Πράσινο Κίνημα: Κινδυνεύει με ερημοποίηση το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας

– Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο.

Μία ακόμα Παγκόσμια Ημέρα “γιορτάζεται” που έχει ως αφετηρία την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και το Πράσινο Κίνημα θέλει να ακουστεί δυνατά το μήνυμα και αυτής της ημέρας.

Όπως μας υπενθυμίζει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, πρέπει να είμαστε “Ενωμένοι για τη Γη”.

Ο φετινός εορτασμός, σε συνέχεια και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2024, επικεντρώνεται στη μετατροπή του υποβαθμισμένου εδάφους σε υγιές. Η αποκατάσταση του υποβαθμισμένου εδάφους δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ενώ αυξάνει τα εισοδήματα και την επισιτιστική ασφάλεια. Βοηθάει επίσης στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή και στηρίζει την πράσινη ανάκαμψη.

Το Πράσινο Κίνημα έχει έχει καταστήσει κατηγορηματικά σαφές τόσο τις ολέθριες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που επέρχονται στον Πλανήτη μας, όσο και το ότι αυτές οφείλονται σε συντριπτικό ποσοστό στον ανθρωπογενή παράγοντα.

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο.
Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.
Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέτει μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.
Τα αιτήματα για την Κλιματική Αλλαγή μας αφορούν όλους. Αφορούν στην εισοδηματική και διαγενεακή δικαιοσύνη, αφορούν στο δικαίωμα μας στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε νερό, τροφή, καθαρό αέρα και φυσικό περιβάλλον, αφορούν στην παγκόσμια συμφωνία στην αναγνώριση κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών ανά την υφήλιο. Αφορούν στην ανάγκη παροχής τεχνογνωσίας και οικονομικής βοήθειας από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως συνηθίζουμε να λέμε στο Πράσινο Κίνημα: Η Κλιματική Απειλή δεν είναι fake news. Είναι πραγματικότητα. Η Επιστήμη, η Πολιτεία και οι Πολίτες, σκεπτόμενοι Παγκόσμια, δρώντας Τοπικά, αλλάζοντας νοοτροπία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της Κλιματικής Απειλής.”