Πράσινο Κίνημα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Αυτά που δεν απάντησε στην ΚΕΔΕ ο κ. Γραφάκος για την Ανακύκλωση…

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Αυτά που δεν απάντησε στην ΚΕΔΕ ο κ. Γραφάκος για την Ανακύκλωση…

Το Πράσινο Κίνημα παρακολούθησε την έναρξη του διαλόγου για την Ανακύκλωση, από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλη Γραφάκο στην ΚΕΔΕ. Ο κ. Γραφάκος παρουσίασε στους δημάρχους όλης της χώρας, κάποιες … διαφάνειες από το υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Αυτά που παρουσίασε όμως, ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο, χωρίς κάποια ολοκληρωμένη πρόταση που να εγγυάται τα ποσοστά Ανακύκλωσης, Επανάκτησης, Επαναχρησιμοποίησης, που οφείλουμε ως χώρα να έχουμε. Ο κ. Γραφάκος, επανέλαβε αυτά τα οποία εδώ και πολλά έτη αναφέρει το Πράσινο Κίνημα. Ότι, δηλαδή η ταφή πρέπει να είναι μόνο στο 10%, και η ανακύκλωση πρέπει να αγγίξει το 70%. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά στην ενδιάμεση διαδικασία , δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μοντελοποιημένη πρόταση

Στην παρουσίαση αυτή, έφερε “μποναμά”, 100 εκ. ευρώ, ανά χρόνο και για πέντε έτη, από τις υπόλογες εταιρίες, που όμως επί χρόνια, έπρεπε ήδη να πληρώνουν. Σε θετική κατεύθυνση είναι και η διασύνδεση των υπόχρεων παραγωγών με το ΓΕΜΗ, κάτι που έλεγε το Πράσινο Κίνημα από το 2018. Όπως επίσης, στην υιοθέτηση της διαχρονικής πρότασης μας, που κατέθεσαν και αρκετοί αυτοδιοικητικοί, να διασυνδεθεί το πρόγραμμα “Ανακαινίζω και Εξοικονομώ” και οι νέες άδειες στην πολεοδομία, με τα ΑΕΚΚ για να πάψει να υπάρχει το πρόβλημα με τα μπάζα. Έπρεπε να είχαν, ήδη, γίνει εδώ και πολλά χρόνια …

Δεν απάντησε, όμως, ο κ. Γραφάκος, για τα εργοστάσια καύσης σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα για την Αττική. Δεν απάντησε , αν τα εργοστάσια που γίνονται τώρα έχουν τις προδιαγραφές να μετεξελιχθούν σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης, (σ.σ. που μας επιβάλει η Ε.Ε) και πόσο θα κοστίσει αυτό. Δεν απάντησε, επίσης, αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη για το πόσο θα κοστίζει στον κάθε δήμο ο τόνος απορριμμάτων, με δεδομένο ότι οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης θα χρεώνουν επιπλέον από 90 έως 120 ευρώ ανά τόνο. Δεν απάντησε, αν θα μπορούν οι Δήμοι να κάνουν δικό τους ολιστικό σχέδιο και να παρακάμψουν την ΕΕΑΑ. Δεν απάντησε , αν οι Δήμοι θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το παραγόμενο ανακυκλώσιμο προϊόν και να απευθυνθούν μόνοι τους στη δευτερογενή αγορά. Δεν απάντησε πως θα χρηματοδοτηθεί το κόστος διαχείρισης , αφού οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και δεν μπορούν ουσιαστικά να προσλάβουν κόσμο. Δεν απάντησε ποιος θα χρηματοδοτήσει και πως θα γίνει η Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κόσμου, που είναι στην κορυφή της πυραμίδας των πολιτικών της Ε.Ε. για την Ανακύκλωση. Δεν απάντησε, για το πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα Τοπικά Σχέδια, που αυτή η κυβέρνηση έχει επιβάλλει στους δήμους να κάνουν και να επικαιροποιούν κάθε δύο χρόνια. Δεν απάντησε, αν το Τέλος Ταφής είναι ευρωπαϊκό προαπαιτούμενο , που αυτή η κυβέρνηση έχει υπογράψει για να μην χάσουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, άρα ακόμα και αν κερδίσουν οι δήμοι την δίκη στο ΣτΕ , θα επανέλθει με άλλο τρόπο…

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι για να παρθούν χρήματα από την Ε.Ε. είναι προαπαιτούμενο να έχουν ψηφιστεί όλα τα επικαιροποιημένα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), κάτι που λογικά θα έχει γίνει μέχρι τέλος του έτους.

 

Κομισιόν: Ελληνική αστοχία στη διαχείριση αποβλήτων

Μία ακόμα επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος ήρθε από την Κομισιόν, καθώς τη μη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των αποβλήτων και στην κυκλική οικονομία, αλλά και επενδυτικό κενό της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ ετησίως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τέταρτη επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής που δημοσιοποίησε η ΕΕ η Ελλάδα δεν πέτυχε τον στόχο του 2020 για ανακύκλωση του 50% των αστικών αποβλήτων της με μεγάλη διαφορά και βρίσκεται σε τροχιά να μην πετύχει τους στόχους του 2025 για ποσοστό ανακύκλωσης 55% για τα αστικά απόβλητα και 65% για όλα τα απορρίμματα συσκευασίας. Ενώ το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων έχει ενημερωθεί, τα περιφερειακά σχέδια, τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων στην πράξη, έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Η κυκλική χρήση υλικών στην Ελλάδα αυξήθηκε μέχρι το 2022, όταν κορυφώθηκε στο 6,3%, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε, φτάνοντας το 5,2% το 2023, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 11,8%.

Σχετικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων, έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα, όπως η συστηματική αξιολόγηση και η στρατηγική αναδιοργάνωση των επενδυτικών αναγκών της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, ιδίως στους οικισμούς (δηλαδή, σε αστικά κέντρα ή σε τόπους οικονομικής δραστηριότητας) στην ανατολική Αττική, για τα οποία η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα εδώ και αρκετά χρόνια.

Από το 2014, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερα από 184 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβιάσεις των κανόνων της ΕΕ για τα απόβλητα και τα αστικά λύματα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: “Αυτά που δεν ειπώθηκαν από τον κ. Γραφάκο στην ΚΕΔΕ, είναι περισσότερα, από αυτά που ειπώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος τώρα ξεκινάει. Μόλις παρουσιάσει η κυβέρνηση κάτι ουσιαστικό και ολοκληρωμένο θα τοποθετηθούμε. Πάντως, δεν είναι λογικό να θέλει να στηριχθεί η κυβέρνηση στο μοντέλο που διαχρονικά έχει αποτύχει για να πετύχει τους στόχους που θέλει η Ε.Ε. Το Πράσινο Κίνημα, έχοντας επιβεβαιωθεί διαχρονικά σε όλα όσα έλεγε, έχει ήδη καταθέσει μοντελοποιημένη πρόταση, τεχνοκρατικά δομημένη από την οποία προκύπτουν οι αυτοχρηματοδοτούμενες πράσινες θέσεις εργασίας και οικονομοτεχνικά πιάνει τους στόχους της Ε.Ε. Γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος και στην Ανακύκλωση… “

Exit mobile version