Γράφει η Μαρία Μπαζούκη, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πράσινου Κινήματος.
Εκτός από τη συντροφιά και την αμέριστη αγάπη που προσφέρουν τα κατοικίδια με το δικό τους μοναδικό τρόπο, μέσα από έρευνες σε διάφορα πανεπιστήμια, υποστηρίχθηκε ότι τα κατοικίδια έχουν ευεργετική επίδραση εκτός των άλλων και στην ψυχοσωματική μας ακεραιότητα.
Τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά η επίδραση των κατοικίδιων στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εκπληκτική. Με ιδιαίτερο τρόπο δείχνουν την αγάπη τους χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα, ιδίως τα σκυλιά, και βοηθούν στην καταπολέμηση της μοναξιάς, του στρες, της κατάθλιψης. Η ενασχόληση με αυτά αφενός καθιστά το άτομο πιο ενεργό και δραστήριο, αφετέρου έχει θετική επίδραση στον καθημερινό εγκοινωνισμό του.
Πιο συγκεκριμένα, παιδιά που ανήκουν σε μια πιο ευαίσθητη κλίμακα και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας έχουν πολλά να κερδίσουν, όταν κοντά σε ένα σκύλο μαθαίνουν την εμπιστοσύνη, τη φιλία, τη γενναιοδωρία, την κοινωνικοποίηση. Σε παιδιά με αυτισμό είναι μια προσοδοφόρα αλληλεπίδραση αυτή με το σκύλο, αφού μέσα από αυτή τη φιλία μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Επίσης και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ευνοούνται, αφού αναγκάζονται να είναι πιο υπεύθυνα, πιο οργανωτικά με το νέο τους φίλο και με τις γνώσεις που αποκτούν, μαθαίνουν να τηρούν τις οδηγίες που τους δίδονται. Ορισμένα παιδιά πάλι υστερούν στον τομέα της συναισθηματικής έκφρασης, ανάπτυξης ή και ωρίμανσης. Κι εδώ τα κατοικίδια μπορούν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα παιδιά, αφού ως υποβοηθούμενη θεραπεία και ακολουθώντας τα ανθρώπινα επικοινωνιακά συνθήματα, μπορούν να μειώσουν το άγχος και τη διέγερση.
Παρατηρούμε λοιπόν πως το παιδί βλέπει το ζώο ως υποκατάστατο φίλου ή αδελφού. Το βλέπει ως μια ύπαρξη που καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς να το κρίνει. Το ζώο ως συνομιλητής με ιδιαίτερα προσόντα και παράλληλα υπομονετικός ακροατής που ακούει τα πάντα, δημιουργεί με ένα κούνημα της ουράς ή ένα γουργουρητό μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής. Ιδιαίτερα τα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες και δυνατότητες, που πολλές φορές βιώνουν ην απόρριψη, μαθαίνουν κοντά στο ζώο τι σημαίνει αγάπη, τον τρόπο να την εκδηλώνουν και συνάμα να την εισπράττουν.