Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στην Ελλάδα, είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή να ξανατεθεί επί τάπητος, τόσο το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων όσο και το ζήτημα του κατοχικού δανείου.

Όπως είναι γνωστό, η καγκελάριος Μέρκελ, θα συναντήσει διαδοχικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Πράσινο Κίνημα ζητά και από τους τρεις να θέσουν, μετ΄ επιτάσεως, στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Εξ άλλου, μία δρομολόγηση της λύσης, του δίκαιου αυτού αιτήματος, θα δώσει θετικά μηνύματα προς τις Αγορές.

Για το θέμα αυτό, ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση:

«Είναι, επιτέλους, η ώρα να ξεκινήσει, ουσιαστικά, η δρομολόγηση της επίλυσης του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, καθώς αποτελούν ηθική αλλά και οικονομική υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι στον Ελληνικό Λαό. Ειδικά, στην Ελλάδα του σήμερα, στη μετά μνημονίων εποχή, δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

Η λύση των ζητημάτων αυτών θα αποκαταστήσει το κοινό «περί δικαίου» αίσθημα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη που το Δίκαιο και η Αλληλεγγύη πρέπει να αποτελούν θεμέλιο λίθο του πολιτισμού της».