Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλειας στην Ελλάδα παρουσίαζε χρόνια δυσλειτουργία και επλήγη σοβαρά από την οικονομική κρίση.  Οι πολιτικές απεχθούς λιτότητας που ακολουθήθηκαν, οδήγησαν σε βίαιη φτωχοποίηση, σε κοινωνική περιθωριοποίηση, στην έλλειψη στέγης, στην ανεργία και μαζί με αυτό σε αδυναμία κάλυψης της όποιας συμμετοχής στην φαρμακευτική  δαπάνη των πολιτών.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν σε απελπιστική, κυριολεκτικά, θέση να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν μόνο ανάγκη από πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα αλλά και σε δευτεροβάθμια, και σε φάρμακα και σε διαγνωστικές εξετάσεις, πόσο μάλλον σε ακριβές θεραπείες.

Από το 2008, ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης με κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία δημιουργήθηκε σε όλη την Ελλάδα. Ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ειδικών υγείας και άλλων εθελοντών που καλύπτει βασικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού που δεν καλύπτονται επί του παρόντος από το εθνικό σύστημα υγείας.

Βασικό χαρακτηριστικό των ΚΙΦΑ είναι η αυτόνομη συλλογική λειτουργία, οι δωρεάν υπηρεσίες και η χρηματοδότηση από μη-κυβερνητικές πηγές. Τα μεγαλύτερα ΚΙΦΑ εξετάζουν περισσότερους από 1000 ασθενείς το μήνα ενώ τα μικρότερα μεταξύ 50 και 100. Όλα τα ΚΙΦΑ εξετάζουν ανασφάλιστους ασθενείς και τα περισσότερα εξετάζουν επίσης ασθενείς με κάποιου τύπου κοινωνική ασφάλιση.  Κάποια ΚΙΦΑ παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες αλλά τα περισσότερα καλύπτουν ένα μεγάλος εύρος ιατρικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας και πρόληψης, όπως οι παιδικοί εμβολιασμοί. Οι πιο συχνές ειδικότητες είναι αυτές της παθολογίας, παιδιατρικής και καρδιολογίας.

   Ένα από τα μεγαλύτερα και με πολυσχιδή δραστηριότητα ΚΙΦΑ, είναι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (Μ.Κ.Ι.Ε.),το οποίο στεγάζεται σε κτίριο εντός του χώρου του π. αεροδρομίου Ελληνικού.

Συνολικά μέχρι σήμερα, από τον Δεκέμβριο του 2011 με τους χιλιάδες δωρητές και υποστηρικτές του έργου του εντός και εκτός Ελλάδας, 7.366 άτομα έχουν ωφεληθεί σε 64.025 περιπτώσεις και εκατοντάδες δομές και φορείς από όλη τη χώρα έχουν ζητήσει και λάβει υποστήριξη σε φάρμακα ή υλικά, είτε πρόκειται για άλλα κοινωνικά ιατρεία, Δημόσια Νοσοκομεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ιδρύματα ΑΜΕΑ, Δομές στήριξης παιδιών, μονάδες φροντίδας, Κέντρα φιλοξενίας Προσφύγων, Δομές αστέγων κλπ.

Στις 31/5/2018 η Ελληνικό Α.Ε με επιστολή της ζητά την εκκένωση του χώρου που στεγάζεται το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού μέχρι 30 Ιουνίου 2018, εντός μηνός δηλαδή, στα πλαίσια της παράδοσης στον αγοραστή ελεύθερου όλου του χώρου από κατοχή τρίτων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί.

Ουσιαστικά χωρίς να δίδεται κάποια εναλλακτική λύση μετεγκατάστασης, ζητούν την παύση λειτουργίας του.

 

Το Πράσινο Κίνημα

        – Θεωρεί δεδομένη την αναγκαιότητα  λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου. Τα όποια μέτρα αποκλεισμού του Μ.Κ.Ι.Ε θα σημάνουν την ουσιαστική καταστροφή κόπων και δουλειάς 7 ετών και επίσης φαρμάκων και άλλων υλικών, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς , αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Θα σημάνουν επίσης την στέρηση των φαρμάκων των ασθενών  με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους.

        – Καταγγέλλει την Κυβέρνηση, την Ελληνικό Α.Ε. και  όλους αυτούς που με την άθλια απαίτηση τους, ουσιαστικά εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες. Εφόσον δεν δίδεται εναλλακτική λύση η επιλογή της μη λειτουργίας του Μ.Κ.Ι.Ε. κρίνεται απαράδεκτη.

        – Δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στους εθελοντές της δομής, που με γνώμονα τον άνθρωπο και την αλληλεγγύη και με δεδομένη την αναγκαιότητα  λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, στη  Γενική Συνέλευση αποφάσισαν ότι χωρίς να υπάρχει λύση για την ομαλή λειτουργία της δομής, δεν δηλώνουν παραίτηση και δεν πρόκειται να κλείσουν αυτοί το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

        – Καλεί την Κυβέρνηση καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄,β΄ βαθμού για την εξεύρεση κατάλληλου δημόσιου χώρου μετεγκατάστασης, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τόσο σημαντική λειτουργία του Μ.Κ.Ι.Ε.

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Παίρνουμε Θέση—–Η Πολιτική στην Πράξη