Πράσινο Κίνημα

Πράσινο Κίνημα: Τρία χρόνια μετά το Μάτι και οι κυβερνήσεις δεν έχουν μάθει – κάνει τίποτα

Aerial view of the area after a wildfire, in Mati, Greece July 24, 2018 in this picture obtained from social media July 26, 2018. FLYGREECEDRONE/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Πράσινο Κίνημα: Τρία χρόνια μετά το Μάτι και οι κυβερνήσεις δεν έχουν μάθει – κάνει τίποτα

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.
Και σήμερα, οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μνημόνευσαν και προσευχήθηκαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν τόσο πρόωρα και άδικα την 23η Ιουλίου 2018.
Το Πράσινο Κίνημα, αυτήν την ημέρα μνήμης, θέλει να επισημάνει ότι δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της δημιουργίας υποδομών για να μην επαναληφθεί άλλη αντίστοιχη ανείπωτη τραγωδία. Οι κυβερνώντες δεν πήραν το μάθημα τους.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι το 2018 αμέσως μετά τις καταστροφές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδευτήκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας…
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.
Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.

Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει τα πάντα
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα τονίζει ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μετακυλύεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διατάξεις του κλιματικού νόμου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα έχει ζητήσει να θεσπιστεί ο Κλιματικός Προϋπολογισμός. Δηλαδή η συνολική ποσότητα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά πενταετή περίοδο που καθορίζεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου.
Τα κόμματα της Βουλής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση.

Κ. Καλογράνης: “Όταν κάνεις τα ίδια, θα έχεις και το ίδιο αποτέλεσμα”
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Το Πράσινο Κίνημα σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του αναφέρεται στην τραγωδία στο Μάτι. Μετά από τρία χρόνια ισχύει, δυστυχώς για τη χώρα μας και τις πολιτικές της αυτό που έχει πει ο Αϊνστάιν: “Είναι τρέλα να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ελπίζοντας ότι θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα”. Οι υπεύθυνοι, τόσο από αυτή την κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες, τρέχουν πίσω από το πρόβλημα και δεν μπορούν να το προβλέψουν και να έχουν επεξεργαστεί τεχνοκρατικά, εξειδικευμένα σενάρια αντιμετώπισης.
Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να παρθούν από μία κυβέρνηση που θα έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κομματικά οφέλη και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Exit mobile version