Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ μόνο ως «γάμοι που έγιναν στην κόλαση» μπορεί να περιγράψει τις τρεις συγχωνεύσεις που πραγματοποίησαν εταιρείες- κολοσσοί στον τομέα της αγροβιομηχανίας.
Αυτές οι συγχωνεύσεις –που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά το πλήθος των αντιδράσεων– αναμένεται να δώσουν απεριόριστη δύναμη στις τρεις υπερεταιρείες, αφού μέσω μονοπωλιακών πρακτικών θα ελέγχουν το 70% των αγροχημικών και το 60% των εμπορικών σπόρων παγκοσμίως. Οι συγχωνεύσεις των εταιρειών –έχουν ήδη τεράστια επιρροή σε πολιτικές ελίτ– αναμένεται να προκαλέσουν δυσάρεστες επιπτώσεις στους Ευρωπαίους αγρότες, καταναλωτές, στην ασφάλεια τροφής και στο περιβάλλον.
Η πρώτη συγχώνευση είναι μεταξύ της γερμανικής εταιρείας Bayer και της αμερικανικής Monsanto. Η Bayer, η οποία αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη παραγωγό χημικών προϊόντων παγκοσμίως και τη δεύτερη σε παραγωγή φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, εξαγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2016 τη Monsanto αντί 66 δισ. δολαρίων. Η δυναμική αυτής της συγχώνευσης αναδεικνύεται και από την ισχύ της Monsanto, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σπόρων παγκοσμίως, ελέγχει το 24% των σπόρων λαχανικών στην Ευρώπη, κυριαρχώντας παράλληλα στην παγκόσμια αγορά γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Παράλληλα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Οι δύο εταιρείες έχουν μεγάλη επιρροή στην καλλιέργεια νέων ειδών γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, κατέχοντας το 16% των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για φυτά στην Ευρώπη. Οι δύο εταίροι –θα σχηματίσουν τη μεγαλύτερη αγροχημική εταιρεία παγκοσμίως– ελέγχουν ήδη πάνω από το 25% της παγκόσμιας σποράς και των αγροχημικών προϊόντων, αφού το 2015 είχαν ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 25 δισ. Δολάρια.
Η δεύτερη συγχώνευση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών Dow Chemicals και DuPont. Η DuPont είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σπόρων παγκοσμίως, ενώ η Dow πέμπτη. Αμφότερες έχουν επενδύσει σε τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων για τη δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και ενώνοντας τις δυνάμεις τους αναμένεται να κυριαρχήσουν σε αυτήν τη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά. Το 2015 συγκέντρωσαν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων στην αγορά των αγροχημικών και σπόρων, με ένα ποσό που ξεπέρασε τα 18 δισ. δολάρια. Η Dow ήταν μια από τις κατασκευάστριες εταιρείες των βομβών ναπάλμ που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η εταιρεία συνέχισε την παραγωγή μέχρι το 1969. Η DuPont έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ ήταν από τις παραγωγούς των σπρέι αεροζόλ που πλήττουν το όζον.
Η τρίτη συγχώνευση είναι μεταξύ του κινεζικού κολοσσού ChemChina και της ελβετικής Syngenta. H ChemChina, που εξαγόρασε τον Φεβρουάριο του 2016 τη Syngenta αντί 42 δισ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Κίνα στην παραγωγή χημικών, ενώ κατέχει την έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην παραγωγή αγροχημικών. Η Syngenta είναι η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως στην παρασκευή φυτοφαρμάκων και τρίτη στη δημιουργία σπόρων. Το 2015 οι δύο εταιρείες συγκέντρωσαν 15 δισ. δολάρια από πωλήσεις αγροχημικών και σπόρων παγκοσμίως.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι αδιαπραγμάτευτα εναντίον αυτών των εξελίξεων.
–Την ώρα που μικροί αγρότες και μικρές εταιρείες αγροχημικών και παραγωγής σπόρων παλεύουν να επιβιώσουν, το χάσμα με τους μεγάλους παίκτες γιγαντώνεται. Η όλο και μεγαλύτερη στροφή στη βιομηχανική καλλιέργεια θα οδηγήσει τους μικροπαραγωγούς σε αφανισμό. Τα πάντα στον τομέα της αγροκαλλιέργειας θα ελέγχονται από αυτούς τους κολοσσούς. Αναμένουμε να υπάρξει περιορισμός των οργανικών προϊόντων προκειμένου να προωθηθούν τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, τα οποία οι περισσότεροι καταναλωτές απορρίπτουν. Μάλιστα, όλες οι εταιρείες διαθέτουν πλατφόρμες δεδομένων συνεργαζόμενες με τεχνολογικές εταιρείες, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στις πρακτικές καλλιεργειών, εγκλωβίζοντας περαιτέρω τους μικροκαλλιεργητές σε μονοκαλλιέργειες, μονοπωλιακές πρακτικές και αύξηση του κόστους. Οι κολοσσοί αυτοί έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην παραγωγή τοξικών προϊόντων, πολλά από τα οποία έχουν κατηγορηθεί από πλήθος μελετών ως πιθανώς καρκινογόνα, ενώ κάποια από τα φυτοφάρμακα που παράγουν συνδέονται με Αλτσχάιμερ, άσθμα, παρενέργειες στη γέννα και αναπτυξιακές διαταραχές.
–Έτσι,εν μέσω μιας μεγάλης κλιματικής αλλαγής, αντί να δημιουργήσουμε ανθεκτικό σύστημα καλλιέργειας, με εύρος καλλιεργειών, στρεφόμαστε στις μονοκαλλιέργειες που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή των σπορών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι ένας δρόμος που δεν διασφαλίζει την τροφή των μελλοντικών γενεών.
–Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ειδών των ευρωπαϊκών πτηνών είναι είδη υπό εξαφάνιση λόγω της βιομηχανοποιημένης καλλιέργειας και της μόλυνσης του νερού. Ο πληθυσμός των μελισσών από το 1985 έως το 2005 μειώθηκε κατά ένα έκτο λόγω των αγροχημικών που παρασκευάζουν η Bayer και η Syngenta.
–Ηδη προτού ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις, το 70% της αγοράς σπόρων και το 70% της αγοράς των αγροχημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφής βρίσκονταν στα χέρια δέκα πολυεθνικών εταιρειών. Με τις νέες αυτές συγχωνεύσεις γίνεται αντιληπτό ότι οι καινούργιες εταιρίες αποκτούν πρωτοφανή εξουσία σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα. Οποιος ελέγχει τα τρόφιμα, ελέγχει κι εμάς.
–Τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν είναι γνωστά και αφορούν μεταξύ άλλων την τεράστια εξάρτηση των αγορών από τις εταιρείες οι οποίες πλέον θα πουλάνε και τους σπόρους και τα φυτοφάρμακα.
–Ακόμη, η συγχώνευση θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μονοκαλλιέργεια, περιορίζοντας τις επιλογές των αγροτών. Οι αποφάσεις για το τι θα καλλιεργηθεί κάθε χρονιά θα λαμβάνονται κεντρικά από μία εταιρεία με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές επιπτώσεις και στο ίδιο το περιβάλλον, αφού η βιοποικιλότητα ενισχύει την υγεία των καλλιεργειών και θωρακίζει τον πλανήτη απέναντι στις κλιματικές αλλαγές.
–Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι συνέπειες και στην υγεία καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι αγρότες που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου.
–Από εδώ και πέρα οι σπόροι, οι οποίοι αποτελούσαν ανέκαθεν προϊόν του κόπου των αγροτών, περνάνε αποκλειστικά στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών, όπως ισχύει ήδη για το καλαμπόκι, την ντομάτα και το βαμβάκι. Το γενετικό υλικό δηλαδή γίνεται ατομική ιδιοκτησία αυτών των εταιρειών οι οποίες κατοχυρώνουν τις πατέντες και ελέγχουν πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο το διατροφικό σύστημα.
–Οι τοπικές ποικιλίες κάθε χώρας θα εξαφανιστούν πλήρως, ενώ παράλληλα εξαιτίας της κυριαρχίας των μεταλλαγμένων, μπορούμε να μιλάμε πλέον για σοβαρότατες επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών.
–Ήδη το πρώτο δείγμα γραφής για το πως δρομολογούν τις εξελίξεις αυτές οι υπεραιτερίες,αποτελεί ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ MONSANTO-AVAAZ.
Η ακτιβιστική πλατφόρμα Avaaz, που έχει πραγματοποιήσει πολλές εκστρατείες ενάντια στη Monsanto, με κείμενό της γνωστοποιεί πως η εταιρεία Monsanto, με δικαστικό ένταλμα, ζητάει την παράδοση όλων των προσωπικών emails, τις σημειώσεις και τα αρχεία που έχει η πλατφόρμα για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών του Avaaz που έχουν υπογράψει εκστρατείες κατά της εταιρείας! Το σχετικό κείμενο:
«Μόλις μας έσκασε δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων απ’ τη Monsanto. Μας δίνει ελάχιστες μέρες για να απαντήσουμε και μας «διατάζει» να παραδώσουμε όλα τα προσωπικά email, τις σημειώσεις και τα αρχεία που έχουμε για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών του Avaaz που έχουν υπογράψει εκστρατείες για τη Monsanto!! Είναι πολύ σοβαρό. Μιλάμε για έναν πολυεθνικό κολοσσό 50 δισ. δολαρίων, διαβόητο για τα βαριά νομικά του όπλα, όπως αυτό. Διαθέτουν απεριόριστους πόρους. Αν πέσουν στα χέρια τους τα προσωπικά μας δεδομένα, ούτε θέλουμε να φανταστούμε τι θα κάνουν μ’ αυτά. Γι’ αυτό θα παλέψουμε. Γιατί μπορεί η Monsanto να έχει τα λεφτά για να εκφοβίζει, αλλά το Avaaz έχει τεράστια συλλογική δύναμη και τα μέλη μας απλώς δεν τη φοβούνται. Η προθεσμία για να απαντήσουμε στο ένταλμα λήγει σε λίγες μέρες — στήριξε για υπερασπιστούμε το κίνημά μας και να στείλουμε στη Monsanto ένα μήνυμα: Κάθε φορά που μας επιτίθεται, μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς.Το Avaaz συγκεντρώνει δωρεές ώστε να μπορέσει να προσλάβει δικηγόρους και να αντικρούσει τη νομική επίθεση της Monsanto.Ο αγώνας ενάντια σ’ αυτό το ένταλμα από μόνος του θα είναι δαπανηρός και ίσως είναι μόνο η αρχή. Δεν γνωρίζουμε το σχέδιο της Monsanto, αλλά ξέρουμε το λόγο που μας επιτίθεται: Το Avaaz έχει κατατροπώσει τη Monsanto επανειλημμένα σε τεράστιες νομοθετικές μάχες — όπως μπλοκάροντας την ανανέωση της πολυετούς άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, βασικού θεμελίου της χημικής αυτοκρατορίας της. Κερδίζουμε. Γι’ αυτό κι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Το ένταλμα αναφέρει ότι η Monsanto θέλει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα για να αντικρούσει συλλογικές προσφυγές εναντίον της, σύμφωνα με τις οποίες η γλυφοσάτη προκάλεσε καρκίνο σε ανθρώπους. Σου φαίνεται παρανοϊκό; Όχι μόνο σ’ εσένα… Παρόλα αυτά έχει πάρει την έγκριση αμερικανικού δικαστηρίου, γι’ αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθεια των καλύτερων δικηγόρων. Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες μεγαλύτερες και πιο αδίστακτες απ’ τη Monsanto. Το ότι μπορούμε όντως να τη νικήσουμε δείχνει πόσο αληθινή είναι η συλλογική δύναμη αυτού του κινήματος. Αν παραμείνουμε όλοι και όλες ενωμένοι, με αισιοδοξία και θάρρος, ΜΠΟΡΟΥΜΕ πραγματικά να αλλάξουμε τον κόσμο!».
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι αδιαπραγμάτευτα εναντίων των μεταλλαγμένων προϊόντων και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την ακτιβιστική πλατφόρμα Avaaz σε αυτή τη νομική μάχη με τη Monsanto.Θεωρεί αυτό το δικαστικό ένταλμα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
Καλούμε όλους τους πολίτες,τα μέλη και τους φίλους μας, να ενισχύσουν με οποιονδήποτε τρόπο τον αγώνα της Avaaz..
Τον αγώνα για τη ΖΩΗ μας..
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη