Η Πράσινη Ατζέντα στην Αττική προχωρά σε σταθερές βάσεις

• Γιώργος Πατούλης: Αφήνουμε από κοινού ανεξίτηλο το «πράσινο» στίγμα μας.
• Παράδειγμα προς μίμηση η συνεργασία της «ΑΤΤΙΚΗΣ-Πράσινης Περιφέρειας» με τη διοίκηση.
• 70 σελίδες ο απολογισμός της «Αττικής- Πράσινης Περιφέρειας»
• Εντυπωσίασαν οι 4 θεματικές εξειδικευμένες «πράσινες» παρουσιάσεις.

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η περιφερειακή παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια» και ο επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης πράσινων πολιτικών «Πράσινο Ίδρυμα – Θεόφραστος», στην Έκθεση της VERDE TEC που αφορούσε τις πράσινες τεχνολογίες.
Στην εκδήλωση, που είχε τίτλο «Η Πράσινη Ατζέντα στην Αττική», έγινε απολογισμός του έργου των δύο «πράσινων» περιφερειακών συμβούλων Νικου Παπαδάκη και Παναγιώτη Αλεβίζου. Ακολούθησε τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ποιοτική διάσταση της συνεργασίας. Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Άγγελος Νταβίας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι – Αλλάζουμε Πορεία» και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Πράσινου Κινήματος.


Η παρουσίαση του απολογισμού του έργου, που έκαναν οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ήταν πάνω από 70 σελίδες, οι οποίες θα δημοσιευτούν άμεσα με τη μορφή e-book και θα είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες. Σε αυτόν τον απολογισμό διαφαίνεται η ποσοτική πολιτική διάσταση από τα υψηλά ποσοστά συζήτησης των «πράσινων» θεμάτων στα Περιφερειακά Συμβούλια, καθώς επίσης και από την ποιοτική διάσταση των αποφάσεων.
Ενδεικτικά , με την δραστική της συμμετοχή της «ΑΤΤΙΚΗΣ- Πράσινης Περιφέρειας» στην διοίκηση, συνετέλεσαν έτσι ώστε, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ψηφίσει τα εξής:
• Να ψηφιστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής 2021-2025, που στοχεύει στην υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος. Η μελέτη αυτή βραβεύτηκε, για την οικολογική της διάσταση.
• Να γνωμοδοτήσει αρνητικά στο φαραωνικό έργο ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, παρά τις πολιτικές πιέσεις,
• Να βγει ψήφισμα κατά της μετεγκατάστασης του Καζίνο στο Μαρούσι,
• Να υψώσει «ασπίδα» προστασίας στον Υμηττό με το Σχέδιο Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού που εκπονήθηκε.
• Να παρθεί αρνητική απόφαση για το Mall στα όρια Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης,
• Να αλλάξουν οι όροι της επέκτασης του κυττάρου στη Φυλή, έτσι όπως ήθελε η τοπική κοινωνία,
• Να μην μπουν ανεμογεννήτριες στα καμένα ορεινά της Μάνδρας και στο Πάνειο Όρος
• Να αλλάξει η φιλοσοφία για τα ρέματα, αντιμετωπίζοντας τα ως βιότοπους και όχι απλά ως αγωγούς νερού,
• Να ανακοινωθούν οι πάνω από 1000 γωνιές Ανακύκλωσης, για το νέο ΠΕΣΔΑ,
• Να παρθεί αρνητική απόφαση για την επέκταση του ΟΛΠ. Μάλιστα η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, εμπεριέχει σε ποσοστό πάνω από το 80% στο σκεπτικό της, την επιχειρηματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
• Να παρθεί αρνητική απόφαση στη μετατροπή εργοστασίων ανακύκλωσης , σε εργοστάσια καύσης στη Δυτική Αττική.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής: «Θέλω να επισημάνω ότι η συνεισφορά των δύο «πράσινων» περιφερειακών συμβούλων στη διοίκηση είναι πολύ σημαντική. Θα έλεγα είναι ποιοτική, γιατί με τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους, συμβάλλουν στο να έχουμε μία πραγματικά Πράσινη Αττική. Το «πράσινο» στίγμα που έχουμε αφήσει από κοινού στην Αττική είναι ανεξίτηλο. Και ετοιμάζουμε πολλά ακόμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο νέος ΠΕΣΔΑ, που όταν θα έρθει θα δούνε όλοι, ότι θα έχει ως σημείο αναφοράς την Ανακύκλωση, η ηλεκτροκίνηση που θα μπει με ένταση στην Αττική και όλα όσα ετοιμάζουμε θα αφήσουν έντονα το «πράσινο στίγμα» για την επόμενη ημέρα. Τα θέματα που πραγματεύεστε σήμερα στην εκδήλωση, με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την Προσβασιμότητα για όλους, που ως γιατρός έχω και ιδιαίτερη ευαισθησία, την Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τη Δια Βίου Μάθηση και το Πράσινο Σχολείο στη μετάβαση για την Πράσινη Οικονομία, είναι πεδία που μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε ουσιαστικά στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μαζί χαράσσουμε νέους πράσινους δρόμους στην Αττική».
Στην τοποθέτηση του ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: « Η Περιφερειακή μας παράταξη στην Αττική κατέβηκε στις εκλογές αυτόνομα και εξέλεξε δύο «πράσινους» περιφερειακούς συμβούλους. Έγινε προγραμματική σύγκλιση 13 σημείων και αποφασίστηκε η συνεργασία. Αυτό είναι το «νέο» που φέρνει το Πράσινο Κίνημα, κόντρα στο «παλιό» του χώρου μας που ήταν η στείρα άρνηση σε όλα. Σε αυτά τα 13 σημεία σύγκλισης, οι πολιτικές πράγματι, είναι «πράσινες». Πολλές από τις αρνητικές αποφάσεις της διοίκησης, παρά τις θετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων πάρθηκαν με πολιτικό κριτήριο. Ακούστηκαν οι τοπικές κοινωνίες και όχι η κεντρική διοίκηση. Και εδώ πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Πατούλη, που μας άκουσε, και ενστερνίστηκε τη δική μας πολιτική πρόταση, αν και αυτός έχει την πλειοψηφία. Μην το ξεχνάμε αυτό. Εμείς έχουμε μόνο δύο δημοτικούς συμβούλους και ο κ. Πατούλης έχει 38. Αλλά αυτό είναι το «νέο» που φέρνουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δείχνουμε στην πράξη την χρησιμότητα της απλής αναλογικής και της συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών οικογενειών. Όπως εξάλλου συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και να επισημάνω ότι οι δύο περιφερειακοί μας σύμβουλοι, δεν έχουν κάποια έμμισθη θέση. Και παρόλα αυτά είναι καθημερινά στα γραφεία μας στην Περιφέρεια. Επίσης θέλω να μνημονεύσω τη δημοκρατικότητα του κ. Πατούλη, όταν κατάλαβε ότι από θέση αρχής οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι έπρεπε να ψηφίσουν, κείμενο της αντιπολίτευσης υπέρ της απλής αναλογικής. Αυτός ο σεβασμός που έδειξε ο κ. Πατούλης είναι το «νέο» που φέρνουμε. Τα ποιοτικά στοιχεία, αυτής της συνεργασίας, στην Αττική κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς για όλη την αυτοδιοίκηση».

Αμέσως μετά, εξειδικευμένοι ομιλητές τοποθετήθηκαν στα εξής σημαντικά ζητήματα:
1ον Κυκλική Οικονομία και εφαρμογή στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ομιλητής ήταν ο Δρ Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”
2ον Κοινωνική Οικονομία και Πράσινη Επιχειρηματικότητα, ομιλητής ήταν ο Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος ΚΕΑΝ, Ιδρυτής Diversity Charter Greece
3ον Πράσινη Πόλη και διασφάλιση προσβασιμότητας στο δημόσιο χώρο για κάθε ηλικία, ομιλήτρια ήταν η Καλλιόπη Λάππα, MSc Εργοθεραπεύτρια, Ειδικός Υποστηρικτικής Τεχνολογίας, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας
4ον Δια Βίου Μάθηση και νέες δεξιότητες στη μετάβαση για Πράσινη Οικονομία, ομιλήτρια ήταν η Δρ.Αγγελική Μπουρμπούλη με Ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων,Διδάκτωρ Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου,Αντιπρόεδρος, Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος”.