Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία για την Ευρώπη

Προτεραιότητες EGP ’24

όπως εγκρίθηκε, Λυών, 4 Φεβρουαρίου 2024

 

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία για την Ευρώπη

Θα ξεκινήσουμε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο αξίας τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως με στόχο να προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Αυτό το σχέδιο θα εξασφαλίσει τα προς το ζην για όλους και θα δημιουργήσει μια ευημερούσα οικονομία.

Η επένδυση θα κατευθυνθεί προς την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, βάζοντας ηλιακά πάνελ σε όλες τις στέγες και δημιουργία εκατομμυρίων καλών θέσεων εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, ενέργειας και μεταφορών.

Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μόνωση του σπιτιού θα σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Η Ενέργειακή Εγγύση, από αυτή την πολιτική θα διασφαλίσει ότι η ενέργεια είναι προσιτή για όλους και ότι κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα.

Αυτό το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί δίκαια φορολογώντας λιγότερο τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξαλείφοντας τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ.

 

Δράση για το κλίμα! 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2040

Το κόστος της καύσης ορυκτών καυσίμων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η Ευρώπη πρέπει να οδηγηθεί σε ένα μέλλον χωρίς εξορύεις. Η κατασκευή ενός συστήματος 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2040 θα προστατεύσει το κλίμα και θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Θα σημαίνει λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ζέστη

κύματα και ως εκ τούτου θα επιφέρει ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους.

Έχει όμως και οικονομικό νόημα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας, ενώ τα ακριβά ορυκτά καύσιμα προκάλεσαν την κρίση κόστους ζωής. Η αδράνεια θα προκαλέσει μόνο αύξηση του κόστους ζωής

Θα σταματήσουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά με τη σταδιακή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων από το 2025. Η κλιματικά ουδέτερη ΕΕ θα είναι πιο ανταγωνιστική και δεν θα είναι πλέον όμηρος ξένων δικτατόρων.

 

Καλές Δουλειές και Δίκαιες Αμοιβές για Όλους

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και να ζουν στη φτώχεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μετά από χρόνια υψηλών τιμών, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι αξίζουν αξιοπρεπείς αμοιβές και ένα δίκαιο μερίδιο των κερδών. Θα αγωνιστούμε για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλη την ΕΕ που να είναι επαρκές για να

κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από τη φτώχεια είτε εργάζονται είτε είναι χωρίς δουλειά. Θα δημιουργήσουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό μόνιμης ασφάλισης ανεργίας για την προστασία των εργαζομένων σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Τα συνδικάτα είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων μισθών και καλύτερων συνθηκών για τους εργαζόμενους. Αυτοί είναι οι συμμάχοι μας και θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους και τον ουσιαστικό δημοκρατικό τους ρόλο. Εμείς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και θα διασφαλίσουμε  ότι η πράσινη μετάβαση δεν αφήνει κανέναν εργαζόμενο πίσω. Θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση των διαδικτυακών εργαζομένων και θα απαγορεύσουμε να είναι απλήρωτοι. με το κάθε Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.

 

Αποκαταστήστε τη Φύση, Προστατέψτε τη Βιοποικιλότητα

Πρέπει να επαναφέρουμε τη φύση και να αποκαταστήσουμε τα πολύτιμα οικοσυστήματα που απειλούνται σήμερα. Εμείς θα σταματήσουμε την εξαφάνιση των ειδών και θα προστατεύσουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο της γης και της θάλασσας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των υγροτόπων, των δασών, των ποταμών και των λιμνών. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση μηδενικής ρύπανσης, με αναπνεύσιμο αέρα, καθαρό νερό και καταναλωτικά αγαθά χωρίς τοξικά. Θα κρατήσουμε έξω από τα χωράφια μας τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα όπως το glyphosate.

 

Εξασφαλίστε Οικονομικά Προσιτή Στέγαση για Όλους

Όλοι πρέπει να έχουν ένα άνετο σπίτι που να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Εμείς θα αγωνιστούμε για να τερματίσουμε την έκρηξη των ενοικίων, να επενδύσουμε σε προσιτές και δημόσιες κατοικίες και να υποστηρίξουμε τους ελέγχους ενοίκιου, όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των ενοικιαστών. Ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας θα αναχαιτήσει την ενεργειακή φτώχεια και προωθήσει την προστασία των πιο ευάλωτων.

Οι νέοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών ενοικίων και των τιμών των κατοικιών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στη ζωή με οικονομικά σπίτια και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μία ανεξάρτητη ζωή.

 

Υγιεινή, χωρίς Φυτοφάρμακα, Τρόφιμα για Δίκαιες Τιμές

Θέλουμε τα υγιεινά τρόφιμα σε δίκαιες τιμές να γίνουν πραγματικότητα στην Ευρώπη. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι παλεύουμε με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, ενώ οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το σώμα μας και να μολύνουν το έδαφος και το νερό μας.

Θα πάρουμε το τρίτο υψηλότερο προϋπολογισμού της ΕΕ σήμερα που δαπανάται για τη βιομηχανική γεωργία και θα επενδύσουμε στη βιώσιμη γεωργία, καθιστώντας τα υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά σε δίκαιες τιμές και για τους καταναλωτές και για τους παραγωγούς. Θα τερματίσουμε την σημερινή πραγματικότητα που αναγκάζει τους ανθρώπους να πεινάσουν όσο οι έμποροι πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ.

 

Τέλος στη βαναυσότητα των ζώων! Σταματήστε τα Mega Farms και τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων

Τα ζώα αξίζουν φροντίδα και προστασία. Θα αγωνιστούμε για την ευημερία των ζώων μαζί με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που υπέγραψαν Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών απαιτώντας τον τερματισμό των πρακτικών της εκμετάλλευσης

Δεσμευόμαστε να απαγορεύσουμε τις σκληρές μεγάλες φάρμες, τη χρήση κλουβιών στην εκτροφή ζώων. Θα περιορίσουμε τη μεταφορά ζώων και θα βάλουμε τέλος στις μεταφορές ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις με και πλοία.

 

Πληρώνουμε τους φόρους μας. Οι δισεκατομμυριούχοι και οι πολυεθνικές πρέπει επίσης να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο τους.

Μια ακμάζουσα οικονομία θέτει πρώτα τους ανθρώπους και τον πλανήτη, όχι τις εταιρείες και τους εξαιρετικά πλούσιους. Η βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους και η επένδυση στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, επομένως το άδικο φορολογικό μας σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Θα επιβάλουμε έναν ελάχιστο φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και έναν φόρο περιουσίας σε όλη την ΕΕ, καθώς και τον τερματισμό της φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές. Πρέπει να σταματήσουμε την κερδοσκοπική αύξηση των τιμών και τους απροσδόκητους φόρους των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.  Η δίκαιη φορολογία θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, άρα έχουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους στο τέλος του μήνα.