Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για τον Σαϊντού Καμαρά: Δίπλα σε όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στέκεται αλληλέγγυο στην υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά και καλεί την Κυβέρνηση της ΝΔ να επαναφέρει την ρύθμιση που κατάργησε τον Σεπτέμβριο του 2021, με το ν. 4825, την ρύθμιση που έδινε στις αρμόδιες υπηρεσίες τη διακριτική ευχέρεια να παραπέμπουν ανθρώπους που κρίνεται πως δεν δικαιούνται άσυλο στη διαδικασία απόκτησης άλλου τύπου άδειας διαμονής (ανθρωπιστικούς λόγους).
Ο Σαϊντου Καμαρά πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία» όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλαος Κακλαμάνος για τον νεαρό πρόσφυγα.
Τον Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει, με συνέπεια να υποχρεώνεται τώρα να εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα. «
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στέκεται πάντα δίπλα στα παιδιά και τους νέους της χώρας μας, χωρίς διακρίσεις και καλεί την κυβέρνηση να διορθώσει έστω και την ύστατη ώρα ένα ακόμη λάθος της.
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: “Η αλληλεγγύη και η καθαρή ματιά των νέων παιδιών, της επόμενης γενιάς είναι πολλές φορές συγκινητική .
Ο 18χρονος πρόσφυγας και αριστούχος μαθητής, Σαϊντού Καμαρά, στέκεται περήφανος δίπλα στους φίλους του λίγο μετά την παρέλαση. Την Τετάρτη μάλλον θα απελαθεί επειδή ενηλικιώθηκε. Οι φίλοι του και συμμαθητές του έχουν απλώσει ένα δίχτυ προστασίας και τον στηρίζουν. Ξέρουν λοτι για να πάει στο μάθημα πολλές φορές περπατούσε από τη δομή που έμενε στην πλατεία Βάθης, στο σχολείο στον Αγιο Δημητριο .
Η ιστορία του νεαρού μαθητή από τη Γουινέα ξεκινάει όταν πριν από τρία χρόνια ήρθε ως ασυνόδευτος ανήλικος στη χώρα μας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας.
Ο Σαϊντού πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε το σπίτι του. Πήγε στο σχολείο, έγινε αριστούχος, εντάχθηκε απόλυτα στη γειτονιά. Και τώρα που έγινε 18 ετών αναμένεται να απελαθεί…”