Ιδιαίτερα ανησυχητική, για το οικοσύστημα της Θεσσαλίας, είναι η κατάσταση με την ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους» του πλατάνου, που μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε σε Ιταλία και Γαλλία, ήρθε και στη χώρα μας, σε περιοχές της Πελοποννήσου και σε δασική έκταση των Τρικάλων.
Το μεγάλο οικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, παρακολουθούν, εδώ και καιρό ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αθανάσιος Ακρίβος και οι υποψήφιοι σύμβουλοί του με τον Συνδυασμό ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και αγωνία.
Για το θέμα αυτό ο κύριος Ακρίβος επικοινώνησε με τον κύριο Χρήστο Κουλουκούρα, Δασάρχη Τρικάλων και ενημερώθηκε για την καταστρεπτική ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα, ο οποίος προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου προκαλώντας τη νέκρωση των δένδρων.
Μετά την ενημέρωσή του από τον Δασάρχη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:
«Νιώθω μεγάλη ανησυχία για την ισορροπία του οικοσυστήματος που απειλείται από το παράσιτο που μεταδόθηκε στα πλατάνια των Τρικάλων που αργοπεθαίνουν, προσβεβλημένα από την επικίνδυνη ασθένεια.
Όπως ενημερωθήκαμε, πλήρως, από τον Δασάρχη Τρικάλων, κύριο Χρήστο Κουλουκούρα, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση που έχει θέσει σε συναγερμό τις δασικές υπηρεσίες.
Από τις ενέργειες που έγιναν, από πλευράς του Δασαρχείου, διαπιστώσαμε ότι η αρμόδια υπηρεσία, αντέδρασε άμεσα και βρίσκεται σε εγρήγορση, καταβάλλοντας μέγιστη προσπάθεια για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του προβλήματος.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να συγχαρώ τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Τρικάλων και κυρίως τον Δασάρχη, κύριο Κουλουκούρα για τις ενέργειές του.
Όπως μας εξήγησε, η συνεργασία και η κοινή δράση όλων των φορέων, μπορεί να σώσουν τα πλατάνια της περιοχής μας ενώ η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τους.
Ωστόσο, υπάρχουν και γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τα οποία, όπως ενημερωθήκαμε, έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες, με επιστολές, (εδώ και σχεδόν 2 μήνες χωρίς απάντηση) από τον Δασάρχη.
Ζητώ από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες επειγόντως!
Αντιλαμβάνομαι ότι απαιτούνται αλλαγές και στο νομοθετικό πλαίσιο για να «λυθούν» τα χέρια της αρμόδιας Δασικής Αρχής και αυτές πρέπει να γίνουν!
Επίσης, επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, αφού ήδη εντοπίστηκαν και νέες εστίες εκτός ζωνών της περιοχής των Τρικάλων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, απαιτείται συντονισμένη δράση σε πανελλήνιο επίπεδο για την εκρίζωση της ασθένειας.
Καλώ όλους, τους καθ’ ύλην αρμόδιους τοπικούς φορείς και κυρίως τους πολίτες, να συνδράμουν στο έργο του Δασαρχείου, τηρώντας τις οδηγίες που δίνει όπως την απαγόρευση διακίνησης σπόρων πλατάνου ή φυτών πλατάνου, τις εργασίες υλοτομίας και κλάδευσης πλατάνου στις καθορισμένες ζώνες, την άμεση ενημέρωση του Δασαρχείου αν διαπιστωθεί προσβολή πλατάνου ή υπάρξει υποψία προσβολής και φυσικά να μην συλλέγουν κομμένα ξερά ξύλα από δένδρα που έχουν προσβληθεί.
Όλοι, έχουμε ευθύνη απέναντι στο Περιβάλλον και με κοινή προσπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Κάθε δένδρο πρέπει να σωθεί, είναι ένας κρίκος για το οικοσύστημα! Κάθε ρίζα είναι πολύτιμη για τη συγκράτηση του εδάφους, για να μην οδηγηθεί σε διάβρωση και αποσάθρωση και στη συνέχεια σε καταστροφικές πλημμύρες».