Το «παρών» τους έδωσαν ο υποψήφιος pεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Παπαδάκης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Καψής, στη Συγκέντρωση-Εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής, στη Λεωφ. Συγγρού 15, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.

Οι δύο «πράσινοι» υποψήφιοι συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία που οργανώθηκε από τα μέλη των: Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης), Μικρογεωγραφίες, ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής) για τη διάσωση των ρεμάτων όπως Πικροδάφνη, Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ο Ποδονίφτης, ο Ερασίνος με πρόταγμα ότι όλα τα ρέματα, είναι ΖΩΗ και δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστραφούν καθώς είναι πολύτιμες παρακαταθήκες για τις πόλεις μας και τις επόμενες γενιές!

 

Ν. Παπαδάκης, υποψήφιος Περιεφερειάρχης Αττικής

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής του Συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Νίκος Παπαδάκης, έκανε την εξής δήλωση:

«Τα αστικά ρέματα αποτελούν σπάνιο φυσικό στοιχείο με μεγάλη σημασία για τη βιοποικιλότητα, την αναψυχή αλλά και το μικροκλίμα.

Παγκοσμίως, οι εγκιβωτισμοί των αστικών ρεμάτων έχουν εγκαταλειφθεί ως αναποτελεσματικοί και με αρνητικά αποτελέσματα, ως προς την αντιπλημμυρική τους συμπεριφορά.

Δυστυχώς, η Περιφέρεια Αττικής, έχει υιοθετήσει τον σχεδιασμό και την κατεύθυνση της παρωχημένης, παγκοσμίως, πρακτικής.

Ζητάμε να ακυρωθεί ο αντιπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της Περιφέρειας και να επανασχεδιαστεί με γνώμονα τη νέα αντίληψη και πρακτική, παγκοσμίως, για την οικολογική αποκατάσταση αστικών ποταμών και ρεμάτων, με τεχνικά έργα οικολογικά, αλλά και αισθητικά αποδεκτά, που μειώνει τους κινδύνους πλημμύρας, με πολλαπλά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη και διατηρούν τα φυσικά χαρακτηριστικά των εναπομεινάντων ρεμάτων.

Τα ρέματα, επιτέλους, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως οικοσυστήματα και όχι μόνο ως αγωγοί του νερού».

 

Κ. Καψής, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του Συνδυασμού ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ, Κώστας Καψής, που εδώ και χρόνια είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη διαχείριση των ρεμάτων, δήλωσε:

«Ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής (2010 – 2014), Δεκέμβριο του 2013, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχαμε τονίσει πως τα ρέματα χρειάζονται τον φυσικό τους χώρο και πως αν τους τον στερήσεις βάζεις κατοίκους και περαστικούς σε θανάσιμη παγίδα.

Είχε τονιστεί μετ’ επιτάσεως πως λόγω της ολιγωρίας και της υποεκτίμησης των καταστάσεων τους, ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός και εφιαλτικός.

Δυστυχώς το ζήσαμε κι αυτό με δεκάδες νεκρούς δύο-τρία χρόνια αργότερα (Μάνδρα και 2017). Όταν βιάζεις τη φύση, μπαζώνοντας, καταπατώντας, αγνοώντας και μη συντηρώντας τουλάχιστον τα ελάχιστα εναπομείναντα, η φύση είναι αμείλικτη.

Δυστυχώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες της έδειξαν, μέχρι τώρα, ότι δεν αντιδρούν προληπτικά. Περιμένουν την επικαιρότητα για να επιληφθούν, με αποτέλεσμα την προχειρότητα, τις έριδες, τη νοοτροπία του «δεν φταίμε εμείς» κι έτσι πάντα απουσιάζουν.

Προτεραιότητα δική μου και του Συνδυασμού μου ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ είναι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος».