Εξαιρετικά επίκαιρη η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

Για το Πράσινο Κίνημα η 2η ημέρα του Οκτωβρίου έχει εξαιρετική σημασία, καθώς είναι η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας και ειδικά αυτήν την ταραγμένη χρονικά περίοδο τα μηνύματά της είναι ακόμα πιο επίκαιρα.
Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει πει: “Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο” και αναφερόμαστε στον Ινδό πολιτικός, στοχαστή και επαναστάτη ακτιβιστή γιατί η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869).
Ο Μαχάτμα Γκάντι (1869-1949) υπήρξε σημαίνουσα μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από την Μεγάλη Βρετανία και εμπνευστής της παθητικής αντίστασης (πολιτικής ανυπακοής) και της μη χρήσης βίας έναντι των καταπιεστών.
Το Πράσινο Κίνημα θέλει να δυναμώσει το συμβολισμό της ημέρας και στοχεύει να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη κάθε μορφής βίας που οδηγεί στην απαξίωση του ανθρώπου από άνθρωπο. Το Πράσινο Κίνημα ταυτίζεται με την διατυπωμένη άποψη ότι η μη-βία είναι η απάντηση στα κρίσιμα πολιτικά και ηθικά ζητήματα της εποχής μας. Η ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει την καταπίεση και τη βία, χωρίς να καταφύγει στην καταπίεση και τη βία. Η ανθρωπότητα πρέπει να αναπτύξει για όλες τις συγκρούσεις μια μέθοδο που να απορρίπτει την εκδίκηση και την επιθετικότητα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο στη “γειτονιά” μας.”