Πράσινο Κίνημα: Μαζί με τους δανειολήπτες στον Άρειο Πάγο

Κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, με επικεφαλής την πρώην βουλευτή και υποψήφια Βουλευτή Β΄ Πειραιά, κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, συμμετείχε σήμερα έξω από το Άρειο Πάγο, στην διαμαρτυρία που οργανώθηκε για την επικίνδυνη επανεξέταση της απόφασης του Αρείου Πάγου 822/22, η οποία σταματάει τις αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς.
Το Πράσινο Κίνημα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των δανειοληπτών και η κα Μεγαλοοικονόμου έχει δώσει και ως πρώην βουλευτής μεγάλες μάχες σχετικά.
Το Πράσινο Κίνημα είχε καταγγείλει έγκαιρα την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι ετοιμάζει τροπολογία για να αντιμετωπίσει, την 822/22 απόφαση του Αρείου Πάγου κάνοντας λόγο για μία ακόμα “οικονομική μαχαιριά”, στον δύσκολο χειμώνα της ακρίβειας που βιώνουμε.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση 822/22 του Αρείου Πάγου, οι διαχειρίστριες εταιρίες των Δανείων (οι λεγόμενοι servicers), δεν έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε Διαταγές Πληρωμών, και φυσικά σε Πλειστηριασμούς. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο πίεσε για νομοθετική παρέμβαση, ώστε να βρεθεί λύση στο τεράστιο θέμα της ανυπαρξίας νομιμοποίησης των servicers. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα αυτή η ανυπαρξία νομιμοποίησης των διαχειριστριών εταιριών είχε ήδη νομολογηθεί από πλείστα Δικαστήρια πρώτου και δευτέρου βαθμού, αλλά όχι από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και μάλιστα με αμετάκλητη απόφασή του. Είναι πλέον πασιφανές ότι νομικά βρισκόμαστε σε φάση ακύρωσης ακόμα και πλειστηριασμών που ήδη έχουν διενεργηθεί.
Παράλληλα έχουν αναδειχθεί ενώπιον των Δικαστηρίων όλης της χώρας πλείστες επί μέρους ακυρότητες σε όλη την διαδικασία της πώλησης – μεταβίβασης, εκχώρησης των τιτλοποιημένων απαιτήσεων και ανάθεσης διαχείρισής τους από τις Διαχειριστικές Εταιρείες των funds. Η μεγάλη, λοιπόν, νίκη των Δανειοληπτών, από την 822/22 απόφαση του Αρείου Πάγου, δρομολογείται να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τροπολογία, έτσι ώστε οι Διαχειρίστριες εταιρείες, να έχουν δικαίωμα Διαταγών Πληρωμής και Πλειστηριασμων. Αν συμβεί, αυτό θα είναι άλλη μία ευθεία πολιτική παρέμβαση για να φτωχοποιηθούν οι πολίτες.
Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν πριν λίγους μήνες με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ νομοθετήθηκε το πλιάτσικο των κατοικιών από τις εφορίες. Σύμφωνα, με όσα ψηφίστηκαν θα μπορεί ο φοροεισπράκτορας να μπαίνει στην κατοικία όποιου χρωστάει και μπροστά στα μάτια των παιδιών του ή των ηλικιωμένων γονιών του να παίρνει ότι νομίζει ότι έχει αξία.
Παράλληλα, αξίζει να θυμίσουμε ότι στο πρόσφατο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Κοπεγχάγη η εκπρόσωπος του Πράσινου Κινήματος, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έθεσε το θέμα της στέγασης στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε.
Συγκεκριμένα, η κα Μεγαλοοικονόμου ανέφερε στους δύο Πράσινους Υπουργούς, τους Πράσινους ευρωβουλευτές και τους Πράσινους τοπικούς συμβούλους τις δυνατότητες που υπάρχουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που σχετίζονται με τη στέγαση, τις εθνικές πράσινες πολιτικές για ποιοτική και οικονομικά προσιτή στέγαση και τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης και τις προκλήσεις που οι τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες.

Η επικεφαλής του κλιμακίου του Πράσινου Κινήματος, πρώην βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της Βουλής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, δήλωσε έξω από τον Άρειο Πάγο: «Η προστασία της κατοικίας, είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου, να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις υπέρ των δανειοληπτών, οι οποίοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν την περιουσία τους, έναντι των
Τραπεζών, servicers και funds, όπου όλοι μαζί, σαν τα Κοράκια πάνω από τα πτώματα, τα κατατρώνε, βγάζοντας σε Ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς ακόμη και την 1η Κατοικία.
Χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν ότι είναι Κοινωνικό Αγαθό η στέγη και ακόμη χειρότερα δεν υπολογίζουν, ούτε ανήλικα παιδιά, ούτε Ηλικιωμένους, ούτε ΑμεΑ! Στο Πράσινο Κίνημα είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη και αυτό θα κάνουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας”.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση — Η Πολιτική στην Πράξη