Πράσινο Κίνημα

Α. Ακρίβος: Τα δύο “παράσημα” της Θεσσαλίας Πράσινης Περιφέρειας

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης παρουσίασε το πλούσιο έργο της στο Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος

Την ευκαιρία να παρουσιάσει το πλούσιο έργο που έχει υλοποιήσει η παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, είχε ο επικεφαλής της, κ. Αθανάσιος Ακρίβος κατά την διάρκεια του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του Πράσινου Κινήματος. Ενός Συνεδρίου που ξεπέρασε τις προσδοκίες, σε όλα τα επίπεδα, καθώς κινήθηκε σε υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις και Ψηφίσματα ενώ έγιναν και αναλύσεις και εξειδικεύσεις για την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών στην καθημερινότητα του πολίτη.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος στις επικείμενες εκλογές κάνοντας διερευνητικές επαφές για ποιοτικές συνεργασίες απορρίπτοντας τα εθνομηδενιστικά κόμματα και τα κόμματα που με τις αποτυχημένες πολιτικές τους συνέβαλαν στην ιδεολογική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου χώρου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τον Πράσινο χώρο στην Ελλάδα εκφράζει μόνο το Πράσινο Κίνημα.
Ο κ. Ακρίβος, που επανεξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στην ομιλία του αναφέρθηκε για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχει κάνει η παράταξη τα δύο αυτά χρόνια που βρίσκεται στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Χαρακτηριστικά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος αναφέρθηκε στις δράσεις της παράταξης σε σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιοχή και ενημέρωσε το ακροατήριο για τις Επερωτήσεις και τα Ψηφίσματα που κατέθεσε η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έτυχαν της έγκρισης του Σώματος.
Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της παράταξης ανέφερε: Θα προσπαθήσω πολύ συνοπτικά να αναφερθώ σε όσα κατάφερε η περιφερειακή παράταξη του κόμματός μας για την περιοχή της Θεσσαλίας και να αναδειχτεί έτσι ο σπουδαίος ρόλος των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.
Άλλωστε, η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την εφαρμογή τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενθάρρυνση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην πηγή, την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την έμφαση στην ποιότητα ζωής, την προστασία της υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις εκλογές εκφράσαμε τους πολίτες που θέλουν να υπερασπιστούν προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέα βιώσιμα μοντέλα οικονομίας και διαχείρισης.
Τα μαξιμαλιστικά σχέδια της άγριας ανάπτυξης, που ωφελεί τους λίγους και μετατρέπει τους πολίτες σε πρόσφυγες στον τόπο τους, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην ορθολογική και αειφορική διαχείριση οικονομικών και φυσικών πόρων όπως οι προστατευόμενες περιοχές.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δείξαμε πως θα ασκήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Μία στάση που θεωρώ πως έχει εκτιμηθεί από όλους τους συναδέλφους.”

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΚΡΙΒΟΥ
Ακολουθεί η ομιλία του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιου Ακρίβου, η οποία πρέπει να αναφέρουμε ότι κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου:

Αγαπητοί Συμπρόεδροι
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι
εύχομαι κι εγώ από την πλευρά μου καλές εργασίες για το συνέδριό μας, που είμαι σίγουρος πως θα τις έχει.
Πολλά έχουν αλλάξει από το πρώτο μας συνέδριο. Και στον κόσμο βέβαια, και στη χώρα μας, και στο κόμμα μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους.
Όπως θα γνωρίζετε στις περιφερειακές εκλογές του 2019 οι πολίτες της Θεσσαλίας έκαναν την τιμή στην “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” να την ψηφίσουν για να τους εκπροσωπήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μετά από δύο περίπου χρόνια και μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον που δημιούργησε και η πανδημία, νιώθω τη βεβαιότητα και επιτρέψτε μου να πω και την υπερηφάνεια ότι τιμήσαμε αυτήν τη ψήφο και μαζί τιμήσαμε και τις αρχές του κόμματός μας, καθώς με βάση αυτές πορευόμαστε στα περιφερειακά έδρανα.
Θα προσπαθήσω πολύ συνοπτικά να αναφερθώ σε όσα κατάφερε η περιφερειακή παράταξη του κόμματός μας για την περιοχή της Θεσσαλίας και να αναδειχτεί έτσι ο σπουδαίος ρόλος των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.
Άλλωστε, η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την εφαρμογή τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενθάρρυνση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην πηγή, την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την έμφαση στην ποιότητα ζωής, την προστασία της υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις εκλογές εκφράσαμε τους πολίτες που θέλουν να υπερασπιστούν προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέα βιώσιμα μοντέλα οικονομίας και διαχείρισης.
Τα μαξιμαλιστικά σχέδια της άγριας ανάπτυξης, που ωφελεί τους λίγους και μετατρέπει τους πολίτες σε πρόσφυγες στον τόπο τους, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην ορθολογική και αειφορική διαχείριση οικονομικών και φυσικών πόρων όπως οι προστατευόμενες περιοχές.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δείξαμε πως θα ασκήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Μία στάση που θεωρώ πως έχει εκτιμηθεί από όλους τους συναδέλφους.
Η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις της σε όλα τα σοβαρά θέματα, να ασκεί την κριτική της όπου το κρίνει απαραίτητο και να επιδοκιμάζει όταν βλέπει κάτι σωστό.
Θεωρώ πως η παράταξή μας έδειξε την ταυτότητά της από την πρώτη κιόλας παρέμβασή της, η οποία αφορούσε στο γνωστό και συνάμα τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.

ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το νερό. η Θεσσαλία ήταν και παραμένει ελλειμματική – λείπουν 450 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε ετήσια βάση.
Συνεπώς, το νερό είναι όρος επιβίωσης για τη Θεσσαλία, δεν είναι θέμα… πολυτέλειας, και η παράταξή μας έχει θέσει σχετικές Επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γενικά το φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τους επιστήμονες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας προκαλούν σοκ, καθώς δείχνουν ότι η πιο παραγωγική αγροτική περιοχή της χώρας παρουσιάζει ήδη φαινόμενα ερημοποίησης, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση στην καλλιεργητική απόδοση.
Ο κάμπος έχει ήδη μεγάλο υδατικό έλλειμμα, κάτι που σημαίνει ότι οι καλλιέργειες αρδεύονται ανεπαρκώς, με προφανείς συνέπειες στην παραγωγή
Για να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα χρειάζεται όντως μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων ώστε
– και να αυξηθούν οι ποσότητες νερού στη Θεσσαλία, άρα μεγάλα έργα Αχελώος, Σμόκοβο, Γυρτώνη, Κάρλα,
– και μικρότερα φράγματα αλλά και καλύτερη διαχείριση με σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.
Μεγάλα τμήματα του οποίου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε… έρημο μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της ανεξέλεγκτης άντλησης των υδάτων του αλλά και των κλιματικών αλλαγών.
Αναγκαία όσο ποτέ είναι και η στροφή σε νέες καλλιέργειες που θέλουν λιγότερο νερό.
Παράλληλα, η χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος νευραλγικής σημασίας υποδομών είναι απολύτως αναγκαία:
– η ολοκλήρωση της Ε-65 προς τη Λαμία αλλά και του βόρειου τμήματος προς την Εγνατία,
– η ολοκλήρωση των διανομαρχιακών συνδέσεων Λάρισας – Καρδίτσας και Καρδίτσας – Τρικάλων,
– η δρομολόγηση νέων οδικών έργων όπως Καρδίτσα – Άρτα και Καρδίτσα – Καρπενήσι, Λάρισα – Κοζάνη, Λάρισα – Φάρσαλα,
– η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και η επέκτασή του ως το λιμάνι του Βόλου.
Είναι επιγραμματικά κάποια από τα σημαντικότερα έργα που θα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και η παράταξή μας φυσικά πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ….ΑΕΡΑ. Και όταν λέω αέρα, εννοώ τις ανεμογεννήτριες που με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο του κ. Χατζηδάκη προσπαθούν να γεμίσουν τη χώρα και βέβαια και τη Θεσσαλία.
Σας ενημερώνω ότι ήμασταν πρωτοπόροι στις αντιδράσεις για τις φαραωνικές ανεμογεννήτριες που επιχειρούν να κατασκευάσουν στα βουνά του Ασπροποτάμου και των Αγράφων και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας έχοντας δίπλα μας και την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των περιοχών αυτών και όχι μόνο.
Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει επιπτώσεις στο Περιβάλλον.
Είμαστε κατά των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής και υπέρ των μικρών τοπικών μονάδων που θα σέβονται απόλυτα τις αρχές της οικολογίας, το περιβάλλον, το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα τοπικά οικοσύστημα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου.
Η βίαιη επέμβαση στη φύση, όπως στα ιστορικά Άγραφα, σε μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό Περιβάλλον, μετατρέποντας παρθένο φυσικό απόθεμα σε “βιομηχανική ζώνη” με ανεμογεννήτριες γιγαντιαίων διαστάσεων.
Επίσης, με μια άνευ προηγουμένου ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται η σχεδόν ανέγγιχτη περιοχή του Ασπροποτάμου που εκτείνεται στις πλαγιές της νότιας Πίνδου στον Νομό Τρικάλων, καθώς σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός αδιανόητου αριθμού βιομηχανικών ανεμογεννητριών.
Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα τον φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στη διαμόρφωση, το φυσικό πλούτο, τη βιοποικιλότητα και την αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της νότιας Πίνδου.
Κατανοήσαμε και συμμεριστήκαμε την αγωνία των κατοίκων για το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στα βουνά που βρίσκονται τα χωριά τους και για αυτό καταφέραμε να πείσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας να εγκρίνει το Ψήφισμα που η παράταξή μας κατέθεσε ώστε να μην συντελεστεί αυτή η καταστροφή για την περιοχή.
Ήταν μία στιγμή που τη θεωρώ παράσημο μαζί με μία ακόμα που θα σας πω παρακάτω… για να κρατήσουμε λίγο και την αγωνία.
Όμως θα ήθελα να συμπληρώσω και κάτι ακόμα για τις ανεμογεννήτριες όπως τις χρησιμοποιούμαι στη χώρα μας. Εκτός λοιπόν της οικολογικής καταστροφής “κρύβεται” και οικονομικό όφελος για τους “επενδυτές”, καθώς υπάρχει σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ, υψηλότερη 25% και άνω, της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους «επενδυτές», ενώ οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ και η απόδοση τους δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Και βέβαια το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το “πράσινο” σε όλο αυτό. Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους.
Και επειδή όσοι ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν μάθει πως δεν πρέπει να κοιτάς μόνο το τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες όταν “λήξουν” παρότι τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Ο ΙΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Την χρονιά που μας πέρασε τη Θεσσαλία και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας σημάδεψε όπως καλά θα θυμάστε ο κυκλώνας Ιανός. Χωρίς να ξεχνάμε και τις καταστροφές που άφησε πίσω και στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα στο αρχικό πέρασμά του.
Είναι ένα νέο κλιματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της Κλιματικής Αλλαγής. «Παιδιά» αυτής της διαδικασίας είναι η συχνότερη εμφάνιση και η μεγαλύτερη ένταση ακραίων καιρικών εκδηλώσεων, όπως οι πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις, οι ισχυροί καύσωνες, οι μεσογειακοί κυκλώνες όπως ο «Ιανός».
Μόλις, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι δέκα κλιματικές καταστροφές -παγκοσμίως- με το υψηλότερο κόστος το 2020, προκάλεσαν ζημίες αξίας 150 δισ δολαρίων, ενώ πολύ υψηλό ήταν το ανθρώπινο κόστος, καθώς 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ανθρώπινες ζωές και 13,5 εκατ. εκτοπίστηκαν. Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές της Αυστραλίας, μέχρι το ρεκόρ κυκλώνων που σημειώθηκαν στον Ατλαντικό.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στα καθ’ ημάς, στην Ελλάδα. οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017, η “μετεωρολογική βόμβα” που σάρωσε τη Χαλκιδική το 2019 και φυσικά ο Ιανός και η Μήδεια.

Τι κάναμε όμως εμείς ως παράταξη;
Προτείναμε την άμεση ανάπτυξη ενός νέου, σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου, για την Καρδίτσα και τις άλλες πληγέντες περιοχές, ένα σχέδιο με πράσινες αναπτυξιακές προτεραιότητες, που θα αναδεικνύει ουσιαστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών αυτών, θα προέρχεται από τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, θα συντονίζεται από τους Δήμους και την Περιφέρεια, ένα σχέδιο που θα αναδείξει – μέσα από την καταστροφή – την Καρδίτσα σε Ευρωπαϊκή Πιλοτική Περιοχή για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις ίδιες τις δυνάμεις της περιοχής, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τους άλλους τοπικούς φορείς έρευνας, την τοπική επιχειρηματικότητα και τα σημαντικά εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας της περιοχής.
Παράλληλα, με παρέμβασή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταφέραμε να πιέσουμε ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως είχα πει τότε φανερά φορτισμένος από όσα είχαν προηγηθεί:
Πως μπορούν αυτές οι πόλεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα;
Πως να πείσεις τους κατοίκους να συνεχίσουν τη ζωή τους;
Άστεγοι, εγκλωβισμένοι, χαμένες ψυχές, κατεστραμμένα σπίτια, επιχειρήσεις, εμπορεύματα, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Χρειάζονται άμεσα λύσεις με κεφάλαια, οργάνωση και ανοικοδόμηση των περιοχών.
Διότι όσα χρήματα και να δοθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληγέντων ποτέ δεν είναι αρκετά και πάντα θα υπάρχει η ανασφάλεια μίας νέας καταστροφής.
Για τους ντόπιους είναι ένας εφιάλτης που στο μέλλον θα τους τρομάζει η κάθε σταγόνα βροχής.
Πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Πολεοδομικού σχεδίου με κατάργηση της χωροθέτησης επικίνδυνων χρήσεων δίπλα σε ποτάμια με την δημιουργία ζωνών πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης των ποταμών και φυσικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών.
Δυστυχώς όλα αυτά τα φαινόμενα θα αυξάνονται λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και η παράταξή μας η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” έχει αναφερθεί σε κάθε ευκαιρία και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και σε όλες μας τις δημόσιες τοποθετήσεις.
Όμως φταίνε και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους, με τα μπαζωμένα ρέματα, με τα ρέματα που δεν είναι καθαρισμένα, με τις λεκάνες απορροής υδάτων που δεν υπάρχουν, τα αυθαίρετα και κάθε είδους παρεμβάσεις. Ακόμη η έλλειψη πρόληψης και το κυριότερο τα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ή αν έγιναν δεν αρκούν μαζί με τις κακοτεχνίες.
Από τη Θεσσαλία μέχρι τη Μάνδρα και από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι μια συχνή διαδικασία και όχι μια έκτακτη κατάσταση.

Τα ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η περιοχή της Καρδίτσας, απαιτούν αποφασιστικές, τεκμηριωμένες και ριζοσπαστικές επιλογές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Επιλογές που θα αντιμετωπίζουν στην πραγματική αιτία τα προβλήματα, που δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή και τις κυρίαρχες επιλογές της «μεγέθυνσης», που οδηγεί στην υπερεκμετάλλευση των στοιχείων του περιβάλλοντος.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Δεν θα σας κουράσω πολύ ακόμα. Πρέπει όμως να πω πως η παράταξή μας κατέθεσε Επερωτήσεις και Ψηφίσματα για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούσαν την Θεσσαλία. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά στηρίζονταν από την συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν ήταν λίγες οι φορές που μας δόθηκαν συγχαρητήρια για το έργο μας.
Χαρακτηριστική ήταν η Επερώτηση που θέσαμε για το πολύ κρίσιμο ζήτημα της ανακύκλωσης όπου τονίζαμε πως στη χώρα μας οι Δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης και πως πλέον έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.
Ζητήσαμε λοιπόν να μας απαντήσουν ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους δήμους που έχουν την αρμοδιότητα και παράλληλα αν είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής, σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε υλοποίηση σεμιναρίων – ενημερώσεων στα σχολεία για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και γενικότερα την κυκλική οικονομία;
Θα πρέπει να σας πω πως πολλά από όσα θέσαμε τα δέχτηκε ο Περιφερειάρχης και ήδη κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται.
Να πάμε και σε αυτό που σας χρωστάω. Στη δεύτερη στιγμή που τη θεωρώ παράσημο για την παράταξή μας αλλά και για το κόμμα μας.
Αυτή αφορά στην έγκριση του Ψηφίσματος μας για την Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων.
Η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων μιας χώρας είναι η ημέρα την οποία τα φυσικά αποθέματα της Γης, ολόκληρου του πλανήτη, θα εξαντλούνταν, αν όλες οι χώρες κατανάλωναν όπως η χώρα αυτή.
Έτσι η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων της Ελλάδας για φέτος ήταν η 22α Μαΐου.
Εάν όλες οι χώρες του πλανήτη κατανάλωναν φυσικούς πόρους όπως η Ελλάδα, τότε τα φυσικά αποθέματα του πλανήτη θα τελείωναν στις 22 Μαΐου. Πέρυσι για όλον τον πλανήτη αυτή η μέρα ήταν η 22α Αυγούστου.
Ήταν ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα τόσο από συμβολικής σημασίας όσο και ουσιαστικής υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.
Και το έχω τόσο ψηλά γιατί ακόμα θυμάμαι με πόσο ενδιαφέρον άκουγαν οι συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς πρώτη φορά άκουγαν σχετικά και γιατί παράλληλα ψηφίστηκε και το κεφαλαιώδες αίτημα του Πράσινου Κινήματος να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης.
Να κλείσω σχετικά με τις Επερωτήσεις με κάποιες που είναι και τώρα επίκαιρες και αφορούσαν στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ανάγκη να επανέλθουν τα παραδοσιακά τοπικά πανηγύρια, τηρώντας προφανώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά και Επίκαιρες Επερωτήσεις για την αντισεισμική θωράκιση και την πυροπροστασία.

Μόνο ένα Ψήφισμα δεν μας εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά θα αποτελούσε και έκπληξη αν ψηφιζόταν. Ήταν το Ψήφισμα που εξέδωσε το Πράσινο Κίνημα με το οποίο ζητούσε την απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη. Βέβαια, όλοι πλέον το έχουν μετανιώσει.
Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι τώρα όσο ποτέ μας έχει ανάγκη η κοινωνία, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά όλης της Χώρας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να είμαστε περισσότερο από κάθε φορά δίπλα στους πολίτες για να τους στηρίξουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.
Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε σας ευχαριστώ πολύ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες
Και θα μου επιτρέψετε αντί επιλόγου, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη της Θεσσαλίας Πράσινης Περιφέρειας, που στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, κάνουν ότι καλύτερο γίνεται. Ειδικά όμως θέλω να πω ένα τεράστιο και μέσα από την καρδιά μου “ευχαριστώ” στην κυρία Αθηνά Καραμήτρου, η οποία επίσημα μπορεί να είναι η γενική γραμματέας της παράταξης, όμως ουσιαστικά είναι η ψυχή της παράταξης. Ευχαριστώ επίσης και τον Παναγιώτη Καρρόπουλο για τη μεγάλη του βοήθεια.”

Exit mobile version