Προχωράμε σε έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας,

σεβόμενοι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής με προτεραιότητα σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και διαδικασίες και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Υποστηρίζουμε ένα νέο μοντέλο στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο να στηρίζεται σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι σε ένα σύστημα… λοταρίας όπως ισχύει σήμερα.

Σαφέστατα είμαστε υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές.

Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς

Οι πλατιές μάζες εργαζομένων, μικροεπιχειρηματίων, αγροτών, κτηνοτρόφων και συνταξιούχων είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο στην κρίση. Νέοι άνεργοι, χωρίς έσοδα, συνταξιούχοι με πολύ μικρότερες συντάξεις, ανασφάλιστοι, υπερφορολογημένοι με άδικους φόρους, υπερχρεωμένοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι που μένουν. Μετά από πίεση των δανειστών, υπάρχει ο κίνδυνος εκτεταμένων πλειστηριασμών, σε εξευτελιστικές τιμές, των ακινήτων των πολιτών.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ  προτείνει:

  1. Την πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2022.
  2. Τροποποίηση του Νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έτσι ώστε η προστασία της κύριας κατοικίας τους να επεκταθεί μέχρι την λήξη της σχετικής δικαστικής διαδικασίας.
  3. Σε περίπτωση πώλησης δανείων σε funds (πράξη που πρέπει να γίνει έπειτα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες), να έχει προτεραιότητα εξαγοράς δανείου ο δανειολήπτης στην τιμή που αγοράζει το fund.

Στηρίζουμε τους Δανειολήπτες και θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες γενιές αστέγων.  Και όχι μόνον αυτό. Αλλά προχωράμε ακόμα παρακάτω στηρίζοντας τον στόχο που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι Πράσινοι για την εξάλειψη των αστέγων ως το 2030. Η αξιοπρεπής και οικονομικά προσιτή στέγαση οφείλει να είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει την ουσιαστική παρέμβαση των Πράσινων Ευρωβουλευτών για το δικαίωμα στη στέγαση και καλεί τη χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις προτάσεις.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση «Πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση για όλους» της “πράσινης” Ευρωβουλευτού Kim van Sparrentak της πολιτικής ομάδας Greens / EFA. Η έκθεση του Κοινοβουλίου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την οικονομικά και κοινωνικά προσιτή στέγαση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα στέγασης τίθενται πριν από τα συμφέροντα της αγοράς και για τον τερματισμό των αστέγων έως το 2030.

Η “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Υπάρχει μια καταγεγραμμένη στεγαστική κρίση σε όλη την Ευρώπη: οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα ενοίκια, ξεπερασμένες και υποβαθμισμένες κατοικίες και μη ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης. Ειδικά στις αστικές περιοχές, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σε τέτοιο βαθμό που τους υποχρεώνουν να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα.

Η Επιτροπή πρέπει να προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για προσιτή και κοινωνική στέγαση. Οι επενδύσεις σε κατοικίες σε λογικές τιμές, κοινωνικά και ενεργειακά αποδοτικές θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την οικονομική ανάκαμψη.

Η έλλειψη στέγης είναι μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει σχεδόν διπλασιαστεί στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει ισχυρότερη δράση για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στη μείωση και την εξάλειψη των αστέγων και να προτείνει ως στόχο τον τερματισμό έως το 2030 (της έλλειψης στέγης).

Η Επιτροπή και η Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου πρέπει να προωθήσουν επειγόντως ένα πλαίσιο στην ΕΕ παράλληλα με τις εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στέγασης και αστέγων.

Σήμερα, πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ με πολύ μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζουν το βάρος του κόστους στέγασης ενώ την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των αστέγων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 70%. Κάθε νύχτα 700.000 άνθρωποι στην Ευρώπη κοιμούνται στο δρόμο. 34 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι τους αρκετά ζεστό το χειμώνα.

Η κρίση του COVID19 καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη να δράσει η ΕΕ και να δρομολογήσει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο στέγασης για να ενισχύσει τις προσπάθειες των κρατών μελών να προκειμένου να παρέχουν χωρίς αποκλεισμούς, ενεργειακά αποδοτικά και υγιή σπίτια σε όλους.

Η κατάσταση στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, παρόλο που δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη καταγραφή των αστέγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο αριθμός των αστέγων ανερχόταν, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, στις, περίπου, 40.000, εκ των οποίων, οι μισοί περίπου στην περιοχή της Αττικής.

Και ως άστεγοι εννοούνται και υπολογίζονται, εν προκειμένω, αυτοί που είναι στο δρόμο. Με την Αθήνα να είναι μια από τις 15 πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό άστεγων (στο δρόμο) παγκοσμίως.

Η όποια επίσημη πολιτική για την αντιμετώπιση της «κατάστασης του άστεγου» ήταν, σε αυτή τη χώρα, ανέκαθεν υποτυπώδης, καθώς επαφίεται σε μεμονωμένες, αποσπασματικές, επιδερμικές και, απλώς, προσχηματικού και πυροσβεστικού χαρακτήρα δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων και στις σχετικές χρηματοδοτήσεις «προγραμμάτων ορισμένου χρόνου» της ΕΕ.

Οι περισσότερες δράσεις/πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνο βραχυπρόθεσμα, χωρίς κάποιον ειδικό στόχο ή σχεδιασμό. Η παρέμβαση περιλαμβάνει απλώς τη διανομή μερικών βασικών αγαθών, ή την προσφορά γευμάτων – αλλά και αυτά όχι σε σταθερή βάση.

Φορείς αυτών των πρωτοβουλιών είναι οι Δήμοι (κυρίως ο Δήμος Αθηναίων και μερικών άλλων, μεγάλων πόλεων), διάφορες ενορίες, εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τα περισσότερα καταλύματα (σε ξενώνες, υπνωτήρια κλπ), δημοτικά, φιλανθρωπικών οργανώσεων κλπ, που απευθύνονται στους άστεγους, αποκλείουν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, ή με ιστορικό χρήσης ουσιών και αλκοολισμού, πρώην φυλακισμένους ή παραβάτες που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, φορείς του AIDS, καθώς και άτομα που εκτιμάται ότι βρίσκονται προσωρινά στην πόλη. Θέτουν, δηλαδή, εξ΄ αρχής περιορισμούς που τελικά αποκλείουν ένα μεγάλο, το μεγαλύτερο ίσως, κομμάτι των αστέγων. Για παράδειγμα, ανάλογα με την περίπτωση, απαιτούνται ελληνική υπηκοότητα, μία σειρά από επίσημα έγγραφα, όπως ταυτότητα, πιστοποιητικά υγείας κ.α., που αρκετοί από τους υποψήφιους χρήστες δεν τα διαθέτουν.

Go Green με το Πράσινο Κίνημα