Είμαστε υπέρ της εμβάθυνσης της δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πράσινο Κίνημα υποστηρίζει ενεργά την απλή αναλογική σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Η παλαιότερη διασφάλιση ότι το πρώτο κόμμα έχει σχεδόν σίγουρη την αυτοδυναμία, έχει οδηγήσει σε ένα πολιτικό σύστημα με επίπλαστη αυτάρκεια, όπου η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στον αρχηγό και το στενό του κύκλο.

Η απλή αναλογική θα αυξήσει την πίεση στις ηγεσίες, θα ενισχύσει τη δημοκρατική τους λειτουργία θα προσανατολίσει τη διοίκηση στην προτεραιότητα των συνεργασιών και της διαβούλευσης και θα περιορίσει τα εσωτερικά πελατειακά συστήματα στα κόμματα εξουσίας.

Επιπλέον η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που κατοχυρώνει την ισότητα της ψήφου των πολιτών και αναχαιτίζει την έφοδο των κομματικών στρατών για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού. Ειδικά στην αυτοδιοίκηση με το στρεβλό πλειοψηφικό σύστημα είχαμε περιπτώσεις όπου παρατάξεις με λιγότερο από το ¼ των ψήφων έπαιρναν τα 3/5 των εδρών αλλοιώνοντας της βούληση των πολιτών.

Το Πράσινο Κίνημα προτείνει :

Α. Αλλαγή εκλογικού νόμου με καθιέρωση απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από τις επόμενες εκλογές.

Β. Διάλογος, με συμμετοχή και των ίδιων των νέων, για τη σκοπιμότητα να δοθεί δικαίωμα ψήφου από τα 16 χρόνια. Εκλογιμότητα από τα 21 χρόνια.

Γ. Ανώτατο όριο δύο συνεχόμενων θητειών, σε όλα τα αιρετά και κυβερνητικά αξιώματα.

Δ. Σταθερή ημερομηνία εκλογών ανά 4ετία. Ενδεχόμενη εμβόλιμη/πρόωρη εκλογή θα αφορά μόνο το εναπομένον υπόλοιπο της αρχικής 4ετίας (με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου απομένουν λιγότεροι από 6 μήνες θητείας), ώστε να αποθαρρύνεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ε. Πρόβλεψη να μένουν κενές οι έδρες που αντιστοιχούν στα λευκά ψηφοδέλτια.

ΣΤ. Ασυμβίβαστο για ταυτόχρονη κατοχή θέσεων βουλευτή και υπουργού με αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας κατά τη διάρκεια θητείας βουλευτή σε υπουργική θέση.

Ζ. Στον ισολογισμό των κομμάτων δημοσιοποιείται, ως επιπλέον κρατική επιχορήγηση, το κόστος των εργαζομένων τους που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Αναλογικά ισότιμη μεταχείριση των νέων πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

Η. Λογοδοσία για την χρήση των χρημάτων των φορολογούμενων. Τα κόμματα κάθε χρόνο εκτός από τον ισολογισμό τους να δημοσιοποιούν και απολογισμό δράσεων όπου να αναλύουν και τον τρόπο που δαπανήθηκαν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης.

Θ. Σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης και με το έργο που αποδίδουν. Το 50% της αποζημίωσης θα συνδέεται αναλογικά με την παρουσία τους στις συνεδριάσεις της ολομέλειας. Το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης συνδέεται με την παρουσία των βουλευτών στις επιτροπές που συμμετέχουν και θα μειώνεται αναλογικά με τις απουσίες τους.

Ι. Υπουργική και βουλευτική ασυλία αυστηρά οριοθετημένη στα θέματα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι να αναθεωρηθεί η σχετική συνταγματική διάταξη, δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων να μην εμποδίζουν με την ψήφο των βουλευτών τους τη δικαστική διερεύνηση καμιάς ποινικής εκκρεμότητας πολιτικών προσώπων.

ΙΑ. Ρητή συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης των κομμάτων για δημοκρατική λειτουργία

Είμαστε υπέρ της αλλαγής του μοντέλου στα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ΕΡΤ, η ΕΡΑ, το Αθηναικό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν μπορεί να είναι φέουδο της κάθε κυβέρνησης. Εισάγουμε νέο μοντέλο διακυβέρνησης όπου κάθε κόμμα της βουλής θα εκπροσωπείτε αναλογικά στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ μία έδρα μετά από κλήρωση θα λαμβάνουν και τα εκτός βουλής κόμματα που έχουν λάβει πάνω από 1,5%.

Επίσης εισάγουμε και νέα φιλοσοφία στην παρουσίαση των ειδήσεων. Αντίστοιχες αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο ΕΣΡ το οποίο σε πολλές των περιπτώσεων είναι κατώτερο των περιστάσεων. Επίσης, στηρίζουμε τη δημιουργία και ουσιαστική λειτουργία οργάνων λαϊκού ελέγχου των μέσων αυτών από την κοινωνία των πολιτών.

Go Green με το Πράσινο Κίνημα