Πράσινο Κίνημα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στη ζωή μας”

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στη ζωή μας”

– Να γίνει υποχρεωτική η παρουσία ψυχολόγου στα σχολεία

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στη ζωή μας. Ενώνει τη φωνή του για να στηρίξει τα παιδιά και τους νέους μας, και να δημιουργήσει ένα μέλλον που η κακομεταχείριση και ο φόβος δεν έχουν χώρο.

Αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι η πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (7 Νοεμβρίου 2024) έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού με απόφαση της γενικής συνέλευσης της UNESCO.

Με την απόφασή τους αυτή τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού αναγνωρίζουν ότι η ενδοσχολική βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία. Έχει επίσης ως στόχο να επιστήσει την προσοχή των μαθητών, των γονέων, των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών αρχών, αλλά και της βιομηχανίας της τεχνολογίας στην πρόληψη της διαδικτυακής βίας, που αποτελεί εμπόδιο στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και της νεολαίας.

Στο μήνυμα της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Έλενα Χορέβα με αφορμή τη σημερινή μέρα σημειώνει: “Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τη σχολική κοινότητα, αλλά ένα κοινωνικό ζήτημα που μας επηρεάζει

όλους. Η σιωπή και η αδιαφορία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας. Κάθε παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή κοινωνικής θέσης, έχει το δικαίωμα να μεγαλώνει και να μαθαίνει σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη συνεργασία, το σεβασμό και την αποδοχή.

Δίπλα στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, καλούμαστε να διαδραματίσουμε τον πιο σπουδαίο ρόλο. Ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως πολιτικοί, πρέπει να γινόμαστε σύμμαχοι της γνώσης για την καλύτερη αντιμετώπιση και των προβλημάτων της ενδοσχολικής βίας και φορείς αλλαγών, που στο επίκεντρο έχουν τον μαθητή, τις ανθρωπιστικές αξίες, την κοινωνική Αλληλεγγύη.

Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο που έχει γιγαντωθεί και με την υποχρεωτική παρουσία ψυχολόγου σε όλα τα σχολεία.

Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση, φαινόμενο που γίνεται πλέον ορατό στις ανησυχητικές διαστάσεις του σε πολλές χώρες, δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Μπορεί να εκδηλώνεται στο περιβάλλον του σχολείου, αλλά απηχεί στρεβλώσεις του ευρύτερου κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον ρατσισμό, την ομοφοβία, κάθε είδους ανισότητες, την κανονικοποίηση της βίας και της ρητορικής του μίσους. Η εκφοβιστική συμπεριφορά έχει συχνά μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που την υφίστανται και υπονομεύει την ποιότητα της εκπαίδευσης. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η βία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Η αδικία δεν σταματά με λόγια. Οι πράξεις μας όμως μπορούν να την εξαλείψουν.

Γι’ αυτό λέμε καθημερινά όχι στον σχολικό εκφοβισμό.”

Χρήσιμες συμβουλές

Ακολούθως, παρατίθενται χρήσιμες συμβουλές ώστε να μπορέσετε να παρέμβετε βοηθητικά:

Ποτέ μην πείτε στο παιδί σας να αγνοήσει την εκφοβιστική συμπεριφορά, ούτε να του ρίξετε οποιανδήποτε ευθύνη. Αντιθέτως, ενθαρρύνετε το να μιλήσει και παροτρύνετε το σε συζήτηση

Εξηγείστε του ότι ο εκφοβισμός είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και ότι το ίδιο δεν φταίει σε κάτι, γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσει σε εσάς

Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να έλθει σε αντιπαράθεση με τον θύτη, ελέγξτε τα δικά σας συναισθήματα και χειριστείτε την κατάσταση διακριτικά

Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου και θέστε υπόψη του το περιστατικό για να επιληφθεί της κατάστασης.

Συνεργαστείτε στενά με τον υπεύθυνο δάσκαλο/καθηγητή για επίλυση του προβλήματος

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει εξωσχολικά ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν να ενδυναμωθεί (ψυχικά) και να συναναστρέφεται με μαθητές που είναι πιο φιλικοί απέναντι του.

Να θυμάστε ότι, η αποτελεσματική παρέμβαση και η πρόληψη αποτελούν σημαντικά στοιχεία αντιμετώπισης της εκδήλωσης βίας μεταξύ των μαθητών.

Τέλος, εδώ γίνονται αναφορές από τα θύματα: https://stop-bullying.gov.gr/

Exit mobile version