Πράσινο Κίνημα: Η γνώση προσφέρει δύναμη και στη μάχη με τον Καρκίνο

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο και είναι αφορμή για όλους να αναλογιστούμε τα δεινά όσων νόσησαν ή νοσούν και να απαιτήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με την ασθένεια καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως (αντιπροσωπεύοντας περίπου 9,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως).

Το Πράσινο Κίνημα στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους ασθενείς και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν τη σοβαρή αυτή νόσο και τονίζει την αναγκαιότητα της εφαρμογής πολιτικών πρόληψης από την Πολιτεία αλλά και τη διασφάλιση φροντίδας για τους ανθρώπους που ζουν με την ασθένεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «ο καρκίνος δεν χρειάζεται πλέον να θεωρείται θανατική ποινή, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η βαρύτητά του και να βελτιωθεί η επιβίωση και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με την ασθένεια».

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνονται μειώσεις εξειδικευμένου προσωπικού και πόρων για τη σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι και την πρόσβαση σε προσιτή αποτελεσματική θεραπεία.

Όπως γνωρίζουμε, το 30 με 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές από πλευράς της Πολιτείας.

Γνωστός είναι, επίσης, ο ρόλος του περιβάλλοντος για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου που επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες, (εκτός τους ατομικούς) όπως οι χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, πλαστικοποιητές, υπεριώδη ακτινοβολία, ιονίζουσα ακτινοβολία ή ακτίνες Χ, η περιβαλλοντική ρύπανση-μόλυνση, το βεβαρυμμένο εργασιακό περιβάλλον κ.ά.

Έτσι αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το Πράσινο Κίνημα έχει διατυπώσει επανειλημμένα τις προτάσεις του για το περιβάλλον που με την εφαρμογή τους και τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα επιλυθούν και η ποιότητα ζωής των πολιτών θα βελτιωθεί».

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green για τη ζωή μας