Αθ. Ακρίβος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης «νοσηρότητας και θνησιμότητας», για τη Μαγνησία, που ανακοινώθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, αποτελούν πηγή σοβαρού προβληματισμού και εφαλτήριο για επαγρύπνηση και κινητοποίηση των ενεργών πολιτών.

Το Πράσινο Κίνημα, ο επικεφαλής του Συνδυασμού ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Αθανάσιος Ακρίβος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Μαγνησίας, διαπιστώνουν ότι είναι, πλέον, επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί σοβαρά η ατμοσφαιρική ρύπανση που απειλεί τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την επισήμανση που έκανε ο κύριος Ματθαίος Δραμητινός – Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, από τη μελέτη φαίνεται πως υπάρχει αύξηση σε ορισμένα είδη καρκίνων, όπως ήπατος, αλλά και των εγκεφαλικών σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και μέρος της ευθύνης έχει η ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα μικροσωματίδια PM2,5 περνούν στο ενδοφύλλιο του αγγείου και προκαλούν οξέα στεφανιαία και εγκεφαλικά επεισόδια!

Διαπιστώνεται μία γενικότερη ανησυχία των υγειονομικών φορέων της περιοχής που αποτυπώνεται και στη σχετική δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κύριος Ευθύμης Τσάμης, στην οποία αναδεικνύεται το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με επικίνδυνους ρύπους που ευθύνονται για διάφορα νοσήματα ενώ υπάρχει και παλιότερη έρευνα για τη συσχέτιση της ρύπανσης με τα εγκεφαλικά και τα καρδιολογικά περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας διεξάγει και τις δικές του μελέτες για τη δημόσια υγεία των κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα, από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι μεταλλάξεις κυττάρων και εμβρυοτοξικότητες!

Για το θέμα αυτό ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Αθανάσιος Ακρίβος έκανε την εξής δήλωση:

«Μία από τις ομορφότερες περιοχές, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της Ελλάδος, η Μαγνησία, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης νοσηρότητας και θνησιμότητας για την περιοχή.

Κανείς μας δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος, αλλά οφείλουμε όλοι να αφυπνιστούμε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, κυρίου Δραμητινού με μέτρα αυτοπροστασίας με τη μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ, την εστίαση στην άσκηση και τη σωστή διατροφή αλλά και τη βελτίωση της ατμόσφαιρας.

Τόσο εγώ, ως επικεφαλής του Συνδυασμού ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, όσο και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας με το ψηφοδέλτιό μου: Ζωή Βούκια, Κική Φουτζόγλου, Σοφία Φισέκη, Γιάννης Ζιώγας, Θάνος Γεωργαλής, Νίκος Μονογενής και Κώστας Τσουμπέκος, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των οικολογικών οργανώσεων του Βόλου που μάχονται για να αποτρέψουν τη χρήση σκουπιδιών, ως καύσιμο (RDF), από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, που αποτελούν σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για το Περιβάλλον».