Πράσινο Κίνημα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΝΑΙ στην απλή αναλογική, με αλλαγή φιλοσοφίας στην αυτοδιοίκηση.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ χαιρετίζει την είσοδο στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για πάγια θέση μας, την οποία έχουμε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, εκτός από την απλή αναλογική υπάρχουν και τα άλλα ζητήματα στην λειτουργικότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαφωνούμε ριζικά με την πρόταση που έχει κατατεθεί για να μπει πλαφόν εισόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε δήλωσή του ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέα βιώσιμα μοντέλα οικονομίας και διαχείρισης. Η απλή αναλογική θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργότερα κύτταρα της δημοκρατίας, τα οποία ήταν ανενεργά και μπορούν να προσδώσουν νέα ώθηση στον αγώνα για τη βιώσιμη ευημερία των πολιτών. Ωστόσο, εμείς ως ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνουμε και ένα πλέγμα αλλαγών, για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης» 

Σε δήλωσή της η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής : «Η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την εφαρμογή τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενθάρρυνση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην πηγή, την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την έμφαση στην ποιότητα ζωής, την προστασία της υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος. Η απλή αναλογική αν συνδυαστεί και με συγκεκριμένες αλλαγές στη φιλοσοφία της αυτοδιοίκησης, θα μπορέσει να εισάγει μία νέα εποχή με πολλά οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες».

Οι προτάσεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι εξής:

Διεκδικούμε ισχυρή αυτοδιοίκηση με:

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το Πράσινο Κίνημα είναι υπέρ της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Η παλαιότερη διασφάλιση ότι το πρώτο κόμμα έχει σχεδόν σίγουρη την αυτοδυναμία, έχει οδηγήσει σε ένα πολιτικό σύστημα με επίπλαστη αυτάρκεια, όπου η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στον αρχηγό και το στενό του κύκλο. Η απλή αναλογική θα αυξήσει την πίεση στις ηγεσίες, θα ενισχύσει τη δημοκρατική τους λειτουργία και θα περιορίσει τα εσωτερικά πελατειακά συστήματα στα κόμματα εξουσίας. Επιπλέον η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που κατοχυρώνει την ισότητα της ψήφου των πολιτών και αναχαιτίζει την έφοδο των κομματικών στρατών για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού. Ειδικά στην αυτοδιοίκηση με το στρεβλό πλειοψηφικό σύστημα είχαμε περιπτώσεις όπου παρατάξεις με λιγότερο από το ¼ των ψήφων έπαιρναν τα 3/5 των εδρών αλλοιώνοντας της βούληση των πολιτών.

Το Πράσινο Κίνημα προτείνει :

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Exit mobile version