Το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο, με ανησυχία, στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Για το Πράσινο Κίνημα είναι μείζον ζήτημα που αναζητά επειγόντως λύση!

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του Πράσινου Κινήματος συμμετείχαν στο Συνέδριο του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Επιστήμη, Πολιτεία και Πολίτες», υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

Στις εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης, με ευρεία συμμετοχή επιστημόνων, εκπρόσωπων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, αλλά και πολιτών, συμμετείχαν: η Κατερίνα Στέφου, υποψήφια Δήμαρχος Βύρωνα, ο Νίκος Παπαδάκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και ο Γιάννης Μακρής, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Πράσινου Κινήματος.

Σύμφωνα και με τα όσα ειπώθηκαν στο Συνέδριο, η επιστήμη, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει καταστήσει, κατηγορηματικά, σαφές τόσο τις ολέθριες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, που επέρχονται στον Πλανήτη μας, όσο και το ότι αυτές οφείλονται σε συντριπτικό ποσοστό στον ανθρωπογενή παράγοντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, για τη χώρα μας συνολικά, σύμφωνα με μια εκτίμηση (Sauter, 2013, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασής της.

Εκτιμάται ότι, το φαινόμενο μπορεί να έχει κόστος ίσο με περίπου το 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε σχετική της έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνει πως το συνολικό οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, ως το 2100, ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους.

Η ΑΤΤΙΚΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επικείμενες δυσάρεστε εξελίξεις στη χώρα μας, πιστεύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει δράση και περιβαλλοντική πολιτική ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.

Για το θέμα αυτό, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Παπαδάκης, στη δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι fake news. Είναι πραγματικότητα, απαιτείται πολιτική βούληση και δράση. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να λάβει μια σειρά από άμεσα μέτρα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πρόταση του Συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ περιλαμβάνει δράσεις όπως:

  • Άμεση έρευνα, για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της Περιφέρειας, στην Κλιματική Αλλαγή, όπου θα περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, οι προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.
  • Σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, που να καταρτίσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της Περιφέρειας στην Κλιματική Αλλαγή, με ορίζοντα εξαετίας 2019-2025 και δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ.
  • Μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα, μέχρι το 2050, με σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Άμεσος, φιλόδοξος περιφερειακός σχεδιασμός, για τη χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
  • Σχέδιο για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων σε led, στον οδοφωτισμό και σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.
  • Σχεδιασμός για τη σταδιακή βελτίωση του κτιριακού προβλήματος, στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων, που συνήθως είναι και οι φτωχότερες.
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν παραμετροποιήσει το σχέδιο λειτουργίας τους, με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής.
  • Εισαγωγή των «πράσινων προμηθειών» στην Περιφέρεια και στους Δήμους, σε ποσοστό τουλάχιστον 15%, για αρχή.
  • Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων, με βασική παράμετρο τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Διενέργεια εντατικών εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων και δράσεων ώστε να καταστεί σαφές, σε κάθε έναν από εμάς, ότι η προσωπική μας συμβολή στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής είναι καταλυτική.

Η Επιστήμη-η Πολιτεία-οι Πολίτες, σκεπτόμενοι Παγκόσμια, δρώντας Τοπικά, αλλάζοντας Νοοτροπία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής».