Με την υπογραφη Τσιπρα – Φαμελλου – Σταθακη η Κοιλαδα Αχελώου κινδυνευει να γινει η δευτερη “Μανδρα”. Ειναι απίστευτο το γεγονος ότι καποιοι δεν εμαθαν απο αυτα τα τραγικα που τόσο προσφατα συνεβησαν. Οι άνθρωποι της περιοχης αγωνίζονται να πεισουν τους ιθύνοντες να μην θρηνήσουμε θύματα και εκεί. Το “Πράσινο Κίνημα” θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που κάνει ο Πολιτιστικος-Περιβαλλοντολογικός Συλλογος Κοιλάδας Αχελώου. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ — Η πολιτική στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ
ΣΑΠΦΟΥΣ 16 Τηλ. 6977 914557
E_mail:koilada.ax@gmail.com
105 52 – ΑΘΗΝΑ.
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2017
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:

• ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ. Λυδία Κονιόρδου
• ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κ. Σωκρ. Φάμελλος
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ & ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ & ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ&ΠΕΡ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
• ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ
ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ – ΚΑΤΑΦΥΛΙΟΥ & ΤΕΜΠΛΑΣ !!!

Κύριοι,
Τούτες τις μέρες και με τις ισχυρές βροχές που έπεσαν στην περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου, αποδείχτηκε στην πράξη η βασιμότητα των ισχυρισμών μας, ότι η κατασκευή και λειτουργία του Φράγματος Δαφνοζωνάρας και μάλιστα χωρίς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της αρχικής άδειας, αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για τα γεφύριαΑυλακίου- καταφυλλιου και Τέμπλας.
Οι φωτογραφίες που επισυνάπτουμε, το δείχνουν πεντακάθαρα. Το νερό κοντεύει να σκεπάσει το γεφύρι Καταφυλλίου – Αυλακίου, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται μέσα στη λίμνη του Φράγματος, ενώ η άδεια προβλέπει το αντίθετο !!!
Ακόμη, να πούμε δυο λόγια για την καθημερινή χρησιμότητα αυτών των γεφυριών. Από αυτά τα γεφύρια επικοινωνούν για την κάλυψη βασικών αναγκών υγείας και καθημερινών προμηθειών Χωριά της Ευρυτανίαςορεινής Αργιθέας και του ορεινού βάλτου Αιτωλ/ νιας. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Φλεβάρη του 2015, η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλοακαρνανίας έχει απαγορεύσει ακόμη και τη διέλευση πεζών στο ένα από τα δυο γεφύρια και άλλο επιτρέπεται μόνο για Ι Χ. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις εταιρείες να περνάνε και με φορτωμένα τριαξονικά φορτηγά, αφού δεν υπάρχουν άλλα γεφύρια για διέλευση. Εννοείται ότι μέχρι σήμερα και όταν οι πλημμύρες το επιτρέπουν χρησιμοποιούνται κανονικά.
Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που δημιουργούνται στην περιοχή, είναι και το ότι , το Χωριό Αρδάνοβο Αργιθεας τούτες τις μέρες και καθε χειμώνα μένει αποκλεισμένο για μέρες εξαιτίας των πλημμυρών που προκαλούνται από το Φράγμα Δαφνοζωνάρας.
Τουλάχιστον αυτή την ύστατη στιγμή, ας ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αύριο σίγουρα θα είναι αργά για τα προαναφερόμενα γεφύρια τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ιστορικά μνημεία. Ακόμη οι καταστροφές στα αγροκτήματα της περιοχής και τους παροχθιους δρόμους εξαιτίας του έργου – και πάλι είναι μεγάλες.
Εμείς από την πλευρά μας, βλέποντας τον κίνδυνο για τα ιστορικά μας μνημεία, τα αγροκτήματα και το περιβάλλον της ιδιαίτερου κάλους Κοιλάδας του Αχελώου, προσπαθούμε να ενημερώσουμε κάθε αρμόδιο για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Καταφύγαμε στη Δικαιοσύνη, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία από τους φακέλους αδειοδοτήσεων, κάνουμε μετρήσεις με ειδικούς επιστήμονες και γενικά προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας από τις καταστροφές. Ζητήσαμε συναντήσεις με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Κονιόρδου και τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και ελπίζουμε όλοι οι αρμόδιοι να μην θελήσουν και στο τέλος να μην συνδέσουν το όνομά τους με την επαπειλούμενη νέα καταστροφή.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Στάθης Κουτέρης Γιώργος Μώκας