Οι υποψήφιοι βουλευτές του Πράσινου Κινήματος μετέφεραν την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
Ι. Καρβέλη και Δ. Δελιτζιάς στη συγκέντρωση κατά των ανεμογεννητριών στα βουνά του Ασπροποτάμου
Δυναμικό και κυρίως ουσιαστικό ήταν “το παρών” που έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του Πράσινου Κινήματος Ιωάννα Καρβέλη (υποψήφια στο Νομό Μαγνησίας) και Δημήτρης Δελιτζιάς (υποψήφιος στο Νομό Τρικάλων) στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, με τη συμμετοχή αιρετών, φορέων και συλλόγων της Θεσσαλίας που αγωνίζονται κατά της καταστροφής της περιοχής Ασπροποτάμου και Χασίων από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των φαραωνικών αιολικών πάρκων.
Στη συνάντηση τοποθετήθηκε αρχικά ο κ. Γιώργος Πολύσης εκπροσωπώντας το πολύ δραστήριο Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου και Χασίων του δήμου Μετεώρων, καθώς και τα μέλη κ.κ. Γκαραγκάνης, Αναγνώστου και Σιδέρης
Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές του Πράσινου Κινήματος Ιωάννα Καρβέλη και Δημήτρης Δελιτζιάς υπογράμμισαν ότι η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα τον φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στη διαμόρφωση, το φυσικό πλούτο, τη βιοποικιλότητα και την αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της νότιας Πίνδου. Θυμίζοντας ότι το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.
Στη συνέχεια ανέδειξαν την περιβαλλοντική καταστροφή και τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό που θα επιφέρει στην περιοχή η ενδεχόμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς δεν υπάρχει, τίποτα το “πράσινο” σε όλο αυτό. Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές στάθηκαν στην ξεκάθαρη θέση που έχει το Πράσινο Κίνημα γύρω από αυτά τα ζητήματα και πως θα σταθεί στο πλάι των αγώνων που κάνουν οι ενεργοί πολίτες, με όλες του τις δυνάμεις.
Μάλιστα, ο κ. Δελιτζιάς που κατάγεται και από την περιοχή των Χασίων, όπου στο παρελθόν διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος, στην τοποθέτηση του τόνισε ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι των επόμενων γενεών, να τους παραδώσουμε τη φύση και το περιβάλλον όπως το παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η περιοχή μας προς όφελος των ολίγων που έχουν πρόσβαση στο Μαξίμου. Της απίστευτης περιοχής μας σε ομορφιά και φυσικού κάλλους, δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν για ιδιωτική εκμετάλλευση, παρά μόνον στις επόμενες γενεές. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν ότι η φύση έχει δημιουργήσει. Τα ένδοξα βουνά της Πίνδου θα μείνουν ανέγγιχτα για τις επόμενες γενεές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει τον τουρισμό, αγροτουρισμό και θρησκευτικό τουρισμό της 2ης σε επισκεψιμότητα περιοχής της χώρας μας. ΝΑΙ στις ΑΠΕ αλλά τόσες όσες χρειαστεί για την παραγωγή ενέργειας για δημοτικά κτίρια, Σχολεία, γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς και γενικά σε κτίρια που θα προκύπτει όφελος προς τους πολίτες. Με την παραγωγή ενέργειας προς τα δημοτικά κτίρια θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη με όφελος πάντα προς τους δημότες και μόνο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα. Θα μας βρουν μπροστά τους.»
Πρέπει να σημειώσουμε πως θα κατατεθεί προς τους αρμοδίους και πόρισμα το οποίο συνυπογράφεται από προέδρους τοπικών κοινοτήτων, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Ομάδες Δράσης διαφόρων μορφών και αντικειμένων, ενώ κι άλλοι φορείς έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα και το παρακολουθούν.
Στο πόρισμα τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ομόφωνη αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών εκπροσώπων κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής. Η Ελληνική πολιτεία δεν επιτρέπεται να αγνοήσει την ομόφωνη στάση των άμεσα ενδιαφερομένων που θα υποστούν και τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου. Από τον υπουργό Περιβάλλοντος ζητείται να ενεργοποιηθεί και να επεκταθεί ο θεσμός «Απάτητα Βουνά» με θεσμοθέτηση της περιοχής ως ΠΑΔ (Περιοχή Άνευ Δρόμων). Η πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» του Υπουργού κ. Σκρέκα αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος για μια καθ’ όλα σωστή πολιτική προστασίας των Βουνών. Το πόρισμα αναφέρει: “ ελπίζουμε ότι ο κ. υπουργός –συμπατριώτης μας από τα Τρίκαλα- θα δείξει όπως και για τα 6 βουνά που προστατεύονται από την Υπουργική του απόφασή , την ίδια ευαισθησία και για τα βουνά των Χασίων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Πίνδου, ραχοκοκαλιάς της Ελλάδας. Για τις περιοχές που αναφέραμε παραπάνω έγινε ανάκληση της αδείας. Στη δική μας περίπτωση ζητάμε να μη δοθεί άδεια, πράγμα που είναι ευκολότερο να γίνει.”
Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες, καθώς για να εγκατασταθούν οι φαραωνικές ανεμογεννήτριες θα πρέπει να διανοιχτούν και νέοι δρόμοι “ξεκοιλιάζοντας” ορεινά λιβάδια, απάτητα δάση. Σε πολλά σημεία οι δρόμοι στον ορεινό όγκο θα πρέπει να έχουν τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να περάσουν τα τεράστια σε μήκος φορτηγά που θα μεταφέρουν τα εξαρτήματα των μεταλλικών γιγάντων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φαίνεται και στην εικόνα που δημοσιεύτηκε και στην οποία φαίνεται πως θα πρέπει στα Στουρναραίικα να γκρεμιστούν σπίτια για να περάσουν τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες.
Δημιουργία Διαπαραταξιακών Επιτροπών
Αφού έγιναν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν τρεις διαπαραταξιακές επιτροπές, μία σε κάθε δήμο (Μετέωρα, Πύλη και Άγραφα) οι οποίες θα αναλάβουν να πιέσουν τα κέντρα αποφάσεων και να ενημερώσουν γενικότερα για τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των περιοχών αυτών. Μάλιστα, στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Μετεώρων, κ. Θοδωρής Αλέκος ο οποίος δεσμεύτηκε να πάει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να πάρει το “πράσινο φως” και από εκεί.
Ι. Καρβέλη – Δ. Δελιτζιάς: “Να μην ολοκληρωθεί το “έγκλημα””
Σε κοινή τους δήλωση οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του Πράσινου Κινήματος Ιωάννα Καρβέλη και Δημήτρης Δελιτζιάς, σημείωσαν: “Βρεθήκαμε στη συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τους λόγους που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το “έγκλημα” για την περιοχή. Θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι οι τοπικές κοινωνίες λειτουργούν έξω από τον τρόπο που θέλουν κάποιοι. Το Πράσινο Κίνημα έχει περιγράψει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με τον τρόπο που γίνεται στη χώρα μας δεν είναι “πράσινη” αντίθετα είναι καταστροφική για το περιβάλλον αλλά πολύ συμφέρουσα για κάποιους. Ενώ υπογραμμίζουμε ότι πρόκειται και για την δεύτερη περιοχή σε επισκεψιμότητα θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας. Το Πράσινο Κίνημα μέσα από τη Βουλή θα μπορέσει να δώσει τον αγώνα να μη συνεχιστεί αυτό το έγκλημα στην περιοχή απίστευτου κάλλους και ομορφιάς.»
Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη