Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι γιορτή, μπορεί να είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα –όπως και απέναντι στους συνανθρώπους μας- δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας. Η εγκατάλειψή τους στο δρόμο, επειδή «βαρεθήκαμε» ή «κουραστήκαμε», δεν μπορεί να θεωρείται λύση. Η κακομεταχείρισή τους, για να γελάσουμε δεν μπορεί να θεωρείται παιχνίδι. Όσο για τους πολυάριθμους τρόπους, που έχουμε σκεφτεί για να «καθαρίσουμε» τη γειτονιά μας από αυτά, είναι θέμα που πρέπει να μας γεμίζει ντροπή και φρίκη.
Ενώ πολλές είναι οι έρευνες που σήμερα επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο την πρότασή του για τα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα με την οποία:
• Δημιουργούμε Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε κάθε Δήμο, όπου ο κάθε δημότης είναι υποχρεωτικό να δηλώνει πόσα (και ποια) ζώα έχει υπό την επιμέλεια του.
• Θέτουμε το υποχρεωτικό τσιπάρισμα σε όλα τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
• Όταν γεννάει κάποιο ζώο συντροφιάς, ο ιδιοκτήτης υποχρεωτικά δηλώνει στο Δήμο πόσα κουτάβια γεννήθηκαν και αργότερα, ποιοι είναι οι νέοι δεσπότες τους.
• Δημιουργούμε Μητρώο Εθελοντών, όπου θα μπορεί ένας πολίτης για τους 4-5 πρώτους μήνες να αναλάβει να μεγαλώσει ένα κουτάβι και μετά να το δώσει για υιοθεσία.
• Αυστηροποιούμε τις ποινές για τις φόλες και για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.
• Θεσμοθετούμε συγκεκριμένους κανόνες ευζωίας για τα καταφύγια και τους προσωρινούς χώρους παραμονής των ζώων συντροφιάς.
• Δημιουργούμε σελίδα για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνδεδεμένη με την επίσημη σελίδα κάθε δήμου.

Συμπρόεδρος Πράσινου Κινήματος, Κ. Καλογράνης

Στη δήλωσή του ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε:

“Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα ζώα απλώς μας υπενθυμίζει ότι τα δικαιώματά τους είναι 365 ημέρες το χρόνο. Είναι και θέμα πολιτισμού η δημιουργία ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων και θα τιμωρεί αυστηρότερα όσους τα κακοποιούν.”

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ | Παίρνουμε Θέση-Η Πολιτική στην Πράξη
υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ