Δήλωση του επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Έθνους των Ρομά
Ν. Παπαδάκης: “Να εξασφαλίσουμε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Έθνους των Ρομά, ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός σύμβουλος, εντεταλμένος στα θέματα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Νίκος Παπαδάκης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: “Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τους συμπολίτες μας Ρομά, δεν είναι πολυτέλεια. Πρέπει να αποτελεί το βασικό συστατικό της Δημοκρατίας μας. Τα υφιστάμενα προβλήματα και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος δεν χωρούν στη σημερινή Ελλάδα. Είναι ανοικτά θέματα που επιζητούν συνολικό σχεδιασμό και πολιτική βούληση για την επίλυση τους.
Για να τερματιστεί η περιθωριοποίηση αιώνων, πρέπει από το εθνικό ως το τοπικό επίπεδο, να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ κοινοτήτων Ρομά και μη Ρομά και να εξασφαλίσουμε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.
Η πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στην υγεία, η εγγραφή τους στα δημοτολόγια και η βελτίωση των συνθηκών στέγασης τους,αποτελούν άμεση προτεραιότητα.
Οι συμμαχίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η συνεργασία με τις κοινότητες Ρομά, η ανάπτυξη δικτύου πολιτισμικών διαμεσολαβητών είναι περισσότερο από αναγκαίες για την βιώσιμη λύση όλων των σχετικών θεμάτων.”