Πράσινο Κίνημα: Μπαράζ καταγγελιών μετά την αποκάλυψη του κόμματος για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρόσφατη αποκάλυψη που έκανε το Πράσινο Κίνημα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν με τις αγροτικές επιδοτήσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά την ανακοίνωση του κόμματος πολλές ήταν οι καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια μας και δείχνουν πως η “οσμή σκανδάλων” στον Οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πολύ έντονη. Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων, ετησίως.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαιώνει το Πράσινο Κίνημα

Παράλληλα, το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη που δόθηκε στη δημοσιότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα αποκάλυψε το Πράσινο Κίνημα. Καταρχάς ο ΣτΠ αναφέρει για τις Αγροτικές επιδοτήσεις 2022 και 2023 τα εξής: “Έντονες και πρωτοφανείς δυσλειτουργίες στη φόρμα υποβολής αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και γενικότερα προβλήματα στις διαδικασίες χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων κατά τα έτη 2022 και 2023 εντόπισε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφτηκε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την καταγραφή των γενικότερων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη μετάβαση των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος και τη λειτουργικότητα της νέας εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων περιέγραψαν στην Αρχή μια κατάσταση αποδιοργάνωσης του συστήματος και αναφέρθηκαν στην παντελή έλλειψη

υποστήριξης, τόσο σε επίπεδο μηχανογραφικών εφαρμογών, όσο και διοικητικών διαδικασιών.

Σε πόρισμα που απηύθυνε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Αρχή κατέγραψε τα θέματα που της εξέθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών και υπέβαλε προτάσεις για την αποφυγή παρομοίων εμπλοκών κατά τα επόμενα έτη ενίσχυσης.”

Διαβάστε ολόκληρο το Πόρισμα ΕΔΩ

Χαρακτηριστική καταγγελία

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μία πολύ σύντομη περιγραφή των

συνεπειών της κακής διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

με την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ από τον κ. Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης

Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Η αποκαλυπτική ανακοίνωση του Πράσινου Κίνήματος

Θυμίζουμε πως το Πράσινο Κίνημα εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: “Οσμή σκανδάλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ με χιλιάδες αμφιλεγόμενα ΑΦΜ να λαμβάνουν επιδοτήσεις”, όπου ανέφερε:

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, με μεγάλη ανησυχία είδε τα στοιχεία ΣΟΚ, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις επιδοτήσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, (σ.σ. ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), την ίδια ώρα που η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας δεν προχωρά σχεδόν καθόλου. Επιδοτήσεις, για τις οποίες έχουν γίνει αναφορές στη δικαιοσύνη, για διάφορα θέματα και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Μεταξύ άλλων αυτά που έχουν προκύψει είναι τα εξής:

1. 634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς τη δικαιοσύνη για να διερευνηθεί η δημιουργία παράτυπων διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

2. 898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονομιάς μόλις 53 θανούντων με εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και σε όλη την επικράτεια, συνολικής έκτασης 234.000 στρεμμάτων.

3. 1241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, από καταγγελίες που έχουν γίνει από άλλες αρχές εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη.

4. 102 ΑΦΜ για την προσκόμιση σκαναρισμένων σελίδων διαφόρων βιβλίων ως δικαιολογητικών αντί για τα παραστατικά νόμιμης χρήσης.

5. Υπάρχουν περίπου 16.000 ΑΦΜ που αφορούν δικαιούχους, οι οποίοι στην πλειονότητα τους , έχουν μη επαρκώς αιτιολογημένες δεσμεύσεις στην κατανομή δικαιωμάτων, για περιπτώσεις βοσκοτόπων χωρίς ζώα. Για αυτές τις 16.000 περιπτώσεις, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν ολοκληρώνεται ο έλεγχος εδώ και χρόνια και δεν έχουν σταλεί οι υποθέσεις στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Όπως είναι κατανοητό κάποιοι λαμβάνουν επιδοτήσεις που δεν θα έπρεπε και τα χρήματα αυτά λείπουν από τους πραγματικούς αγρότες, που συνεισφέρουν στη χώρα μας. Παράλληλα, η παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας, παραμένει στις καλένδες, αφού δεν έχει αναληφθεί καμία σοβαρή πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, προς την κατεύθυνση αυτή.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, δήλωσε τα εξής: “Δυστυχώς, αυτά που όλοι υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό επιβεβαιώθηκαν με στοιχεία. Είναι επιβεβλημένο περισσότερο από ποτέ, να γίνει στη χώρα μας παραγωγική ανασυγκρότηση, με όραμα και με δίκαιη κατανομή των κονδυλίων σε αυτούς που πραγματικά ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα”.