Η διεθνής Ημέρα Σκύλου, που έχει θεσπιστεί για τις 26  Αυγούστου, βρίσκει τη χώρα μας, με ένα ελλιπή και προβληματικό θεσμικό πλαίσιο και με ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, το οποίο αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις του φιλοζωικού κινήματος.

Έχοντας ως βάση την ευζωία των αδέσποτων και δεσποζόμενων σκύλων το Πράσινο Κίνημα, προτείνει τη συνεργασία του φιλοζωικού κινήματος με τους Δήμους ως εξής:

  1. Στην έκδοση ειδικού φυλλαδίου ενημέρωσης των κατοίκων για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των σκύλων, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ζευγαρώματα και να υπάρξει μείωση των αδέσποτων σκύλων.
  2. Στην καταγραφή των δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων σε ειδικό μητρώο κάθε δήμου.
  3. Σε συνεργασία με κτηνίατρους να εμβολιαστούν και να στειρωθούν.
  4. Στη δημιουργία μητρώου εθελοντών φιλόζωων όπου θα μπορούν να παίρνουν ένα αδέσποτο κουτάβι και να το μεγαλώνουν για 4-5 μήνες και μετά να το παραδίδουν στην ειδική δομή του κάθε δήμου.
  5. Στη δημιουργία site από κάθε δήμο όπου θα μπαίνει φωτογραφία των αδέσποτων που μπορούν οι φιλόζωοι να υιοθετήσουν
  6. Και το σημαντικότερο στη δημιουργία ειδικών χώρων διαμονής από τους Δήμους με όλες τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και φιλοξενίας με την σωστή διατροφή. Η κεντρική διοίκηση όμως θα πρέπει να δώσει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και να ρυθμίσει τη νομοθεσία κατάλληλα για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν απρόσκοπτοι το συγκεκριμένο έργο τους.

Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής: « Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη νομική και οικονομική δυνατότητα στους δήμους, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξανόμενων αδέσποτων σκύλων. Πάντα σε συνεργασία και με το εθελοντικό φιλοζωικό κίνημα, να πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους, που όχι μόνο δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά εγκυμονούν και πολλούς κινδύνους για τη ζωή τους. Τα σκυλάκια είναι ζώα συντροφιάς και πρέπει να είναι μαζί με ανθρώπους που τα αγαπούν…».

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ | Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ