Η υπόθεση με το καταφύγιο ζώων στην Σπάρτη που ήρθε στη δημοσιότητα φέρνει στην επιφάνεια, μία σειρά από διαχρονικά προβλήματα στη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και πολλά ερωτηματικά.

Κι ενώ η υπόθεση είναι ακόμα σε στάδιο προανάκρισης, αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το πρώτο σοκ που υπεστήκαμε όλοι μας από το βίντεο, διερευνώντας την υπόθεση με νηφαλιότητα και ψυχραιμία προκύπτουν τα εξής δεδομένα :

 • Τα σκυλιά τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο, είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης για πάνω από δυόμιση μήνες.
 • Οι δήθεν ακτιβιστές που τράβηξαν το βίντεο το έδωσαν στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες μετά, γεγονός ασύμβατο με ακτιβισμό.
 • Κατά το μήνα Οκτώβριο έγιναν έντεκα (11) υιοθεσίες αδέσποτων, όπου σε διαφορετικές ημερομηνίες έντεκα διαφορετικές οικογένειες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες πέρασαν από τον ίδιο χώρο, από το ίδιο σημείο και δεν είδαν τίποτα.
 • Κατά το μήνα Οκτώβριο η κτηνιατρική υπηρεσία είχε κάνει έλεγχο και στην έκθεσή της δεν είχε διαπιστώσει κάτι μεμπτό.
 • Αποτέλεσμα του δήθεν ακτιβισμού ήταν να αφεθούν στους δρόμους περίπου 300 σκυλιά που ήταν στο καταφύγιο, τα οποία κινδυνεύουν άμεσα από φόλες, από τα αυτοκίνητα και γενικότερα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Είναι εξάλλου γνωστό, ότι η συχνότερη αιτία θανάτου των σκύλων είναι η περιπλάνηση τους στις πόλεις.
 • Πολλά από τα σκυλιά, τα είχαν περισυλλέξει άρρωστα και τώρα χάνουν την κτηνιατρική περίθαλψη που είχαν.

Είναι προφανές, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, θα περισυνέλλεγαν τα πτώματα των νεκρών ζώων αμέσως (όπως κάνουν σε κάθε περίπτωση)  και δεν θα τα άφηναν σε αποσύνθεση για δυόμιση μήνες. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι το φιλοζωικό κίνημα δεν μπορεί να ταυτιστεί με ανώνυμους δήθεν ακτιβιστές και να πληγεί το κύρος του, από τα αποτελέσματα της προανάκρισης. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, πολίτης έχει πιαστεί επ’ αυτοφώρω να αποθέτει κρανίο νεκρού σκύλου στον χώρο και να έχει υπογράψει την πράξη του σε επίσημο έντυπο καταγραφής της αστυνομίας. Το εθελοντικό φιλοζωικό κίνημα δεν θα πληγεί από τα προσωπικά ή πολιτικά παιχνίδια των ανώνυμων δήθεν ακτιβιστών. Καλούμε τον εισαγγελέα και την αστυνομία να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να προσαχθεί ο ανώνυμος δήθεν ακτιβιστής που τράβηξε το βίντεο και να απαντήσει στα ερωτήματα. Ποιο αρωστημένο μυαλό κρατούσε τα καημένα τα σκυλάκια δυόμιση μήνες σε αποσύνθεση και έπαιξε με τη δημόσια υγεία;

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επαναφέρει στον διάλογο την πρότασή του για τα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα με την οποία :

 • Δημιουργούμε Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε κάθε Δήμο, όπου ο κάθε δημότης είναι υποχρεωτικό να δηλώνει πόσα (και ποια) ζώα έχει υπό την επιμέλεια του.
 • Θέτουμε το υποχρεωτικό τσιπάρισμα σε όλα τα αδέσποτα και  δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
 • Όταν γεννάει κάποιο ζώο συντροφιάς, ο ιδιοκτήτης υποχρεωτικά δηλώνει στο Δήμο πόσα κουτάβια γεννήθηκαν και αργότερα, ποιοι είναι οι νέοι δεσπότες τους.
 • Δημιουργούμε Μητρώο Εθελοντών, όπου θα μπορεί ένας πολίτης για τους 4-5 πρώτους μήνες να αναλάβει να μεγαλώσει ένα κουτάβι και μετά να το δώσει για υιοθεσία.
 • Αυστηροποιούμε τις ποινές για τις φόλες και για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.
 • Θεσμοθετούμε συγκεκριμένους κανόνες ευζωίας για τα καταφύγια και τους προσωρινούς χώρους παραμονής των ζώων συντροφιάς.
 • Δημιουργούμε σελίδα για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνδεδεμένη με την επίσημη σελίδα κάθε δήμου.

Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής: « Είναι απαράδεκτο τα ζώα συντροφιάς να κυκλοφορούν αδέσποτα στους δρόμους , πράξη που είναι η κυριότερη αιτία θανάτου τους. Πρέπει άμεσα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με ένα σύγχρονο νομοσχέδιο, χωρίς να έχει την φορομπηχτική πολιτική του προηγούμενου ανάλγητου νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις φόλες και το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς».

 

 

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ | Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ