Η σημειολογική ημερομηνία εξόδου από τα μνημόνια, ακόμα και αν δεν δίνει 100% αυτονομία ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας μας, είναι ένα θετικό γεγονός κυρίως για λόγους ψυχολογίας. Ωστόσο, η όποια επιτυχία, έχει προκύψει από μία δεκαετή διαρκή φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι υπέστησαν τις δραματικές συνέπειες των μνημονίων. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε τους υπεύθυνους και τις αιτίες που έφεραν τη χώρα μας σε αυτή την δραματική κατάσταση. Οι πολιτικές από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και φτωχοποίησαν τους Έλληνες δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ακόμα και αυτή η κυβέρνηση της αριστεράς, δεν έχει καταφέρει να δώσει ένα διαφορετικό πρόσημο με σημείο αναφοράς τη βιώσιμη ευημερία, αποδεικνύοντας ότι έχει σοβαρές πολιτικές και κομματικές αγκυλώσεις. Τεράστια ευθύνη στην διαιώνιση των πολιτικών της οπισθοδρόμησης, έχουν και οι οικολόγοι της κυβέρνησης, οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς στην εφαρμοσμένη πολιτική να εκφράσουν τις αρχές και τις αξίες της «πράσινης» διακυβέρνησης. Οι συμβιβασμοί που έκαναν για να κρατήσουν τις θέσεις εξουσίας, έδωσαν άλλοθι στις δυνάμεις της συντήρησης.

Το Πράσινο Κίνημα έχει εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο να υποστούν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων, τις ίδιες και χειρότερες συνθήκες φτωχοποίησης από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη χώρα μας. Είναι γνωστή η έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2011, από την Τράπεζα της Ελλάδος και επισημαίνει πως το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό: στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους το 2009. Αν δεν παρθούν τα ανάλογα μέτρα σήμερα, οι επόμενες γενιές το 2100 θα υποστούν χειρότερα μνημόνια.

Κι ενώ οι επιπτώσεις είναι γνωστές σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές. Ενδεικτικά (και όχι αποκλειστικά) :

  • Δρομολογούνται εξορύξεις υδρογονανθράκων οι οποίες ζημιώνουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές και θα καταστρέψουν τον τουρισμό μας.
  • Δρομολογούνται φαραωνικά και υπερδιαστασιολογημένα έργα στη διαχείριση απορριμμάτων, χρεώνοντας για δεκάδες χρόνια τις επόμενες γενιές. Μάλιστα, υποκρύπτονται και σημαντικά έγγραφα από την Ε.Ε. προκειμένου να υπερισχύσουν οι δυνάμεις της διαπλοκής.
  • Δρομολογούνται κρατικές επενδύσεις στη «βρώμικη» ενέργεια, η οποία είναι παρωχημένη ενώ ταυτόχρονα έχει μείνει πολύ πίσω η παραγωγή ενέργειας μέσω Α.Π.Ε. δίνοντας μάλιστα ουσιαστικά και αντικίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Εγκυβωτίζουν τα ρέματα, όταν όλος ο προηγμένος κόσμος κάνει το αντίθετο και τα οριοθετούν νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα που είναι στην κοίτη τους. Αυξάνουν έτσι τον κίνδυνο να πληρώσουν οι επόμενες γενιές τον λογαριασμό από τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές.
  • Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα εξαετίας  2019 – 2025 και δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ
  • Δεν τιμωρούνται παραδειγματικά αυτοί που ρυπαίνουν το περιβάλλον και μάλιστα με πολιτικές επιλογές δυσκολεύουν το έργο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι ελάχιστοι.
  • Δεν επενδύουμε στην πρόληψη (που πάντα κοστίζει λιγότερο) , αλλά στην καταστολή και στην επούλωση των πληγών μετά την όποια καταστροφή (χρεώνοντας περισσότερο τους φορολογούμενους πολίτες, αφού κοστίζει πολλαπλάσια της πρόληψης)

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και φτωχοποίησης των Ελλήνων, έχουμε την υποχρέωση να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην συμβεί το ίδιο και στις επόμενες γενιές. Και σε αυτό δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση. Η μεγαλύτερη εμπράγματη αξία για τις επόμενες γενιές είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Ήδη το Πράσινο Κίνημα, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ο λογαριασμός από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι δεδομένος και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα. Έχουμε ήδη αργήσει… ».

Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής: «Η ημερομηνία εξόδου από το πρόγραμμα επιτήρησης, ας είναι η απαρχή αλλαγής πολιτικών, μακριά από τις παλαιοκομματικές λογικές που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Οι νέοι σήμερα αλλά και οι επόμενες γενιές δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν τον λογαριασμό των χρεοκοπημένων πολιτικών του παρελθόντος. »

 

Περισσότερα στοιχεία και αναλυτικότερα οι προτάσεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο site μας : www.prasinokinima.gr

——————————————————————————————————ΥΠΑΡΧΕΙ και άλλος ΔΡΟΜΟΣ… — ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη