Πράσινο Κίνημα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα – Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα – Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;

Η αρνητική παρουσία της χώρας μας ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, που δεν έχουν υποβάλει επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) για την περίοδο έως το 2030, έρχεται να επιβεβαιώσει όσα έχει υποστηρίξει το Πράσινο Κίνημα σχετικά με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, καθώς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν σε βάθος τα “πράσινα” θέματα.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία του Ιουνίου για την υποβολή των σχεδίων επικαιροποιημένων σχεδίων, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να υποβάλει το εθνικό της σχέδιο. Τα προηγούμενα ΕΣΕΚ είχαν οριστικοποιηθεί το 2020, αλλά δεν συνάδουν πλέον με τις κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ που καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία επικαιροποιήθηκε πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, προειδοποιώντας ότι εάν δεν λάβει τα σχέδια ΕΣΕΚ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, «δεν θα είναι σε θέση να τα αξιολογήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (EED), που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος, θέτει ως στόχο για όλη την ΕΕ τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 11,7% έως το 2030.

Για πρώτη φορά, ο συνολικός στόχος της ΕΕ κατανέμεται μεταξύ των κρατών μελών βάσει ενός τύπου αναφοράς που καθορίζει τις εθνικές τους συνεισφορές, με έναν αυτόματο μηχανισμό κάλυψης των κενών σε περίπτωση που οι χώρες δεν εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να μειώσουν την τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 1,5% ετησίως μεταξύ 2024 και 2030.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να υποβάλουν τα εθνικά σχέδιά τους για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 30 Ιουνίου 2023. Σε αυτά, οι κυβερνήσεις αναμενόταν να περιγράψουν νέα μέτρα – μεταξύ άλλων για την ενεργειακή απόδοση – προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τώρα περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να αξιολογήσει κάθε σχέδιο ξεχωριστά και να παράσχει συστάσεις ανά χώρα, έξι μήνες πριν από την τελευταία προθεσμία για την υποβολή των τελικών ΕΣΚΠ, τον Ιούνιο του 2024.

Κ. Καλογράνης: “Σήμερα, οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος είναι πιο επίκαιρες περισσότερο από ποτέ.”

Μετά την παραπάνω εξέλιξη ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Δυστυχώς, έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τη χώρα μας να φιγουράρει σε όλες τις αντιπεριβαλλοντικές λίστες της ΕΕ. Έχουμε ενημερώσει έγκαιρα ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας δεν γνωρίζουν σε βάθος τα “πράσινα” θέματα.

Σήμερα, οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος είναι πιο επίκαιρες περισσότερο από ποτέ. Η «πράσινη» ατζέντα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σε όλη την Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Πρέπει στην κυβέρνηση να αντιληφθούν τι σημαίνουν οι αλλαγές που συντελούνται και να σταματήσουν την αναχρονιστική πολιτική τους.

Ακόμα και πρόσφατα, κάποιοι δήθεν Αριστεροί και κάποιοι δήθεν Άριστοι, ψέλλιζαν ότι δεν υπάρχει Κλιματική Αλλαγή και ότι είμαστε υπερβολικοί. Και μετά μας επιβεβαίωσε η ίδια η ζωή.

Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν είναι Fake News.

Επηρεάζει τη ζωή μας πολυεπίπεδα. Βρέχει και πλημμυρίζουμε, φυσάει και καιγόμαστε, χιονίζει και κόβεται το ρεύμα. Είναι προφανές, ότι η Πράσινη Μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος.

Επίσης είναι πλέον πασιφανές σε όλους, ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της «Πράσινης Ατζέντας».

Αυτά που ανακοινώνουν δεν αποτελούν σε βάθος «πράσινες» πολιτικές, τεχνοκρατικά επεξεργασμένες. Και είναι λογικό αυτό, γιατί ανήκουν σε άλλες «πολιτικές οικογένειες» από τη δική μας.

Για αυτό και δεν καταλαβαίνουν το σύγχρονο πολιτικό διακύβευμα για τις «πράσινες» πολιτικές, όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, καθώς να είναι σίγουροι ότι μετά την κίτρινη κάρτα της ΕΕ θα έρθει και η κόκκινη από τους πολίτες”.

Exit mobile version