ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΘΑΡΡΟΣ” ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Κώστας Καλογράνης, είναι δημοσιογράφος, συμπρόεδρος (μαζί με τη Ρία Ακρίβου) στο Πράσινο Κίνημα, στα πρότυπα  του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Το Πράσινο Κίνημα, αποτελεί το νέο πολιτικό φορέα που θα κατέβει στις επικείμενες εκλογές. Μιλάει στο «Θάρρος» και είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Για τις εκλογές, για την κλιματική αλλαγή για την Πελοπόννησο και για τον περίφημο ΠΕΣΔΑ με το ΣΔΙΤ.

 

 

Πως δημιουργήθηκε το Πράσινο Κίνημα κ. Καλογράνη;

 

Το Πράσινο Κίνημα προέκυψε από τη συνένωση ενεργών πολιτών, και κινημάτων, που ήμασταν απογοητευμένοι από όλα τα κόμματα της πολιτικής σκηνής. Άνθρωποι με δημοκρατική οπτική, με οικολογική συνείδηση και «πράσινη» προσέγγιση από όλη τη Ελλάδα, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο. Στις 28 Νοεμβρίου του 2017 ανακηρυχτήκαμε από τον Άρειο Πάγο, τον Μάρτιο του 2018 ανακοινώσαμε την Ιδρυτική μας Διακήρυξη και το Μάιο του 2018 κάναμε το πρώτο μας συνέδριο όπου εκλέξαμε αμεσοδημοκρατικά και τα πολιτικά όργανα μας. Αξίζει να αναφέρω ότι στο πρότυπο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, του οποίου είμαστε υποστηριχτές, εκλέξαμε δύο συμπροέδρους έναν άντρα, εμένα, και μία γυναίκα, νέα και επιστήμονα τη Ρία Ακρίβου. Ήδη έχουμε δημιουργήσει 74 τοπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και πρόσφατα, στη ΔΕΘ, ανακοινώσαμε τους πρώτους 4 υποψήφιους περιφερειάρχες και 17 υποψηφίους δημάρχους. Σύντομα ακολουθεί και δεύτερο πακέτο ανακοινώσεων υποψηφίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

 

Ποιος είναι ο στόχος σας στις εκλογές; Σε περίπτωση που γίνουν τριπλές εκλογές το Μάιο τι θα πράξετε; Μπορείτε να έχετε υποψηφίους παντού;

 

Εμείς θα έχουμε Περιφερειακά σχήματα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και δημοτικά σχήματα σε περίπου 50 Δήμους. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό εύκολα θα έχουμε υποψηφίους για τις ευρωεκλογές και μάλιστα όταν ανακοινωθούν τα ονόματα θα υπάρχουν και ευχάριστες εκπλήξεις, διότι ήδη έχουμε ξεκινήσει την συγκεκριμένη επεξεργασία. Ακόμα όμως και αν γίνουν και οι Εθνικές εκλογές το Μάιο έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό να έχουμε πλήρη και ισχυρά ψηφοδέλτια. Υπάρχει πολύς και σημαντικός κόσμος που είναι μαζί μας.

 

Είστε υπέρ της απλής αναλογικής. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι θα υπάρχει ακυβερνησία; Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τοπική αυτοδιοίκηση;

 

Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής παύει η “ενός ανδρός αρχή” στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ότι αυτό συνεπαγόταν. Θα υπάρχει σύνθεση προγραμματικών προτάσεων στη διοίκηση των ΟΤΑ, όπως επίσης και περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Οι οποίες αποφάσεις θα εκφράζουν πραγματικά τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών. Η συμμετοχική διοίκηση θα αναλάβει έναν πιο επιτελικό ρόλο. Έτσι θα επέλθει μία “εσωτερική αποκέντρωση”. Το ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό και οι υπηρεσίες των ΟΤΑ απαλλάσσονται από το σφικτό “εναγκαλισμό” με τον εκάστοτε Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο και το στενό τους κύκλο. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και αποτελεσματικότερα. Άμεση συνέπεια των παραπάνω, είναι ότι τελικά θα υπάρξει ενδυνάμωση της λειτουργικότητας των ΟΤΑ.

 

Ποια είναι η θέση σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Και ποια είναι η θέση σας ειδικότερα για τον ΠΕΣΔΑ;

 

Εμείς έχουμε επεξεργασμένη, τεχνοκρατικά κοστολογημένη πρόταση για την διαχείριση απορριμμάτων , από την οποία προκύπτουν για την Πελοπόννησο 1.100 αυτοχρηματοδοτούμενες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Θεωρούμε τον ΠΕΣΔΑ αποτυχημένο, παρωχημένο και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Είναι, προφανές ότι είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης με τη διαλογή στην πηγή, την επανάκτηση και την κυκλική οικονομία. Τα ποσοστά της ανακύκλωσης στην Πελοπόννησο, με εξαίρεση την Σπάρτη, είναι απελπιστικά μικρά, με τεράστια ευθύνη της Περιφέρειας. Έχουμε σχέδιο και συγκεκριμένη πρόταση να πιάσουμε και εμείς τα ποσοστά ανακύκλωσης που έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Όσον αφορά το περίφημο ΣΔΙΤ σας δηλώνω ότι αυτό το σκάνδαλο δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία αποτέλεσε τον «Εφιάλτη» της οικολογίας και της πράσινης προοπτικής.

 

Όταν λέτε ότι δεν θα επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί, πως θα γίνει αυτό;

 

Εμείς, κ. Γιαννόπουλε, όπως και πριν έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Η κυβέρνηση της αριστεράς και οι ψευτοοικολόγοι της, άλλαξαν στρατόπεδο και ξαφνικά υποστηρίζουν αυτά που κατηγορούσαν. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα το Πράσινο Κίνημα, έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο που αποδεικνύει ότι το περίφημο ΣΔΙΤ κινδυνεύει για πολλούς λόγους να απενταχθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά κυρίως διότι οι ευρωπαίοι δεν πληρώνουν έργα με εγγυημένες ποσότητες. Κοιτάξτε, είναι δυνατόν οι περήφανοι Πελοποννήσιοι να δεχτούν να είναι τα μεγαλύτερα κοροΐδα της Ευρώπης; Να πληρώνουν αναλογικά τους ακριβότερους φόρους και δημοτικά τέλη στην Ευρώπη; Εγώ θεωρώ ότι οι Πελοποννήσιοι θα τιμωρήσουν ακριβά αυτούς που πάνε να τους υποβαθμίσουν και άλλο τη ζωή τους, για 27 ολόκληρα χρόνια. Εμείς θα τα πούμε όλα αυτά ανοιχτά, στις εκλογές που έρχονται. Και τότε οι υπεύθυνοι δεν θα μπορούν να κρύβονται στα γραφεία τους, γιατί θα αναγκαστούν να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών. Θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα που έκαναν στην Πελοπόννησο με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης γνωρίζουν ότι αυτό το σκάνδαλο η επόμενη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί. Κυρίως γιατί θα είμαστε και εμείς εκεί δυναμικά, όπου με την απλή αναλογική θα έχουμε το λιγότερο 3 έδρες.

 

Έχετε ήδη ανακοινώσει την υποψήφια Περιφερειάρχη Πελοποννήσου του Πράσινου Κινήματος, την κυρία Γιούλη Ηλιοπούλου. Να φανταστώ ότι η διαχείριση απορριμμάτων θα είναι ψηλά στην ατζέντα σας, αλλά δεν θα είναι μόνο αυτό.

 

Πράγματι, έχουμε ήδη ανακοινώσει τη Γιούλη Ηλιοπούλου και ήταν η πρώτη γυναίκα υποψήφια Περιφερειάρχης που ανακοινώθηκε σε όλη την Ελλάδα για τις επικείμενες εκλογές. Σοβαρή, μορφωμένη, έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή της στον αγώνα υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Ήδη φτιάχνουμε μία πολύ ισχυρή Περιφερειακή Παράταξη, με ονόματα έκπληξη, ανθρώπων που θα αγωνιστούν για μην υποβαθμιστεί και άλλο η Πελοπόννησος. Να σταματήσει η κατρακύλα που έχει πάρει η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σίγουρα η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ ψηλά σε εμάς, θα έλεγα το κορυφαίο θέμα, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Η ενίσχυση του αγροτικού τομέα με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και του «πράσινου» επιχειρείν για εμάς είναι σημαντικό ζήτημα. Και η προάσπιση  των συμφερόντων όλων αυτών των επιχειρήσεων. Γιατί κ. Γιαννόπουλε, έχετε σκεφτεί όλες αυτές οι εξαγωγικές εταιρίες (και όχι μόνον) που υπάρχουν στην Πελοπόννησο, τι πρόβλημα θα έχουν αν υπάρξουν μετρήσεις και προκύψει ότι τα προϊόντα τους ευδοκιμούν σε μολυσμένο περιβάλλον; Να σας θυμίσω την περίπτωση του Ασωπού και το πώς καταστράφηκαν εκεί όλοι οι αγρότες, για να καταλάβουν όλοι τι εννοώ. Αλλά και ο εναλλακτικός τουρισμός, η εξοικονόμηση χρημάτων από ψηφιακή ολοκλήρωση των υπηρεσιών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Και φυσικά τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την κλιματική αλλαγή. Θα ανακοινωθούν όλα όπως πρέπει στην ώρα τους.

 

 

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι άμεσες όπως στην περίπτωση στο Μάτι, αλλά και τους τυφώνες με την κακοκαιρία στην Πελοπόννησο. Τι μπορεί να γίνει στην πρόληψη και σε τελική ανάλυση στο να αυξηθεί το οικολογικό αποτύπωμα στην Πελοπόννησο;

 

Είναι επιβεβλημένο τόσο το κεντρικό κράτος όσο και οι Περιφέρειες να ασχοληθούν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς τα λέγαμε και επιβεβαιωθήκαμε. Λυπάμαι που θα το πω αλλά στην κυβέρνηση δεν έχουν καμία πολιτική προσέγγιση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστό ότι το κόστος για την Ελλάδα από τις επιπτώσεις το 2100 θα είναι 700 δις ευρώ. Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα θα υποστούν οι επόμενες γενιές μεγαλύτερη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή από αυτό που βιώνουμε σήμερα. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι εμείς έχουμε καταθέσει ένα πακέτο δεκαέξι προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Το Πράσινο Κίνημα είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Υπάρχουν οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας αναλυτικά στο site μας.

 

Το κόμμα σας έδωσε αγώνα και κατά του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα  και τα δεσποζόμενα ζώα. Έχετε πρόταση για αυτό το θέμα;

 

Εμείς έχουμε και σε αυτό το ζήτημα συνολική πρόταση στον βασικό πυρήνα της οποίας είναι οι εθελοντές φιλόζωοι σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Την έχουμε παρουσιάσει και θα εξειδικεύσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως και να έχει πάντως, οι εθελοντές φιλόζωοι πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο.

 

Και μια τελευταία ερώτηση. Γιατί κάποιος να ψηφίσει Πράσινο Κίνημα και όχι κάποιο άλλο κόμμα;

Γιατί εμείς είμαστε ένα ζωντανό κομμάτι από την ίδια την κοινωνία. Γιατί τα μέλη μας και αυτοί που θα είναι υποψήφιοι θα εκφράζουν όλους αυτούς που έχουν απογοητευτεί από το πολιτικό σύστημα. Για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Γιατί έχουμε πρόγραμμα, θέσεις και προτάσεις που τα άλλα κόμματα δεν μπορούν να υλοποιήσουν. Για να αγωνιστούμε να επανέλθει η ευημερία στους πολίτες. Για αυτά και για άλλα πολλά που θα μπορούσα να πω.