Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έδωσε το “παρών” στην παρουσίαση του εναλλακτικού μοντέλου επιχειρηματικότητας, στην πρόσφατη, 2η Έκθεση Φορέων και Επιχειρήσεων Κ.Αλ.Ο., με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής- Νίκο Παπαδάκη, τον υποψήφιο Δήμαρχο Αμαρουσίου- Βαγγέλη Ρασσιά και τις υποψήφιες Δημοτικούς Συμβούλους Αμαρουσίου-Άννα Κασκαμπά και Κατερίνα Ιωαννίδου.

Η Έκθεση διοργανώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στην «καρδιά» της Αθήνας, στους χώρους του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην πολύ πετυχημένη αυτή έκθεση συμμετείχαν επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, από όλη τη χώρα, με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς όπως ενέργεια, κατοικία, τεχνολογία, γεωργία, κτηνοτροφία, υγεία.

Παρουσίασαν τις  επιχειρηματικές και κοινωνικές τους δράσεις και ενημέρωσαν για τη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης Κ.ΑΛ.Ο. μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής – Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε : «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) είναι ένα άλλο μοντέλο επιχειρηματικότητας και μια διαφορετική φιλοσοφία για την οικονομία, για την παραγωγή και για την ίδια τη ζωή, που επιβάλλεται να αναπτυχθεί ταχύτατα. Δημιουργεί μια επιχειρηματική λογική κατά την οποία, ο εργαζόμενος – μέλος δεν αισθάνεται  μόνος  σε ένα εργασιακό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει άλλοι αλλά νοιώθει  και είναι συνδιαμορφωτής. Οι αποφάσεις για την επιχείρηση παίρνονται από τα άτομα τα οποία εργάζονται σε αυτήν.

Ο κοινωνικός ρόλος των επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. είναι τεράστιος, δημιουργώντας ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής και εργασίας, που αναπτύσσεται σε αρμονία με τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δίνουν μια υγιή και βιώσιμη προοπτική ένταξης σε άτομα που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένοι. Δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας ή πλήττονται από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που τις έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, σε μικροεπιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας καθώς και σε νέους με πολλά προσόντα και υψηλή εξειδίκευση να εργαστούν σε αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις. Στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου εργασίας, προάγοντας το συλλογικό επιχειρείν και τη δημιουργικότητα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Κοινωνική Οικονομία, καλύπτει το 10% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο ποσοστό, στην Ελλάδα, φτάνει μόλις στο 1,8%! Ποσοστό που από μόνο του καταδεικνύει τα περιθώρια αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν αδρανείς και ανεκμετάλλευτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει την “εμπροσθοφυλακή” στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που με τη φιλοσοφία της θέτει την ευημερία των κοινωνιών και των ανθρώπων πριν από τα κέρδη».