Πράσινο Κίνημα

Πράσινο Κίνημα: “Πάρτι διαφθοράς” στην σκιά του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Πράσινο Κίνημα: “Πάρτι διαφθοράς” στην σκιά του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

– Νέες αποκαλύψεις από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλλιρρόης, στη Μεσσηνία

– Η “προφητική” περιοδεία του Πράσινου Κινήματος στην περιοχή

Νέες σοβαρότατες εξελίξεις είχαμε στη Μεσσηνία, οι οποίες αφορούν ευθέως στην κατασκευή του επονείδιστου ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, για την διαχείριση των απορριμμάτων, όπου το Πράσινο Κίνημα, είναι το μοναδικό κόμμα, που σταθερά αγωνίζεται εναντίον των καταστροφικών συνεπειών του.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέες εξελίξεις είναι εξαιρετικά σοβαρές, καθώς ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας, κ. Χρήστος Κυριακόπουλος, προχώρησε σε σοβαρότατες αποκαλύψεις. Ειδικότερα, δημοσιοποίησε ότι έλαβε απαντητικό έγγραφο από τον Δασάρχη Καλαμάτας με το οποίο τον ενημερώνει ότι “η εταιρεία με μηχανικά μέσα έχει προβεί χωρίς την απαραίτητη άδεια στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων εκατέρωθεν αγροτικού δρόμου ο οποίος οδηγεί στον χώρο όπου θα γίνεται η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.” Ο πρόεδρος της Κοινότητας μετά από αυτή την εξέλιξη κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας προς τον Δασοφύλακα ως υπεύθυνου για παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης στη θέση “ΌΝΙ” Τ.Κ. Καλλιρρόης και παράλληλα ζήτησε με έγγραφό προς την Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας η ανωτέρω δασική έκταση εμβ. 1,07 στρ. να κηρυχτεί ως αναδασωτέα.

Κατόπιν εξεδόθη απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία κηρύχτηκε ως αναδασωτέα η ως άνω δασική έκταση – δημόσιο δάσος.
Όμως μετά το πέρας τριών μηνών εκδόθηκε Πράξη Πληροφοριακού χαρακτήρα του Δασαρχείου Καλαμάτας, την οποία υπέγραψε ο ίδιος ο Δασάρχης, με την οποία πληροφορήθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι δύναται να επέμβει σε έκταση δασικού χαρακτήρα εμβαδού 2.134,24 τ.μ. στην οποία εμπεριέχεται βέβαια και η ως άνω περιγραφόμενη έκταση των 1.070,00 τ.μ. που είχε καταστραφεί από την ίδια την Περιφέρεια Πελοποννήσου με παράνομη εκχέρσωση και είχε βεβαιωθεί από τον ίδιο τον Δασάρχη και έχει εκδοθεί η παραπάνω απόφαση κήρυξης της ως αναδασωτέας έκτασης.
Μετά από τα παραπάνω περιστατικά ο Πρόεδρος της Καλλιρρόης κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, μήνυση κατά του Δασάρχη Καλαμάτας και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση και την επιβολή των νόμιμων και προβλεπόμενων κυρώσεων και την παραδειγματική τους τιμωρία.

Εγκληματική η περιβαλλοντική υποβάθμιση στη Μεσσηνία
Σε αυτό τοπ σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Πράσινο Κίνημα είχε πραγματοποιήσει, μόλις πριν λίγους μήνες, περιοδεία στην περιοχή όπου και κατέγραψε την μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσσηνίας. Το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», συνομίλησε με τα κινήματα πολιτών που εναντιώνονται στο σχεδιαζόμενο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.


Μάλιστα, στην περιοχή «Καλλιρόη» του Δήμου Οιχαλίας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους πολίτες, ενώ συναντήθηκε θεσμικά με τον πρόεδρο της Κοινότητας «Καλλιρόη» Χρήστο Κυριακόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων Δημήτρη Καπόπουλο και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Το Πράσινο Κίνημα, από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στο φαραωνικό έργο που σχεδιάστηκε, με σειρά δημοσίων παρεμβάσεων.
Πρόκειται για ένα έργο, που θα δημιουργήσει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.
Το Πράσινο Κίνημα είναι το πρώτο κόμμα που δημοσιοποίησε το περίφημο έγγραφο το 2018, που είχε «κρυμμένο», σε κάποιο συρτάρι η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, δημοσιοποίησε τη σημαντική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ουσιαστικά απένταξε από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις το συγκεκριμένο έργο, αφού δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες, ανακύκλωσης, επανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης της Ε.Ε. Το συγκεκριμένο έργο είναι ουσιαστικά «κατηγορούμενο», στο κείμενο των 17 σελίδων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διότι εκτός από υπερδιαστασιολογημένο είναι και υπερκοστολογημένο, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Στην Οιχαλία, η περιοχή «Καλλιρόη», που θέλουν να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ, έχει ένα ειδικό αρχαιολογικό πέτρωμα, έχει πηγάδι στην καρδιά του έργου, έχει ρέμα κατάντι του ΧΥΤΥ, νότια – νοτιανατολικά και έχει περιμετρικά πολλές γεωτρήσεις. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι δίπλα περνάει σεισμικό ρήγμα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όταν μετά από κάποιον σεισμό, τα οξέα στον συγκεκριμένο ΧΥΤΥ πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα θα μολυνθούν όλες οι καλλιέργειες. Είναι προφανές, ότι όταν θα μολυνθούν τα ελαιόδεντρα, οι ελιές και το λάδι της Μεσσηνίας θα πάψει να είναι εμπορεύσιμο προϊόν και η περιοχή θα υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Το Πράσινο Κίνημα, έκανε αυτοψία στην περιοχή, όπου επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των ενεργών πολιτών. Επίσης, μετά από καταγγελίες των ενεργών πολιτών και από αυτοψία των δασικών υπηρεσιών, στην περιοχή «Καλλιρόη», καταγράφηκε επίσημα, ότι είχε καταπατηθεί δασική έκταση για να γίνει το έργο. Αλλά και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας της περιοχής έχει επισημάνει με έκθεση της , ότι βρίσκονται δύο σπήλαια που χρίζουν μελέτης για την σημαντικότητα τους, στην ευρύτερη περιοχή που έχει χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ, και το εργοστάσιο σκουπιδιών.

Το απαράδεκτο και καταστροφικό, αυτό, έργο έχει την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Οικολόγων Πράσινων και το συνεχίζει με την ίδια καταστροφική συνέπεια η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το τραγελαφικό της υπόθεσης, είναι ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχαν καταγγείλει στη Βουλή το συγκεκριμένο έργο και οι πρώτοι και οι δεύτεροι. Και όταν γινόντουσαν κυβέρνηση, αίφνης άλλαζαν άποψη και στήριζαν αυτό που… είχαν καταγγείλει. Μοναδική κοινή, διαχρονική, συνισταμένη του έργου, είναι η ανάδοχος εταιρία που είναι η ΤΕΡΝΑ…
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα στην περιοδεία του, επισκέφτηκε και το Παράκτιο Δάσος Ελαίας στην Κυπαρισσία, συνεπικουρούμενο από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Δρούλια, ο οποίος είναι εθελοντής και ενεργό μέλος των φίλων του Δάσους Ελαίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για περιοχή Natura, με έναν σπάνιο βιότοπο, στον οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχουν οι προστατευόμενες αμμοθίνες, πραγματοποιείται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών και εκβάλει ο ποταμός Νέδα (ο μοναδικός ποταμός στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα). Η απαξίωση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους φορείς Διαχείρισης της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει Φορέας Διαχείρισης, για το Παράκτιο Δάσος Ελαίας και να διοικείται ουσιαστικά από τα … γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει ο πρέπων καθαρισμός αλλά και η ανάλογη δασοπροστασία, αυτού του σπάνιου «οικολογικού διαμαντιού» της χώρας μας. Το Πράσινο Κίνημα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ελαίας, Άρη Σκλάβο, ο οποίος δίνει τον δικό του δύσκολο αγώνα, για τον καθαρισμό των ρεμάτων και της προστατευόμενης περιοχής. Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι να επανέλθει, ο «νόμος Μπιρμπίλη» για τη βιοποικιλότητα, όσον αφορά τη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου και φυσικά να γίνει Φορέας Διαχείρισης Παράκτιου Δάσους Ελαίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, εκτός από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μετά τις νέες εξελίξεις ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Όπως είχαμε δηλώσει κατά την πρόσφατη παρουσία μας στη Μεσσηνία, το Πράσινο Κίνημα, αγωνίζεται να αλλάξει τα δεδομένα εκεί που υποφέρουν οι άνθρωποι και εκεί που καταστρέφεται η φύση. Στη Μεσσηνία συμβαίνουν και τα δύο και οι αποκαλύψεις του προέδρου της Κοινότητας Καλλιρρόης το επιβεβαιώνουν. Έχουμε αναφερθεί για τις ευθύνες που βαραίνουν τόσο την προηγούμενη όσο και την νυν κυβέρνηση. Το Πράσινο Κίνημα, παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα όσα συμβαίνουν (και) στην Πελοπόννησο και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να δίνει το παρόν, σε όλη την Ελλάδα, ειδικά όταν καλείται από ενεργούς πολίτες που θέλουν τη βοήθειά μας αλλά και μέσα από την επόμενη Βουλή στην οποία και θα βρίσκεται.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Exit mobile version