Πράσινο Κίνημα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κύμα των πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτα στοιχεία οι πλειστηριασμοί άγγιξαν τους 100.000 το 2023 και έρχεται «τσουνάμι» το 2024.

Παράλληλα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Πράσινου Κινήματος έγιναν πέρυσι, στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης πάνω από 110.000 καταγγελίες από πολίτες κατά των services γιατί δεν συμμορφώνονται άμεσα με τις δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρούν τους δανειολήπτες.

Τρομάζουν τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς

Μόνο από 1/1/22 ως 31/12/2023, σε 24 μήνες δηλαδή, πλειστηριάστηκαν 38.976 κατοικίες, 7.146 καταστήματα, 2.157 γραφεία, 6.683 οικόπεδα και άλλα 11.760 οικόπεδα με.. κτίσμα, 7.809 αγροτεμάχια και άλλα 3.674 αγροτεμάχια με κτίσμα, 2.070 βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί χώροι, 1.619 επαγγελματικοί χώροι κάθε κατηγορίας, 7.971 αποθήκες, 6.071 θέσεις πάρκινγκ και 520 ξενοδοχειακές μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους ως επί το πλείστον.

Συνολικά το 2023 οι εκτελεσθέντες πλειστηριασμοί αυξήθηκαν έναντι του 2022 κατά 17%, αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις και ημίμετρα αφορούν περιορισμένο αριθμό υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Συνολικά σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων πραγματοποιήθηκαν 44.446 πλειστηριασμοί το 2022, 52.010 το 2023 και αθροιστικά για τις δύο χρονιές έφτασαν τους 96.456. Στο μέτωπο των κατοικιών, η αύξηση το 2023 έναντι του 2022 ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε το 20,86%.

Όλες οι σχετιζόμενες με επαγγελματική δραστηριότητα κατηγορίες εκπλειστηριασθέντων ακινήτων ανέρχονται σε 13.152 περιπτώσεις. Αλλά και η αγροτική περιουσία δεν έμεινε στο απυρόβλητο, καθώς εκπλειστηριάστηκαν στην εξεταζόμενη διετία 11.483 αγροτεμάχια με ή χωρίς κτίσμα.

Στόχος για το 2024 οι 40.000 – 50.000 πλειστηριασμοί

Εν τω μεταξύ, με τα χέρια των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων («servicers») να έχουν πλέον λυθεί, οι servicers ανεβάζουν τον πήχη των πλειστηριασμών στον στόχο των 40.000-50.000 για το 2024.

Με τον νέο νόμο (5072/2023) της κυβέρνησης Μητσοτάκη για του πλειστηριασμούς, για πρώτη φορά, οι servicers έχουν πλήρη νομική θωράκιση να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς και, επίσης για πρώτη φορά, αποκτούν τη δυνατότητα να ζητούν προκαταβολή 10% επί του ποσού που έχει βγάλει ο εξωδικαστικός μηχανισμός από τους δανειολήπτες των οποίων τα ακίνητα έχουν εντάξει σε προγράμματα πλειστηριασμού και, αν δεν την παίρνουν, να εκπλειστηριάζουν άμεσα το ακίνητό τους.

Ήδη έχουν αναρτηθεί πάνω από 10.000 (10.480) νέοι πλειστηριασμοί για τους πρώτους μήνες του 2024.

 

“Κρυφή” νομοθετική ρύθμιση αφαιρεί τη νομική προστασία των Δανειοληπτών προς όφελος των funds

Ενώ τα ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή των πολιτών σε θέματα που ελάχιστα αφορούν τη ζωή τους, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος εντόπισε νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε τους τελευταίους μήνες, η οποία αφαιρεί το δικαστικό έλεγχο από τα funds. Σύμφωνα με την επείγουσα επιστολή που ο Σύλλογος απέστειλε στους 300 βουλευτές και σε όλα τα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα, η ρύθμιση βρίσκεται στο άρθρο 115 παράγραφος 2 του Νόμου 5072 που -ειρωνικά- έχει τον τίτλο “Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων”.

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος στην επιστολή του, “με την παραπάνω ρύθμιση αφαιρείται η δυνατότητα δικαστικού έλεγχου και οι δικαστές υποχρεώνονται να δέχονται ως “πλήρεις αποδείξεις” τα οποιαδήποτε έγγραφα έχουν κατατεθεί στο ενεχυροφυλακείο. Έτσι, επιτρέπεται η ακόμη θολότερη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης και παρακάμπτεται η δικαστική παρέμβαση, διευκολύνοντας την υφαρπαγή περιουσίας από τους δανειολήπτες συμπολίτες μας που στερούνται πλέον από το σημαντικότερο νομικό όπλο για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους έναντι καταχρηστικών απαιτήσεων”.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ζητά την άμεση κινητοποίηση των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων για την άμεση επανεξέταση και κατάργηση της ρύθμισης αυτής.

Οι θέσεις του Πράσινου Κινήματος για την κατοικία

Το Πράσινο Κίνημα είναι υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές.

Οι πλατιές μάζες εργαζομένων, μικροεπιχειρηματίων, αγροτών, κτηνοτρόφων και συνταξιούχων είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο στην κρίση. Νέοι άνεργοι, χωρίς έσοδα, συνταξιούχοι με πολύ μικρότερες συντάξεις, ανασφάλιστοι, υπερφορολογημένοι με άδικους φόρους, υπερχρεωμένοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι που μένουν. Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις έγινε πραγματικότητα ο κίνδυνος εκτεταμένων πλειστηριασμών, σε εξευτελιστικές τιμές, των ακινήτων των πολιτών.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει:

– Την πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2024.

– Τροποποίηση του Νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έτσι ώστε η προστασία της κύριας κατοικίας τους να επεκταθεί μέχρι την λήξη της σχετικής δικαστικής διαδικασίας.

– Σε περίπτωση πώλησης δανείων σε funds (πράξη που πρέπει να γίνει έπειτα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες), να έχει προτεραιότητα εξαγοράς δανείου ο δανειολήπτης στην τιμή που αγοράζει το fund.

– Στηρίζουμε τους Δανειολήπτες και θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες γενιές αστέγων. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά προχωράμε ακόμα παρακάτω στηρίζοντας τον στόχο που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι Πράσινοι για την εξάλειψη των αστέγων ως το 2030. Η αξιοπρεπής και οικονομικά προσιτή στέγαση οφείλει να είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει την ουσιαστική παρέμβαση των Πράσινων Ευρωβουλευτών για το δικαίωμα στη στέγαση και καλεί τη χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις προτάσεις.