Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά, έδωσε το παρόν το Πράσινο Κίνημα, με την παρουσία του συμπροέδρου Κώστα Καλογράνη και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Θανάση Ακρίβο. Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»  για πρώτη φορά στη χώρα μας , στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στην Ευρώπη καθιερώθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμώνται έκτοτε όχι μόνο οι Τσιγγάνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και εκείνοι που υπέστησαν φρικαλέους διωγμούς από τα ναζιστικά στρατεύματα και μαρτύρησαν σε στρατόπεδα θανάτου στη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

Και αυτή η επίσημη ημέρα μνήμης είναι η 2α Αυγούστου, επειδή στις 2 Αυγούστου του 1944 δόθηκε από τους Γερμανούς ναζί η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, οδηγώντας 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Αουσβιτς-Μπίρκεναου προς εξόντωση.

Σε δήλωσή του ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: « Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, που οι νεοναζιστικές και οι ακροδεξιές παραφυάδες αυξάνονται στην Ευρώπη, οφείλουμε να θυμίζουμε τις φρικαλεότητές τους και να τιμούμε τα θύματα.  Το Πράσινο Κίνημα, αλλά και η ευρωπαϊκή Πράσινη Οικογένεια, έχουμε σταθεί αλληλέγγυοι στους Ρομά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ελληνική βουλή, στην οποία δυστυχώς συμμετέχουν και νοσταλγοί των Ναζι, δεν βρήκε τον χρόνο να διοργανώσει μία ανάλογη συζήτηση. Το Πράσινο Κίνημα, πιστεύει ότι το 2019, στις εκδηλώσεις τιμής για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, θα πρέπει σημειολογικά να αναγνωριστεί από την Ελληνική Βουλή και η Γενοκτονία των Ρομά από τους Γερμανούς Ναζι. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε».

Ο τσιγγάνος πυγμάχος Trollmann που το 1933  … τρόλαρε τους ΝΑΖΙ.

Στην εκδήλωση μνημονεύτηκε και ο τσιγγάνος πυγμάχος Trollmann  η ιστορία του οποίου έχει μεγάλο ενδιαφέρον και την αναφέρουμε επειδή δεν είναι ευρέως γνωστή.

Συγκεκριμένα την 9η Ιουνίου 1933, ο Γερμανός πυγμάχος Adolf Witt διεκδικούσε τον τίτλο της χώρας και ως  … Adolf ήταν ο «γνήσιος» εκπρόσωπος της Άριας φυλής και ο αγαπημένος της ναζιστικής κυβέρνησης.

Αντίπαλος του, ο Sito Τσιγγάνος πυγμάχος Johann «Rukeli” Trollmann ο οποίος ήταν και ιδιαίτερα δημοφιλής στο πυγμαχικό κοινό της χώρας για το ιδιαίτερο και «χορευτικό» στυλ του με πολύ κίνηση και εξαιρετικό Footwork.

Στον αγώνα, η ανωτερότητα του Trollmann είναι εμφανής σε όλους τους γύρους όμως η Γερμανική Ομοσπονδία δίνει το αποτέλεσμα ισοπαλία και ο κόσμος ξεσηκώνεται, αναγκάζοντας τους να το αλλάξουν και να δώσουν την νίκη στον «Rukeli”. Μια εβδομάδα μετά του αφαιρούν τον τίτλο και επίσημα, καταγγέλλοντας το «αντιγερμανικό” και «χορευτικό” στυλ του μέσα στο ρινγκ ζητώντας του να παίξει με τον «Γερμανικό” τρόπο.

Όταν πήρε τον επόμενο αγώνα του στις 27 Ιουλίου, οι Ναζί είχαν ήδη καταλύσει κάθε αρχή στην Γερμανία . Την ημέρα του αγώνα ανέβηκε στο ρινγκ με τα μαλλιά του βαμμένα ξανθά και το πρόσωπο του πασπαλισμένο με αλεύρι σε μια παρωδία των στερεοτύπων των Ναζί. Το καμπανάκι χτύπησε και ο Trollmann αντί να κινηθεί με το γνωστό του Footwork, έκανε ακίνητος στη μέση του ρινγκ και δέχθηκε τα χτυπήματα του αντιπάλου το ένα πίσω από το άλλο αντέχοντας μέχρι τον 5ο γύρο πριν χάσει τις αισθήσεις του.

Ήταν μια γενναία διαμαρτυρία που ο ίδιος πλήρωσε ακριβά. Η καριέρα του θα κρατούσε 2 χρόνια ακόμη με συνεχείς απειλές από τους Ναζί στον ίδιο και την οικογένεια του και το 1935 θα του αφαιρέσουν την άδεια του.

Ο ίδιος θα υποστεί όλα τα τρομαχτικά μέτρα που εφάρμοσαν οι Ναζί στις μειονότητες όπως οι Τσιγγάνοι. Αρχικά θα του γίνει αναγκαστική στείρωση ενώ λίγα χρόνια μετά θα καταταχθεί με το ζόρι στον Ναζιστικό στρατό και θα πολεμήσει στη Γαλλία και στο Ανατολικό μέτωπο.  Εκεί θα τραυματιστεί και το 1942 θα απολυθεί από το στρατό ατιμωτικά όπως όλες οι μειονότητες παρά τους τραυματισμούς τους στην μάχη.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη