Από τη Σουηδία ως την Ιταλία και από την Ισπανία έως τη Σλοβακία – σχεδόν παντού στην Ευρώπη, τα αυταρχικά, ξενοφοβικά και ακροδεξιά κόμματα, δυστυχώς, ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και στην Ισπανία, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα φαινόταν να αντιστέκεται, ο ακροδεξιός εθνικισμός επιστρέφει.
Οι ακροδεξιοί εθνικιστές χρησιμοποίησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εφαλτήριο για να αυξήσουν την επιρροή τους στις χώρες τους. Πρώτα ο Ματέο Σαλβίνι πριν από ένα χρόνο εγκατέλειψε το Στρασβούργο. Από τον Ιούνιο του 2018 είναι υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας. Κανένα άλλο ακροδεξιό κόμμα δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής σε μία από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, η Ακροδεξιά θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε στο μέλλον να διαθέτει πάνω από το ένα τέταρτο των 705 ευρωβουλευτών.
Ήδη εκπροσωπείται σε μεγάλο αριθμό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που τώρα αποκαλείται Εθνικός Συναγερμός (RN), έχει 15 βουλευτές. Η γερμανική AfD σηματοδότησε επίσης την πρώτη μεγάλη επιτυχία στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2014: με 7,1% εξασφάλισε επτά ευρωβουλευτές.
Τους ακροδεξιούς στην Ευρώπη ενώνει το σύνθημα: «Να μην γίνει η Ευρώπη …Ευραραβία».
Οι εθνικιστές αγωνίζονται ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή του εξισλαμισμού της χριστιανικής Δύσης. Αλλά και άλλων «εχθρών». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βατσικόφτσκι είπε κάποτε ότι οι εθνικιστές είναι επίσης ενάντια σε «έναν κόσμο ποδηλατών και χορτοφάγων», εναντίον των ποσοστώσεων για τις γυναίκες, τους γάμους ομοφυλοφίλων.
Η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο μπορεί να έρθει μόνο από την Ευρωομάδα των Πρασίνων και τις πολιτικές που ενστερνίζεται. ΟΙ Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι πολύ κρίσιμες και για τη χώρα μας γιατί πρέπει επιτέλους να εκπροσωπηθεί και από την Ελλάδα η “Πράσινη πολιτική”.
Σε κάθε ευκαιρία το Πράσινο Κίνημα έχει καταγγείλει τις ακροδεξιές πρακτικές και βρίσκεται σθεναρά απέναντι σε κάθε μισαλλόδοξη πολιτική.

Συμπρόεδρος Πράσινου Κινήματος, Κ. Καλογράνης

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η μόνη αξιόπιστη απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς είναι οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να σώσουμε το ενιαίο σπίτι μας, το περιβάλλον. Το Πράσινο Κίνημα δίνοντας το παρόν στις επικείμενες ευρωεκλογές καλεί όλους τους πολίτες να σκεφτούν Πράσινα και να εκλέξουν έναν Πράσινο Ευρωβουλευτή από την Ελλάδα.”